Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Milosrdenství i při vysvědčení

21. 6. 2016

Tisk

Dílo hodné ceny, tedy hodnotné a stojící za ocenění. Právě takový přístup mohou zvolit rodiče k výsledkům snažení svých dětí a dospívajících. Už příští týden totiž přinesou vysvědčení.

Vydání: 2016/26 Papež František potěšil Moravu, 21.6.2016, Autor: Jiří Macháně

Příloha: Doma



Rodiče to zažívají čas od času od svých nadřízených. Také ti hodnotí jejich práci. V lepších firmách je to součástí pracovního procesu: zaměstnanec se dozví, jak je jeho práce ceněna – nejen z výplatní pásky, ale i z úst šéfa. Podobnou výplatní pásku přinesou děti ze školy – budou na ní známky. A z úst milujících rodičů se mohou nad rámec školního hodnocení dozvědět, jak si vlastně stojí v jejich očích. Těm se nabízí jedinečná příležitost potomkům prospět, ale zároveň je tu velké riziko, že si tuto jedinečnou možnost ve výchovném procesu nechají utéct nebo ji prošustrují zbytečným křikem a spíláním.
Vidět, co je hodnotné
„Když se řekne hodnocení, slyším zejména slovo ,hodnota‘. To znamená: co vidím jako hodnotné. A právě k tomu se mám jako máma vyjádřit a tuto hodnotu tím posílit,“ zdůrazňuje pedagožka a psycholožka Marie Mesanyová, která se o další zásadní postřehy dělí v rozhovoru níže. Rozčíleným vyzdvihováním pokažených známek a všeho, co se nepodařilo, mohou totiž rodiče všechno povedené a hodnotné docela zašlapat a dítěti nejen pokazit prázdniny, ale dokonce uškodit na celý život.
„Důvod k razantní intervenci bývá málokdy,“ zrazuje od ukvapených reakcí učitelka ze středočeské Dobříše Markéta Svobodová. Nelze podle ní posuzovat děti podle čísel, která napíší učitelé na vysvědčení, nýbrž v kontextu jejich celkového přístupu k učení. „Jsou děti, kterým není tolik od Pána Boha dáno, a dělají, co mohou. Víc to zkrátka nejde. Je jen opravdu málo těch, které na školu vysloveně kašlou – a na ty rodičovská přísnost v den vysvědčení stejně neplatí,“ popisuje své postřehy.
Vysvědčení? Průběžné hodnocení
Překvapení nad vysvědčením se nemůže nikdy odehrát, když rodiče tvoří s učiteli a školou jeden vzdělávací tým. Pedagogové se shodují, že nejhorší rodičovskou strategií je půl roku se dětem nevěnovat a za vrchol rodičovské invence považovat podpis v žákovské knížce spojený s káráním. A pak řvát a trestat, když dítě (zcela očekávatelně) přinese mizerné vysvědčení.
Naopak – když jsou máma, táta a učitel i dítě v kontaktu, vysvědčení pro ně obvykle neznamená nic jiného než průběžné hodnocení. Také ho pak přijímají jako sdělení, že pokud se něco nedaří, je nejvyšší čas přemýšlet, kde se stala chyba a co se s tím dá dělat. Společně a s mírou. „Jsem zastáncem odpočinku o prázdninách. Děti si zaslouží po deseti měsících orazit. Už teď to vidím ve škole: potřebují ven a ne sedět v lavici. Pokud je to nutné, je dobré se s dítětem předem domluvit, jak se budeme škole věnovat, aby s tím počítalo a nebylo vystaveno hrozbě, že se bude celé prázdniny učit, až zčerná,“ upozorňuje Markéta Svobodová.
Dítě není dospělý. Zní to banálně, ale kolik pedagogů, maminek a tatínků na to právě při pohledu na vysvědčení zapomíná, že některá slova si děti neumějí přebrat v kontextu, který je pro dospělé běžný. „Hodně záleží už na tom, jak učitelka dítěti vysvědčení předá. Je-li to před celou třídou se studenou sprchou, co všechno nezvládlo, není divu, že odchází s pocitem úplného selhání. Rodiče musí zohlednit také povahu dítěte: úzkostné děti se hroutí z dvojky a jiným je fuk i čtyřka,“ přibližuje učitelskou zkušenost Markéta Svobodová.
Slovní hodnocení učitelů i rodičů
Při ocenění školních výsledků rodičům pomáhá i stále hojněji se rozšiřující slovní hodnocení. Věnuje-li mu učitel péči, přesněji vypovídá o tom, co už dítě umí a co mu naopak nejde. Toho se mohou rodiče držet a i z vlastní zkušenosti s dítětem takové hodnocení reflektovat.
Lépe se jim pakhledají slova, pokud se jim vlastních (z různých důvodů, nikoliv jen pro rozčarování) nedostává. Mohou například říci: „Tady píše paní učitelka, že tohle ještě moc neumíš a je potřeba na tom pracovat. Tak to spolu určitě zvládneme.“ Takto a podobně lze pak své hodnotící soudy formulovat, aby byly pro dítě srozumitelné v poloze výzvy, nikoliv katastrofy a „konečné stanice“. Slovní hodnocení má však i svá úskalí a rozhodně by jej měli rodiče číst pozorně a na rozdíl od dětí se nenechat uchlácholit jen tím dobrým. Nezřídka se totiž stává, že takové vysvědčení vede k pocitu, že je všechno v nejlepším pořádku a pro další pokrok a úspěch dítěte není zapotřebí něco dělat.
Od začátku roku provází církev papežem Františkem vyhlášený Rok milosrdenství: lidé putují ke Svatým branám, konají skutky tělesného i duchovního milosrdenství. A přitom nyní mají jedinečnou příležitost přímo doma na konci června.
Přišel konec školního roku a čas na velmi zevrubnou praxi milosrdenství v podání milujícího milosrdného rodiče napodobujícího svým konáním neomezeně milujícího a milosrdného Boha. „Je to příležitost s láskou přijímat naše děti takové, jaké jsou. Možná nemáme doma génia, ale jednou z něj bude šikovný a oblíbený zedník. Znýmky nejsou život. Sama se učím přijímat gymnaziálního synka a jeho čtyřky. Ale známky nejsou život. Jedničky jsou v něm vlastně k ničemu, když se nenaučíme skutečně důležité věci a nezhodnotíme svá nadání a dary. I při pohledu na hodnocení školních výsledků bychom měli pamatovat na podobenství o hřivnách,“ uzavírá Markéta Svobodová.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou