Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Jak vypadá nebeská maminka?

3. 5. 2016

Tisk

Každý z nás má dvě matky. Jednu, která chová v náručí, a tu, která opatruje rukou neviditelnou – Pannu Marii. Až se nás děti zeptají, jak nebeská maminka vypadá, co řekneme?

Vydání: 2016/19 První biskupské svěcení v Plzni, 3.5.2016, Autor: Karolína Peroutková

Příloha: Doma


To slovo se naučíme jako první a dost možná jej zašeptáme i naposledy, na konci našeho života. Máma. Mezi těmito dvěma břehy však plyne dravá řeka s roztodivnými proudy.
Právě ona nás učí, jak se odvážit a proplouvat. Zkraje se ještě každý bázlivě drží jejích sukní, pak jen nesměle plave první metr... Za pár let už puberťák netouží po ničem jiném než se vrhnout do proudů a vzdálit se od máti.
Proud nás prosmýká kdejakým vírem a zpravidla až s narozením vlastních dětí člověk ocení ruku, která jej kdysi k řece přivedla. Pochopí její tvrdost i něžnost a s docela jinými pocity ji pak zase přijme. A tiskne.
Jenže jak je tomu u Panny Marie? I když ji v dětství přece jen vnímáme jinak než v dospělosti, vztah k ní si tvoříme mnohem pomaleji. A nejistě.
Šok ze žároviček
Vzpomínám si, když jsem coby malé děcko obdivovala z umělé hmoty vylisovanou postavu znázorňující Pannu Marii. Obklopovala ji jakási zlatá kupole, osázená barevnými blikajícími žárovkami. Obdivovala jsem světélka, odraz, ale opravdu mě zasáhlo až pár voltů z nenápadně vyčnívajícího drátku. Dnes, o tři desítky let později, mě doprovází jednoduchá soška z olivového dřeva, zpodobňující maminku s dítětem, bez tváře.
Jak dítěti připodobnit podobu Panny Marie? Co je přijatelné a co už zavání nevkusem? Katechetka Daniela Feltová z Mníšku pod Brdy říká: „Pokud zpodobení Panny Marie vede děti k živému vztahu k Matce Boží, k úctě a lásce k ní, pak nemůže být nevhodné, i když se nám dospělým zdá, že zavání kýčem. Už si netroufám odsoudit například svaté barvotiskové obrázky, protože jsem byla mnohokrát svědkem projevů vroucí zbožnosti k těm, kdo na nich byli zobrazeni.“
Daniela Feltová ještě dodává, že naše představy o kráse jsou subjektivní, podléhají času a módě – a navíc vystihnout pravou krásu Panny Marie našimi lidskými prostředky zřejmě ani není možné. Podle ní bychom neměli rezignovat na výchovu dětí k pravému umění a vkusu, ale někdy v zarputilé snaze vyhnout se kýči předkládáme dětem to, co sice sami považujeme za umění, ale dětem se to vůbec nelíbí, neoslovuje je to – a pak si těžko na základě takového obrazu mohou vytvořit k dané osobě vztah.
Maminka královna
Až tedy budeme doprovázet naše děti či vnuky letos na „májovou“, jak podpořit jejich dobré vnímání nebeské maminky? Při popisu důležitých událostí z jejího života nám může poradit i vlastní zkušenost proměny úcty k mateřství. Učitelka náboženství Markéta Schichová radí, abychom zdůraznili, že Maria řekla Bohu „ano“ na všechno, co měla prožít: „Bůh si ji vyvolil jako pozemskou maminku pro svého Syna, aby Ježíš mohl přijít na svět jako Děťátko. Teď je královnou v nebi a může se u svého Syna za nás přimlouvat. Májová pobožnost je proto takové oslovení Panny Marie, poděkování a prosba o přímluvu. A je třeba vědět, že Maria vždycky ukazuje na Krista: Toho poslouchejte.“
Báseň i socha
Oslovili jsme několik autorů, kteří se ve svých dílech snaží Pannu Marii zpodobnit – sochaře Petra Váňu, hudebníka Petra Mariu Lutku a výtvarnici Juliánu Jirousovou. Jejich slova předkládáme pro inspiraci. Třeba nám pomohou snáze si uvědomit, čím je pro nás Panna Maria. Koho představuje, co nám sděluje, jak nás vychovává. A katechetka Daniela Feltová ještě dodává: „Považuji za důležité, když zpodobení Panny Marie vystihuje krásu její duše – která se odráží i v kráse těla – její lásku k Bohu i k nám hříšníkům.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou