Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Když ve škole nikdo není

29. 8. 2006

Tisk

Vydání: 2006/35 Začíná škola!, 29.8.2006, Autor: Ivana Jeništová

Příloha: Doma

Základní škola svaté Voršily se za 13 let své existence stala v Olomouci známým pojmem. Letošní školní rok zahájí výuku s novým ředitelem. Zdeněk Navrátil školu zná, vzešel z řad jejích učitelů, a tak je pro něj prostředí školy důvěrně známé.
Zatím je škola prázdná, na příchod žáků se teprve připravuje. „Říká se, že škola je nejhezčí, když v ní nikdo není. Mně tu ale děti chybí,“ usmívá se Zdeněk Navrátil. „Ale faktem je, že je třeba ještě udělat spoustu práce, než žáci přijdou.“ I když ve své funkci „povýšil“, jeho vztah ke kolegům i žákům zůstává stejný: „Máme tu dobré vztahy, nehodlám nic měnit ani na stylu výuky.“ Přesto se pedagogové této církevní školy neustále snaží svou práci i podmínky pro ni vylepšovat. V červenci bylo zkolaudováno nové hřiště. „Jedním z našich nejbližších úkolů je rekonstrukce současné kaple a sborovny. Dosavadní kaple není důstojným místem modlitby a vnitřního usebrání, sborovna zas neumožňuje učitelům kvalitní přípravu na výuku a příjemné setkávání s rodiči. Rekonstrukce by tak měla přispět ke zkvalitnění vnitřního života školy. Dále bychom potřebovali modernizovat počítačovou učebnu. Naše finanční prostředky jsou však omezeny a není jich nikdy dost,“ říká o potřebách školy ředitel.
O děti z křesťanských rodin škola nemá nouzi, loni jich tu bylo zapsáno 223. „Více než 90% žáků je z katolických rodin,“ říká Zdeněk Navrátil, „nebráníme se však přijímat ani děti z rodin nevěřících.“ O stylu výuky hovoří s rodiči už při přijímacích pohovorech. „Škola je založena na křesťanských principech, které jsou zahrnuty do výuky; žáci se zúčastňují křesťanských slavností a svátků, rodiče s tím počítají.“
Ředitel Zdeněk Navrátil v minulosti učil na státní základní škole i gymnáziu, má proto možnost srovnání. „Bývalí kolegové se mě často ptají: Jsou děti v církevní škole hodnější? Představují si, že katolické děti se o přestávce plouží ukázněně po chodbě a slušně zdraví,“ směje se ředitel. On sám míní, že jsou stejně živé a projevují stejný zájem či nezájem jako všechny děti. „Přesto myslím, že jsou vnímavější vůči některým postojům a názorům,“ dodává. Škola si podle něj získala mezi ostatními školami v Olomouci a přilehlém regionu dobré jméno. „Děti z 9. tříd se většinou dostanou na střední školy, loni šlo z 21 žáků 16 na gymnázia a střední školy, 5 na učební obor. Někteří žáci 5. a 7. ročníků odcházejí na víceletá gymnázia. To, že nás gymnázia ‚vykrádají‘, je ale problémem všech základních škol. Ale těší nás, že se k nám vracejí bývalí žáci, kteří už studují, že jsme pro ně stále ‚domovem‘.“

Chuan Antonio Pomeranč
Až se 4. září otevře v ZŠ sv. Voršily školní brána, bude pro děti připravena nejen budova, ale i program. Zahájí ho mše svatá v kostele sv. Kateřiny, letos s otcem arcibiskupem Janem Graubnerem. „Mše svatá na začátku školního roku s uvítáním prvňáčků je zavedenou tradicí školy,“ říká ředitel. Tou se staly také další školní akce např. školní pouť na Svatý Kopeček o svátku sv. Ludmily (16. 9.), kdy se slaví Den církevního školství. V průběhu školního roku se konají také další akce, třeba Voršilský jarmark, maškarní ples nebo výlet do Švýcarska. „Loni jsme pořádali olympijské hry, děti závodily v různých disciplínách, medaile jim předával sám ‚Chuan Antonio Pomeranč‘ – jak mi dodnes říkají prvňáčci,“ vzpomíná ředitel na chvíle, kdy před děti předstoupil jako předseda olympijského výboru v oranžové paruce.
První třídy si zase každý rok užívají Den kocoura Mikeše, jednou za měsíc den s pohádkou. Postupně přicházejí na řadu Broučci, Perníková chaloupka a další Večerníčkovy pohádky. Děti si na Den kocoura Mikeše připraví kostýmy, hrají hry, malují a na konci školního roku pak od svého učitele dostanou na památku DVD s nahrávkou z těchto akcí. „Pro deváťáky je program vážnější, patří do něj i křížová cesta,“ upřesňuje ředitel. Duchovní růst žáků mají na starosti dva kněží, z nichž jeden je spirituálem školy. „Snažíme se, aby z naší školy vycházeli ‚celí’ lidé, kteří stojí na pevném základě. Aby se nám dílo dařilo, usilujeme o podporu institucí, jako je arcibiskupství nebo krajský úřad, potřebujeme ale také modlitby za to, aby nám Bůh žehnal,“ poprosil na závěr o přímluvu čtenáře Katolického týdeníku ředitel Zdeněk Navrátil.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou