Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Dovolit si být k dětem něžná

4. 5. 2021

Tisk

„Když se mazlím s některým ze svých dětí, vím, že mu projevuji mateřskou péči, ale když utírám prach na topení, nejsem si tím už tak jistá,“ napsala v jedné ze svých knih britská spisovatelka Anna Melchiorová a dodala, že právě ta praktická stránka mateřství vyžaduje spoustu času i úsilí.

Vydání: 2021/19 Májová i se svatým Josefem, 4.5.2021, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma 19


Ale jak pod oním nánosem „prachu“, starostí, nepořádku, nákupů či vaření najít to hlavní? Co znamená být matkou a jaká je „role“ matky? „Možná bych nemluvil o roli, ale spíš o specifickém úkolu nebo bytí matky,“ konstatuje kněz a psychoterapeut P. Lukáš Engelmann. A doplňuje, že ženy mají jiný specifický úkol než muži, a vybízí, aby se toho nikdo nebál.
Máma může být taxikářka, zdravotnice, pečovatelka, kuchařka a mnoho dalšího, ale podle psychoterapeuta jde o to, aby jednoho či druhého nebylo příliš a aby se nezapomínalo na to podstatné: hlavním úkolem mámy je vytvářet základní pouto s dítětem, chovat, objímat, utěšovat, pečovat. „Ženy mají daleko větší dar než muži v tom, že se dokážou vcítit a vycítit, co dítě v danou chvíli potřebuje, naladit se na ně. Ženy mají schopnost víc dávat než brát, odsunout kvůli dítěti vlastní přání. Zvlášť když je dítě malé a potřebuje zažít tuto bezpodmínečnou mateřskou lásku. Potom je naděje, že bude schopno takovou podobu lásky dávat dál,“ říká P. Engelmann.
Objímat a chránit
Kněz matky povzbuzuje, že se nemusí bát své děti chránit a mazlit se s nimi, ale je potřeba říct, že je to jen jedna stránka výchovy, která sama nestačí. „Máma díky své touze být něžná má v sobě tendenci uchránit dítě od bolestí. Jako by bolest dítěte byla i bolestí matky. A tady je potřeba nechat si pomoci mužem-otcem,“ uvádí psychoterapeut s tím, že otcova výchova je trochu jiná. Specifikum mužské výchovy je láska vyžadující. Tátové rádi dětem ukazují realitu života takovou, jaká je, a chtějí, aby se s ní utkaly. Chtějí z dítěte vydolovat to nejlepší. „Pro otce není až takový problém vystavit dítě překážce, kterou musí překonat, ale matka to vnímá jako vystavení bolesti – a tady mohou vznikat konflikty. Dítě však potřebuje zažít obojí. Potřebuje se vystavit překážce, kterou musí překonat, a zároveň potřebuje máminu něhu a podporu,“ zdůrazňuje kněz. Všem matkám doporučuje přijmout a pochopit roli otce, a že je jeho výchova jiná, doplňující – a že to není špatně.
Když je máma i tátou
Mohou ovšem nastat situace, kdy na sebe žena musí vzít roli obou – tedy i otce, není-li přítomný nebo „nefunguje“ (např. příliš pracuje nebo neumí uchopit svůj úkol). „Ženy umí zastat obě role, ale vede to k tomu, že dítě může být zmatené. Tady je potřeba, je-li to možné, aby si to partneři mezi sebou vyjasnili a aby si máma nechala pomoci od táty – a také aby snesla, že ten druhý to bude dělat jinak než podle jejích představ a očekávání,“ radí kněz. Popisuje i příklady příliš něžných otců, kdy se jejich potomci stávají jejich „kopií“, aby je nezklamali, nebo matek, které se příliš upnou na děti, protože jim to v manželství skřípe.
Pokud druhý z páru ve výchově chybí nebo je upozaďován, vždycky je to pro dítě nevýhodné. Pak dochází například i k situacím, kdy matka nechce péči o své dítě nikdy ukončit, protože by už neměla o koho pečovat. „Když si žena myslí, že je něco pro dítě nejlepší, ještě to neznamená, že to pro ně nejlepší skutečně je. Je to neustálé balancování a hledání rovnováhy v tom úkolu, který člověk při výchově má. Proto je úlevné vědět, že jsou na to dva a že na matce je jen polovina úkolu, druhou doplňuje otec,“ uzavírá kněz.
A když tomu tak není, existují ještě další tzv. kompenzační osoby: prarodiče, další příbuzní, dobří přátelé, společenství manželů či matek, odborná pomoc. A na duchovní úrovni maminkám P. Engelmann doporučuje mít vztah k Panně Marii nebo jiné světici, která žila mateřství.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou