Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Konec křesťanské demokracie na Slovensku?

5. 8. 2008

Tisk

Vydání: 2008/32 Maria v životě a modlitbě křesťana, 5.8.2008

Příloha: Perspektivy

Křesťanskodemokratické hnutí je nyní v opozici. V letech 1998–2006 mělo své lidi v ministerských i parlamentních funkcích. Teď čelí vnitřním problémům. Volby v roce 2006 vyhrál Ficův Smer, který nyní vládne s Mečiarovým HZDS a Slotovou SNS. Má pohodlnou většinu a prosazuje si zákony podle své chuti. Opozice nemá dost hlasů a není jednotná. Při schvalování Lisabonské smlouvy se k vládním stranám přidala i maďarská SMK. Opozici tvořily už jen dvě strany: Dzurindova SDKÚ a Hrušovského KDH. Komentátoři je líčí jako vnitřně rozštěpené. Ano, SDKÚ nestrpěla ve vlastních řadách nespokojence. KDH se zdálo být stabilní, ale letos v únoru jeho příznivci nevěřili vlastním uším... Tehdy opustili KDH čtyři poslanci: František Mikloško, Vladimír Palko, Rudolf Bauer a Pavol Minárik. Do té doby mělo KDH v 150členném parlamentu čtrnáct poslanců. Je to citelná rána. Důležité je, že z KDH odešel jeho dlouholetý představitel Mikloško, někdejší disident a výrazná osobnost křesťanskodemokratické politiky. Co právě jeho i jeho kolegy k tomuto rozhodnutí přimělo?

KDH a výhrada svědomí
Možnost výhrady svědomí předpokládala již uzavřená smlouva se Svatým stolcem a KDH ji chtělo v minulém volebním období prosadit do právního řádu SR. Chyběla však „politická vůle“. Pro KDH to bylo klíčové téma. Nedostalo se mu však podpory od tehdejších koaličních partnerů (SDKÚ a SMK). KDH opustilo vládu, následovaly předčasné volby (2006), které vyhrál Smer. Vladimír Palko pokládá odchod z vlády za „hvězdnou hodinu KDH“. To se však vnitřně rozštěpilo. Jedni s odchodem souhlasili, druzí byli proti. Podle Márie Sabolové, poslankyně za KDH, to bylo rozhodnutí „sice principiální, ale nedomyšlené a nepochopené“, neboť Hnutí nemělo koncepci ani pro setrvání ve vládě, ani pro to, jak dál po odchodu. Naproti tomu má Palko za tragédii KDH to, že mnozí toho kroku litují: „Já toho litovat nikdy nebudu. I toto přispělo k našemu odchodu.“

Co dál po volbách?
Rozpory v KDH se prohlubovaly zejména handrkováním, zda vstoupit do vlády se stranou Smer (případně i s Mečiarem a Slotou). Palko byl nesmlouvavě proti. A Sabolová? Tehdy ještě ve vedení strany nebyla. Dnes tu otázku pokládá vzhledem k oné „bezkoncepčnosti“ za irelevantní. Za odchod z vlády i za současný stav činí odpovědnými „matematické experty“ (Mikloška a Palka), kteří se přepočítali. Zdůrazňuje: „Politika je o tazích. Jedním tahem lze zrušit i mnohaleté usilování...“ Vytýká KDH též „paranoidní nekomunikaci“. Palko přiznává, že tím, co KDH rozštěpilo, byl vztah k straně Smer. Na otázku novinářů, zda bylo správné rozhodnutí, že s touto stranou nešlo KDH do vlády, odpověděl: „Ano. Jinak bychom se úplně zkompromitovali.“

Krize KDH a nový začátek
Podle Sabolové je nyní KDH v krizi, kterou „nastartovali a živili zejména poslanci, kteří odešli. Jejich odchod na nějakou dobu stranu ochromil. Překonat narychlo oslabení nelze. Nastává doba nových začátků. Nutí nás přemýšlet, hodnotit, hledat a diskutovat.“
Co má být novým počátkem? KDH je stále zdrženlivá k přijetí eura, chce je odložit na později, chce zvýšit přídavky na děti. Zastává se Ústavu paměti národa a hájí právo na život. Poslanec Brocka se distancoval od rezoluce Evropského parlamentu, která vyzývá členské státy EU, aby zabezpečily „právo na bezpečný a beztrestný přístup k potratu“. V příští volbě prezidenta republiky bude KDH podporovat kandidaturu Ivety Radičové, někdejší ministryni práce, sociálních věcí a rodiny. Podle průzkumu voličských preferencí má nyní KDH asi sedm až osm procent.

Respektování pravdy
Pro poslance Mikloška, Palka, Bauera a Minárika je novým počátkem strana, kterou zakládají: Konzervativní demokraté Slovenska (KDS). Nedávno získali i deset tisíc podpisů potřebných pro registraci. KDS vyznává tradiční slovenské hodnoty a chce spolupracovat s křesťany a všemi, kdo je respektují. Prosazuje vlastenectví obohacené o hodnoty, které přináší soužití a spolupráce s jinými národy a jejich kulturami. Podporuje rodinu, svobodnou ekonomiku, ale nezapomíná na soucit se slabými a potřebnými. – Tak zní oficiální prohlášení na její internetové stránce.
Mária Sabolová KDS akceptuje, ale domnívá se: „Není prostor pro novou stranu se zcela novým a konkrétním nábojem, silou a přínosem. A už vůbec ne, povedou-li ji bývalí poslanci z KDH.“ – Vladimír Palko kontruje: „Další osud KDH je nejasný. Osud křesťanské politiky na Slovensku je přitom jasný a bude pokračovat.“ Kdo ji však bude tvořit? KDH? KDS? SDKÚ? Palko soudí: „Tvořit ji budeme my. Nezměnili jsme se. Změnili jsme stranu, abychom zůstali sami sebou.“ Směrnici své politiky vidí v hledání vyváženého postoje k EU a v novém pohledu na rodinu. „Rodina není něčím, čemu stát s lítostí pomáhá. Stát má do rodiny investovat, aby se mu investice vrátila. Jde nám o vlastenectví v různých formách. A samozřejmě o respektování pravdy,“ dodává Palko.
Matúš Demko
Autor (nar. 1986) studuje žurnalistiku na Komenského univerzitě v Bratislavě. Své články publikuje ve slovenském tisku a na internetu. V poslední době spolupracuje s TV LUX. Kráceno.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou