Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Není žádný rozdíl mezi tehdy a nyní

4. 4. 2023

Tisk

Starodávný hymnus nás uvádí do samého nitra Kristova velikonočního tajemství. Až mu budeme naslouchat, v kostele budou zhasnuta všechna světla a jeho interiér bude ozařovat pouze nový paškál a svíce v našich rukou.

Vydání: 2023/14 Společné Velikonoce, 4.4.2023, Autor: Radek Tichý

Příloha: Perspektivy 14

O Veliké noci je všechno nové: nový chléb a víno, noví křesťané, nová voda a olej, nová píseň Aleluja a také nové světlo. Svíce, která se zapálí od požehnaného ohně, je posvěcena krásným chvalozpěvem, jemuž podle prvního latinského slova říkáme Exsultet. Díky němu přestává být obyčejnou svíčkou a stává se znamením Krista, jehož život přemohl smrt, tak jako světlo přemáhá temnoty.
Z chvalozpěvu na velikonoční svíci je zřejmě nejznámější pasáž o pilné včele, původně převzatá z Vergiliových Zpěvů rolnických. Stojí však za to podívat se i na jeho jiné části. V následujících odstavcích se zastavíme u veršů, které začínají zvoláním: „To je ta noc.“
Tato část je možná inspirována písněmi, které známe od ariánů, považovaných za jedny z nejnebezpečnějších heretiků čtvrtého století. Ariáni bohužel nevěřili, že Ježíš je Syn Boží, ale zato měli spoustu krásných písní, procesí a obřadů. Pokud katolická církev chtěla čelit jejich konkurenci, musela zavádět podobné věci také ona. A to se děje v křesťanství po celá staletí: církev umí přijmout to, co jí původně není vlastní, ale co je slučitelné s jejím životem a bohoslužbou, aby lidem pomohla zůstat katolíky. Možná, že právě tak se do Exsultet dostala chvála Veliké noci.
Zpívá se v něm: Toto je ta noc (lat. Haec nox est), ve smyslu ta noc, v níž se právě nacházíme, kterou slavíme. Letos je to noc z 8. na 9. dubna 2023. Toto je noc, kdy jsi Bože převedl naše praotce Rudým mořem. Toto je noc, kdy jas ohnivého sloupu zahnal temnotu hříchu. Toto je noc, v níž Kristus pouta smrti rozlomil – zazní během velikonoční bohoslužby. To všechno se týká té noci, v níž budeme bdít a slavit vigilii.
Můžeme si položit otázku: Neuskutečnilo se to všechno již dávno? Až bude za pár dnů v našich farnostech jáhen, kněz nebo zpěvák zpívat Exsultet a my budeme stát s rozsvícenými svíčkami, Kristus nebude vystupovat jako vítěz z hrobu. Vždyť jeho hrob už je dávno prázdný! Hospodin nebude převádět Izraele Rudým mořem, to už udělal před několika tisíci lety! A přesto zpěvák chvalozpěvu Exsultet nebude lhát. Konat liturgii totiž znamená zpřítomnit to, co slavíme. Není to cestování v čase, že bychom se najednou dostali do minulosti, ani že by se minulost najednou dostala do našeho času. Ale znamená to, že Boží moc, která byla přítomná v minulé události, působí úplně stejným způsobem i nyní při naší bohoslužbě.
Takže to, co Boží moc způsobila v noci vyjití Izraele z pout Egypta jako předobraz, co způsobila v noci vyjití Krista z pout smrti jako skutečnou historickou událost, to samé způsobí i tuto noc 2023, kdy budeme zpívat Exsultet – naše vyjití z pout hříchu. Přesně to, co do světa vnesla Kristova smrt a zmrtvýchvstání, jak se zatřásla země, proudy světla se vylily z prázdného hrobu a pronikly temnoty, jak se Jordán obrátil nazpět, mrtví vstávali z hrobů a andělé sestupovali z nebe, jak Kristus s lidmi hovořil a večeřel a oni se ho dotýkali – to vše se bude dít také s námi. Není žádný rozdíl mezi tehdy a nyní. Jediný rozdíl je, že my to máme v podobě znamení, v podobě liturgie. Ale účinky to má na nás stejné, jako to mělo na Pánovy učedníky tehdy.
To je tedy ta noc, na kterou se nyní chystáme a kterou bude jáhen, kněz nebo zpěvák opěvovat při svěcení paškálu. Co se chce po nás? Uvěřit, že Boží moc přítomná při Kristově zmrtvýchvstání je přítomná také nyní. A těšit se na Velikonoce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou