Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Nejraději mám ty počáteční věci...

18. 1. 2005

Tisk

Jak k tomu vlastně došlo, že studentka kyjovského gymnázia našla odvahu publikovat v Zahradníčkově Akordu?

Vydání: 2005/4 Ztráta jednoty, 18.1.2005, Autor: Miloš Doležal

Příloha: Perspektivy

Na básníka Jana Zahradníčka vzpomíná grafička a malířka Gertruda Gruberová-Goepfertová

Neměla jsem vůbec žádnou odvahu, nýbrž napřed jsem posílala své příspěvky do studentského časopisu Jitro - tam to přijali a mělo to úspěch. Potom jednou přijel do Kyjova Jan Čep k panu profesorovi Martinů a ten mu ty časopisy ukázal. Čep z toho byl dost užaslý a zprostředkoval mě do Akordu Zahradníčkovi.

Ne, oni jednou přijeli tuším do Čeložnic nebo do nějaké jiné vsi nedaleko Kyjova. Habáň tam byl se seminaristy a pořádali tam pro ně nějaké přednášky. Zahradníček přišel na kyjovskou faru a hned se po mě ptal a kamarádi mě tam tedy zavolali. Šli jsme spolu pěšky do té vsi, povídali jsme si a tam jsem Zahradníčka poznala z blízka - on byl hrozně vtipný a bylo to roztomilé setkání.

Ano, byl to velice mužný typ a ta jeho hrbatost - nerada to takto říkám - k němu opravdu nepatřila. V dětství utrpěl vážný úraz, lékaři prý jeho léčbu zanedbali a on zůstal zkřivený, skrčený, ale jeho povaha byla naprosto jiná: statečná, vtipná a mužná, taková čistá, vůbec ne shrbená.

Tím se ale moc nechlubím - bylo to u Demla v Tasově. Zahradníček tam přijel - už si ani nepamatuji s kým - a já jsem ho poprosila, jestli by mi neseděl. Před tím jsem portrétovala Jakuba Demla a troufám si říct, že se mi to ohromně povedlo. Seděli jsme se Zahradníčkem venku na lavičce před Demlovou vilou. Nebyl tam ale vůbec žádný odstup a také málo klidu, a tak jsem to nějak rozdrobila na detaily a ten portrét bohužel za moc nestojí.

Ano, on tam jezdil s Čepem k dominikánům. Navštěvovali Braita a Habáně a také mého manžela Leo Grubera. V Olomouci bydlel také Timoteus Vodička a celý tenhle okruh se tam stýkal. Jednou jsme se také shledali a šli společně na procházku někam blízko k Hradisku. Tam jsme si sedli a dívali se. Byla sice ještě válka, ale všichni jsme doufali, že už brzy bude konec. Lidé si tehdy mysleli, že až válka skončí, bude všechno ohromné a konečně zavládne mír. Avšak většina z nás - hlavně ten Zahradníček - si myslela pravý opak, a on to navíc říkal nahlas. Druzí jen tak melancholicky mlčeli, ani Vodička nic neříkal, ačkoli ten byl velice kritický. Zahradníček tehdy prohlásil, že teď nám hrozí mnohem větší pohroma, a to z Východu. Slunce krvavě zapadalo, byla to dost hrůza, a všechno se to nějak spojovalo s tou jeho řečí. Každý si to mohl vyložit, jak chtěl, protože to bylo buď jako oheň, nebo jako záplava krve kolem slunce. On to s tím spojil, tu svou vizi budoucnosti, a měl pravdu. A bohužel právě jeho to z nás všech, co jsme tam seděli, potrefilo nejvíc.

Nikdy, a to já si dodneška vyčítám. Ale nechtěli jsme našim přátelům uškodit...

Jistě, manžel pracoval v Rádiu Svobodná Evropa, a tam všechno věděli, dostávali zprávy. Lidé se tam zastavovali, sice na vlastní nebezpečí, ale přece jenom někteří si troufali a sdělovali, co se doma děje...

Všecko jsme se dozvěděli, všechny ty hrozné věci, a to dost brzy. A je mi dosud líto, že jsme nijak nemohli reagovat, spojit se, dát najevo, že vzpomínáme, že spolucítíme, nic, vůbec nic. Ani potom, když se vrátili z vězení, já jsem si netroufala - kvůli nim, kvůli všem, co byli doma.

Nejraději mám ty počáteční věci, Jeřáby, a další také, například ty milostné verše, ale ty Jeřáby asi nejvíc...
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou