Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Ekologie: úcta k věcem 'neživým'

2. 12. 2008

Tisk

Vydání: 2008/49 Marta a Marie v adventu, 2.12.2008

Příloha: Doma

Je neekologické chování hříchem? V Desateru se o tom nemluví, přesto nezodpovědné chování k přírodě nějaké provinění jistě představuje.

Nedávno proběhla především světskými médii tzv. novinářská kachna o novém seznamu „smrtelných hříchů“. Nejednalo se o žádnou změnu církevní nauky, nebyl zrušen dosavadní seznam sedmi hlavních hříchů. Bylo to vyjádření biskupa Gianfranca Girottiho z Vatikánu mimo jiné o aktuálních problémech dnešního světa a naší i křesťanské zodpovědnosti za ně. Jedním z bodů bylo i ekologické chování. To se v poslední době dostává stále více do popředí, protože dnes dokáže člověk svými prostředky zasáhnout do přírody mnohem více než dříve.
Třebaže tedy nebudeme mluvit o smrtelných hříších, tak je možno o hříchu i zde uvažovat. Stále platí, že „hřích je vědomé a dobrovolné porušení Božího zákona“. Ještě zjednodušeněji mohu říci, že pokud vím, že něco je zlé, mám možnost to neudělat, a přesto to udělám – hřeším.

Stvoření – závazek i dar
No, a co tedy zde s ekologií? Otevřme Bibli a vzpomeňme na Boží příkaz Adamovi pečovat o zahradu stvoření. Bůh tento svět stvořil, stvořil jej jako dobrý a člověk má o něj s láskou pečovat. Celé stvoření je pro člověka zdrojem odpovědnosti, tedy závazkem, a zároveň darem daným k užívání a sdílení s druhými, nikoli k volnému nakládání.

Přebytek z chamtivosti
Země je a stále zůstává Hospodinovým vlastnictvím (Žalm 24). Biblický Noe poznává, jak je pro lidský hřích postižena celá země s veškerým stvořením a pro Boží milosrdenství zachraňuje nejen svou rodinu, ale i zvířecí druhy. A Izraelité na poušti dostávají od Boha pro svou obživu manu, kterou si musejí nasbírat. Kdo ale z chamtivosti nasbírá více, než by mohl spotřebovat, najde přebytek zkažený a páchnoucí.

Boží přikázaní
Pokud se podíváme na Desatero, tak tam najdeme zákaz kultu cizích bohů, tj. i majetku, za kterým se mnozí bezohledně ženou a je pro ně vším. Najdeme zde i příkaz odpočinku sedmého dne – a já neznám pěknější odpočinek než v krásné přírodě, jejíž jsem součástí. Přikázání „nepokradeš“ musíme chápat i v zákazu kořistění z přírody na úkor lidí jiných kultur a národů a na úkor příštích generací. Přikázání „nezabiješ“ zahrnuje i likvidování zdravých podmínek pro život.
A k nejdůležitějšímu přikázání lásky můžeme poznamenat, že nelze milovat Boha nade všechno – a přitom necitlivě zacházet s jeho stvořením. Nelze bližního milovat jako sebe sama, ale s Božími dary zacházet sobecky a bezohledně.

Křesťan a ekologie
A konkrétní způsoby ekologického chování? Asi bych prostě apeloval na zdravý selský rozum a trochu zájmu a vzdělávání se v této oblasti. Na mnohá místa se dá dojít pěšky a prospěje to i mému zdraví, jindy se zase bez auta neobejdu. Odpadky může aspoň trochu třídit každý, na všechny nejekologičtější výrobky ale každý nemá. A špatné by bylo všechnu svou lásku a velké finanční prostředky věnovat svému pejskovi, avšak zároveň nenávidět sousedku a být lhostejný k utrpení lidí ve světě.
Nejsme zde tedy sami, Bůh vtiskl do naší duše smysl pro harmonii, pro soužití v řádu s ostatními – s lidmi i živočichy, s rostlinami i všemi ostatními složkami přírody. Když to pochopíme a přijmeme, je nám tu spolu dobře.
P. MARIÁN HUSEK OPraem


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou