Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Zapomenutý pohádkář z Šumavy

5. 12. 2005

Tisk

Pohádky, pověsti a legendy

Vydání: 2005/50 Církev na horách, 5.12.2005, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

Výročí 200 let od narození velkého dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena si letos v létě připomněly české knihovny, školy, řada kulturních institucí a hlavně čtenářů. Ve stínu celosvětově proslulého vypravěče zůstalo skryto další kulaté výročí. Ve stejném roce 1805 totiž v šumavské Horní Plané přišel na svět spisovatel Adalbert Stifter - básník, malíř, povídkář, pohádkář a - školní inspektor. Jeho idylické příběhy z čarokrásných končin „Böhmerwaldu“ byly ve své době velmi populární; o jejich znovuoživení se nyní snaží nakladatelství Vitalis.  

Stifter je v německém literární kontextu uznáván jako klasik 19. století. Jeho historizující styl vyprávění zatěžkaný adjektivy a dlouhými - byť romantickými - popisy krajin - současného čtenáře neponouká k rozevření jeho obsáhlých románů; jedna z kritik o něm hovoří dokonce jako o „mastodontovi hlubokého 19. století“. Ani v samotném Německu nejsou tyto Stifterovy práce čteny, přesto je zde známou osobností. Co je přitom dodnes čtivé a záživné, jsou jeho krátké příběhy, pověsti a pohádky z rodné Šumavy. Autor v nich zachycuje idylický svět hustých hvozdů, rozeklaných skal a chaloupek schoulených v údolích; svět, ve kterém měla pevné místo hluboká důvěra v Pána Boha.   

     Stifter se narodil 23. října 1805 v Horní Plané. Jeho nadání rozpoznal učitel zdejší obecné školy, místní kaplan ho už jako malého chlapce začal učit latinu. Kvůli smrti Adalbertova otce se v roce 1817 zdálo, že syn nebude moci dále studovat, nakonec ale přece jen začal navštěvovat gymnázium benediktinského kláštera Kremsmünster. Zde se v blízkém vztahu s vyučujícími patery rozvinul Adalbertův vztah k literatuře, přírodě i víře. Gymnázium dokončil s vyznamenáním a jeho matka si přála, aby syn zvolil povolání duchovního. On se ale s těžkým srdcem a z ekonomických důvodů rozhodl pro studium práv. Školu však nedokončil a na nuzné živobytí si začal vydělávat jako domácí učitel.

Ve čtyřicátých letech publikuje první úspěšné povídky, ve Vídni získává místo domácího učitele v rodině knížete Metternicha a jeho hvězda počíná stoupat. Stěhuje se do Lince, kde je jmenován školním inspektorem - věnoval se kultuře a snažil se o reformu školského systému. Úspěšné období ale netrvalo dlouho: Stifterovi byla funkce inspektora odebrána, život mu velmi komplikovala nemoc jater (opakovaně se léčil v Karlových Varech a Mariánských Lázních) a psychické poruchy. Byl penzionován a v roce 1868 za dodnes nevyjasněných okolností zemřel. Za básníka Šumavy bývá v českém kontextu pokládán Karel Klostermann; ten přitom na Stiftera v mnohém navazuje.

     Stifterovu osobnost připomíná v letošním roce řada kulturních akcí. Ještě v prosinci je k vidění speciální výstava v jeho rodném domku v Horní Plané. Česká pošta vydala letos dokonce příležitostnou známku v nominální hodnotě 12 Kč. Autorem výtvarné předlohy je Oldřich Kulhánek.

* * *

 

Ve svých příbězích se Adalbert Stifter nevracel jen do časů vlastního dětství, ale ještě mnohem dál: rád se rozpomínal na příběhy, které mu kdysi vyprávěl jeho dědeček. Snad každý šumavský kostelíček a boží muka tak v knize legend a pohádek ožívají vlastním poetickým příběhem.

Kniha vychází s citlivými ilustracemi Lucie Müllerové a ve velmi pěkné poloplátěné vazbě. Pokud však rodiče chtějí, aby dítě mělo z pohádek opravdový zážitek, nestačí jen tuto knihu položit na stůl. Těžký, archaický jazyk vybízí k tomu, aby rodiče s malými dětmi četli knihu nahlas a o jejím významu si povídali. Navíc texty pohádek a legend jsou v tomto výboru vybrány z jiných Stifterových beletristických prací (například v románu Hvozd je jako součást děje vyprávějí jednotlivé postavy příběhu), a tak jim někdy trochu chybí začátek a kontinuita. Dítě by to mohlo odradit, dospělý člověk však toto úskalí jistě překoná. A společné čtení této knihy může dítě přivést i k vybídnutí: „Mami, tatí, a jak to bylo za tvého mládí? Povídej.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou