Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Management a teologie? Jde to

30. 8. 2022

Tisk

Na pražské Katolické teologické fakultě UK loni otevřeli vůbec poprvé kurz managementu církevních organizací. A ukázalo se, že to jde dohromady. Garantem a hlavním přednášejícím byl ROMAN ČEŠKA, někdejší šéf Fondu národního majetku, majitel poradenské firmy a nějaký čas také ekonom pražského arcibiskupství.

Vydání: 2022/36 Setkání s novými kardinály, 30.8.2022, Autor: Jiří Macháně

Příloha: Doma 36



Když se může vyučovat management na ekonomických, stavebních, zemědělských nebo uměleckých školách, proč ne na teologické fakultě, která vychovává budoucí manažery církve a laiky, kteří se pro církev chtějí angažovat? Přece i v církvi je nutné řídit lidskou činnost a práci – a to i v oblasti zcela neziskových aktivit. Manažerem je přitom každý kněz, který musí koordinovat život společenství farnosti a správy majetku. A pak také jeho pomocníci.
Když jsem studoval na katolické teologické fakultě, všiml jsem si, že lidé jsou tu připravováni na práci v církvi zejména v oblasti náboženského vzdělání. Jenže většina kněží i laiků, kteří pak pro církev pracují, se v praxi setkává i s úplně jinou agendou, o níž se ale nedozvěděli zhola nic. Ten nedostatek znalosti, jak řídit lidi, je v církvi velký. Nevyužíváme pak správně jejich potenciálu a plýtváme lidmi i zdroji, protože scházejí manažerské kompetence. Jde nám tedy o to doplnit do vzdělanosti kněží i laiků řídicí schopnosti, ekonomické myšlení a podnikatelský pohled.
A to je předsudečné uvažování. V církvi musí lidé na vedoucích místech – stejně jako jinde – řídit lidi a zdroje. Sám Ježíš byl jedním z největších manažerů všech dob. Životopisy svatých, zakladatelů hospiců, řádů a nemocnic – to jsou příběhy manažerů par excellence. Management nestudovali, ale měli základní předpoklady: talent motivovat lidi, schopnost poznat, kdo má jaké dispozice, měli odhodlání a odvahu spolehnout se na to, že v pravou chvíli seženou peníze.
Často jsem kupříkladu ve farnostech slýchal: „Máme jen pár lidí, co něco dělají – kostelnice, varhaník a dva další.“ A pojí se to s povzdechem, že „nikdo jiný tady nic nedělá“. K tomu, aby to mohlo být obráceně, je ale zapotřebí vytvářet příležitosti. Když jsme v naší farnosti začali dělat aktivity, které lidi považovali za smysluplné, najednou se zapojila spousta dalších a byli rádi za to, že jsou potřební. Poptávka uklidit kostel a udělat brigádu na zahradě přiláká jen ty, kdo právě tohle umí. Ale jsou tu další, kteří mají povolání provázet lidi, udělat brožuru, organizovat kurzy Alfa a podobně. Dokud hledáte uklízečky a brigádníky, nebudete mít v týmu jiné „profese“.
Povzbudivé. Jádro studentů chodilo pravidelně, a když nemohli přijít, tak si lekce poctivě přehrávali ze záznamu a říkali, že jim studium pomohlo i v jejich situaci. Díky pozitivním ohlasům budou mít kurzy pokračování a jejich obsah se rozšíří.
Celý cyklus výuky se rozdělil do čtyř samostatných kurzů. První byla série přednášek, jak být dobrým manažerem nejen organizací, ale i v rovině osobního rozvoje. Druhý se věnoval ekonomice a podnikání. Cílem bylo dát nahlédnout do podstaty ekonomického a podnikatelského myšlení. Třetí kurz byl zaměřený na řízení organizací a institucí. Na každý blok přednášek pak navazoval seminář, na který jsem zval hosty s bohatou životní zkušeností. Semináře pak tvořily čtvrtý samostatný kurz. Vystřídalo se tam celkem 29 hostů, každý s originálním a zajímavým osobním příběhem: majitel Kofoly, generální ředitel Komerční banky, biskup, šéfka sítě hotelů, správce rodového majetku, ředitelka úřadu magistrátu a podobně.
Cílem výuky bylo dodat lidem odvahu, ať hledají své místo, naučit se rozlišovat talenty, učit se komunikovat a rozpoznat, co jsme schopni měnit a co naopak musíme přijmout jako danost, anebo jak směrovat lidi tam, kde budou nejužitečnější. Přestože je v obecném povědomí finanční motivace vnímána jako velmi důležitá, ukázali jsme si, že ještě významnější motivace je srozumitelná a sdílená vize, což je poklad, který přece v církvi máme. Dále pak pocit uznání a možnost pracovat na něčem smysluplném. Důležité poučení se týkalo odvahy delegovat kompetence, ale přitom nastavovat procesy tak, aby se na rozhodování podílel co největší okruh motivovaných a kompetentních lidí. V církevním prostředí se to týká hlavně odvahy zapojovat laiky do činnosti církve a svěřovat jim větší zodpovědnost.
Zůstane otevřený pro studenty jako volitelný předmět a pro veřejnost v rámci celoživotního vzdělávání a univerzity třetího věku (více na www.czv.ktf.cuni.cz). Věřím, že obsah kurzů bude ještě výživnější. Management je živá materie a nezáleží jen na přednášejícím, ale i na studentech.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou