Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Online kontakt není vždy bez rizik

6. 8. 2013

Tisk

Internet je fajn. Dá se na něm najít spousta zábavy, užitečných věcí do školy a také kamarádi. Ne každý to ale s tebou myslí dobře. Proto se na síti vyplatí pohybovat podle pravidel.

Vydání: 2013/32 Navracení majetku provázejí komplikace, 6.8.2013, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Doma

Tak oslovují děti na stránce www.bezpecnyinternet.cz její provozovatelé, společnosti Česká spořitelna, Microsoft a Seznam.cz. A nejde o banální tlachání. Nedávno uveřejněné výsledky celorepublikového výzkumu, jehož se účastnilo 21 000 dětí, prokázaly, že děti svým chováním nahrávají těm, kdo s nimi nemají na síti čisté úmysly. Každá druhá ratolest by se s osobou, již zná jen přes internet, vydala bez problémů na schůzku!

Odborníci na internetovou bezpečnost varují děti před zveřejňováním jména a příjmení, e-mailové adresy, nebo dokonce telefonního čísla, totéž platí pro fotografie. Přesto potomci přiznali, že tyto informace v nadpoloviční většině případů na síť umisťují, včetně svých obnažených snímků. „Jakákoliv informace, kterou o sobě na internetu zveřejní, už nikdy nejde vrátit zpátky,“ varoval manažer pro internetovou bezpečnost Seznamu Martin Kožíšek. Pachatelé poté mohou děti například intimními fotografiemi vydírat a nutit je k osobní schůzce. Častěji na ni však ratolesti jdou za vidinou nabídnutých peněz nebo kreditu na mobil, i když si uvědomují, že je to nebezpečné. Pozitivní je, že by podle svého tvrzení o plánované schůzce někomu řekly – z 59 % kamarádovi, ve 41 % rodičům nebo učiteli. „Děti si kolikrát neuvědomují, že místo internetového kamaráda na ně může čekat někdo úplně jiný a celá situace může skončit tragicky,“ konstatoval Kožíšek.

Na stránce www.bezpecnyinternet.cz proto děti (a v příslušných sekcích též rodiče a učitelé) najdou přehledná pravidla online komunikace včetně nácvikových testů a tematického filmu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou