Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Důležité je, že vše dobře dopadne

20. 1. 2015

Tisk

Když se řekne pohádka, vybavíme si něco kouzelného, zázračného. Co je „pohádkové“, je téměř dokonalé. Když jsme jako děti pohádky slýchali, nezdály se nám plné násilí.

Vydání: 2015/4 František strhl miliony Filipínců, 20.1.2015, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma

Nepůsobilo na nás drasticky, že Jeníček s Mařenkou strčili ježibabu do pece. Nepřišlo nám nepřirozené, že myslivec rozpáral vlkovi břicho a nasypal do něj kamení, že si vlk ubrousil jazyk, aby měl hlásek, „jak když zpívá konipásek“, ani nám nebylo divné, když Jezinky svlékly Smolíčka a položily ho do korýtka.
Čím to tedy je, že až teď, když takové pohádky čteme našim nejmenším, vidíme násilí v celé jeho realitě? Všude čteme, jak má násilí v televizi, ve hrách a všude kolem nás špatný vliv na děti. Týká se to i násilí v pohádkách?
Psycholožka Eva Pecha Šimotová, která se dlouhodobě zabývá folklorními vyprávěními, zdůrazňuje, že děti pohádky potřebují, neboť jsou důležitou součástí výchovy a zdravého vývoje. „Cílem pohádek je vnášet řád do světa, který je zvlášť pro předškolní děti nesrozumitelný a chaotický. Tím, že obsahují témata, která se našich nejmenších týkají (například sourozenecké žárlivosti, závislosti na rodičích, pocitu vlastní jedinečnosti a podobně), jim pomáhají lépe se orientovat ve skutečnosti. Tím, že zobrazují různé specifické krize a jejich řešení, dávají dětem tušit, že spousta jejich vrstevníků zažívá stejné problémy jako oni. Je to taková dětská psychologie v kostce,“ přibližuje psycholožka.
Po zásluze potrestat
Podstatné je, že násilí není v pohádkách prvoplánové. „Většinou je tam zobrazováno jako trest a velmi často jsou postavy stiženy tím, co chtěly páchat na ostatních. Vlk se chtěl přejíst a jeho nenasytnost způsobila jeho zkázu. Podobně ježibaba v perníkové chaloupce. Pro děti je rozhodující, že pohádka dobře dopadne a že je zlo po zásluze potrestáno. Pocit zadostiučinění přebije negativní pocity z násilí,“ říká psycholožka. Děti podle ní kladou velký důraz na spravedlnost a nevidí pohádkové násilí jako něco krutého. Určitě se tak nemusíme obávat, že dítě bude mít z pohádek traumatický zážitek. Jestliže však rodičům přece jen přijde něco hodně drastické, mohou se uchýlit k těm verzím klasických pohádek, kde násilí není tak detailně podáno a které jsou pro rodiče vzhledem k jejich potomkovi přijatelnější.
Tím, že je ve čtených pohádkách násilí znázorněno symbolicky, a navíc se odehrává na neurčitém místě v neurčitém čase „za devatero horami a devatero řekami“, není pohádková agresivita pro děti ohrožující – oproti například zfilmovaným pohádkám. Eva Pecha Šimotová ještě podotýká, že se obáváme fyzické agrese v pohádkách, ale mnohdy nás nenapadne, že je v nich také psychické násilí, které může naše potomky zúzkostňovat a znejišťovat mnohem víc. „Když macecha vyžene děti z domova, útočí to na psychiku dítěte mnohem víc, než že se ježibaba upekla v peci. Pohádky ukazují, že život není vždy jen dobrý a že je potřeba překonávat různé překážky. Souvisí to s hledáním vlastní identity, samostatnosti, s posunem na vyšší vývojovou úroveň. Takže i takové věci do pohádek patří,“ uzavírá psycholožka.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou