Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Beata Bocek o tobě, sobě i Bohu

23. 2. 2016

Tisk

K výrazným tvářím tuzemské folkové scény patří v poslední době mladá polsko-česká písničkářka Beata Bocek. Nedávno vyšlo její čtvrté album nazvané O Tobje (vlastní náklad). Kromě svých písniček zaujme i schopností vybírat si pro svoje projekty skvělé hosty a spoluhráče.

Vydání: 2016/9 Papež se vrátil z jámy lvové, 23.2.2016, Autor: Milan Tesař

Příloha: Perspektivy 9



Miluju zpěv a baví mě možnosti spolupráce s různými kapelami či muzikanty – ať už dlouhodobé nebo krátkodobé,“ prohlásila o sobě písničkářka Beata Bocek. Pochází z Českého Těšína, žije na Valašsku, ale velkým inspiračním zdrojem pro ni byla její nedávná cesta na Nový Zéland. Na svém novém albu zpívá nejen polsky – v jazyce, který pro ni zůstává tím nejpřirozenějším, ale také česky, anglicky a překvapivě i švédsky.
Název alba vychází z textu písně , která je podle autorky „o pěkných chvílích, kdy jsem myslela na svého milého, ale taky o období roku 2015, kdy veškeré organizování koncertů odebíralo chuť hrát a tvořit“. Jak však sama podotýká, výraz „o Tobě“ lze vnímat ve více rovinách. Může mířit k písničkářce samotné, k jejímu posluchači, ke spoluhráčům a také k Bohu. Vždyť hned následující píseň , mimochodem jedna z nejdelších na albu, je „o novoročním rozjímání a dialogu s Bohem. Poděkování za to, jaký byl celý rok“.
Písně Beaty Bocek jsou tedy osobními výpověďmi, někdy s prvky modlitby. Přirozeně se v nich prolínají různé roviny komunikace – směrem dovnitř, směrem ven i vzhůru. S tím jde ruku v ruce stylový přerod nebo spíše posun, který skladatelka a zpěvačka v posledních letech prodělala. Nepochybně na tom měly zásluhu jak její cesty po světě, tak přátelství s muzikanty různých žánrů a národností i její hostování na albech různých kapel a projektů. („Učím se v sobě hledat proud muziky, který by mohl obohatit tvorbu přátel, muzikantů,“ říká Beata Bocek.) Výsledkem je po aranžérské stránce mimořádně silná deska, na níž vedle autorčina akordeonu, kytary a ukulele a vedle basy a trubky jejího švédského přítele Christoffera Strandha hrají důležitou roli flétny, viola a další nástroje. Na bicí si jako hosté zahráli manželé Aleš a Jana Pilgrovi ze skupiny Biorchestr, s mandolínou přispěla Lucie Redlová, v jedné písni se objeví novozélandský písničkář a světoběžník Jono Bono Heyes a na klavír jeho krajan Trevor Coleman, s nímž Beata Bocek připravuje na letošní rok další album.
Od první písně , pojednávající o naději, víře a lásce, je zřejmé, že klíčovou roli zde nehrají pouze texty, ale také přírodní zvuky, nápaditý rytmus perkusí a práce s tichem. Přitom práce s aranžemi v žádném případě nepotlačila fakt, že Beatiny písně vycházejí v první řadě z pocitů a osobních zážitků a hlavním nositelem významu i emocí zůstává zpěvaččin výrazný hlas. A vše se opět naprosto přirozeně doplňuje – typickým příkladem je píseň , v níž s tématem „propojení různých míst, lidí, předmětů a příběhů na světě“ koresponduje spojení a střídání vokálních a rytmických pasáží.
Beata Bocek se na hudební scéně pohybuje více než deset let – na Radiu Proglas hrála živě už v roce 2003. Teprve poslední dva roky se však hudbou živí a – jak přiznává – při náročné práci na albu v nitru „nenašla klid a prostor pro ztišení“. Tím pádem k ní během posledního roku nepřišel žádný nový námět na píseň. Přejme jí tedy dostatek klidu a další silná témata, ať už přijdou zvenku, zevnitř nebo z komunikace s Bohem. je krásná deska a pokračování si určitě zaslouží.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou