Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Výborné, a přesto zdravé mlsání

18. 12. 2007

Tisk

Vydání: 2007/51 Vánoční dvojčíslo, 18.12.2007

Příloha: Doma

Již brzy budeme moci své milé u slavnostního stolu překvapit tím, co dobrého jsme přichystali. Je zřejmé, že klasické vánoční dobroty našemu zdraví příliš neprospívají a zatěžují náš organismus. Zkusme se tedy trochu zamyslet nad tím, jak bychom Vánoce obohatili o nové dobroty a přitom prospěli zdraví celé rodiny.
Skladba tradičního těsta na přípravu vánočního pečiva je stále stejná: bílá mouka, bílý cukr a hodně tuku, v lepším případě s přídavkem oříšků, zavařeniny a nebo v horším – doplněno těžkou tukovou nebo máslovou náplní a polevou z čokolády. Takové pečivo skýtá jen obrovské množství „prázdných“ kalorií, cukr a bílá mouka pak patří mezi rychle se vstřebávající sacharidy, které zejména u starší generace přispívají k rozvoji cukrovky a spolu s přítomnými tuky vedou k obezitě.

MOUKA:
Především si opatříme místo bílé mouky mouku celozrnnou – pšeničnou, špaldovou, žitnou, ale i jahelnou, kukuřičnou, sójovou, popř. amarantovou. Celozrnné mouky obsahují nejen blahodárnou hrubou vlákninu, ale také množství vitaminů (vitaminy skupiny B, vitamin E a další), minerálních látek (vápník, fosfor, železo, hořčík a pod.), esenciálních mastných kyselin a rostlinných enzymů. Celozrnná mouka má příznivější chuťové i aromatické vlastnosti, a proto je pečivo z ní připravené chuťově pestřejší a zajímavější.

CUKR:
Místo bílého cukru použijeme přírodní – hnědý cukr (řepný, třtinový) nebo část cukru nahradíme medem či ječným sladem. Při porovnání výživových hodnot s hodnotami bílého cukru vítězí přírodní cukr svým obsahem minerálů i vitaminů.

TUKY:
Jejich množství omezíme! Nemáme-li potíže s cévami, srdcem nebo cukrovkou, pak zvláště pro děti připravíme pečivo z čerstvého másla nebo alespoň ze směsi másla a rostlinných tuků. Máme-li zdravotní potíže, pak vybíráme z kvalitních rostlinných tuků s nízkým obsahem trans-mastných kyselin a s vysokým obsahem n-3 a n-6 nenasycených mastných kyselin.

OŘÍŠKY A SEMENA:
Na vánoční stůl dáme nejen celé ořechy a větší jedlá semena (dýně, slunečnice, mandle, pinie). Jsou zdrojem vitaminů, minerálních látek a esenciálních mastných kyselin, které organismus v zimě zvláště potřebuje. Dáme je v hojné míře také do cukroví, které může být i bez tuku nebo s malým množstvím tuku. Máslové a tukové náplně nahradíme obilnými náplněmi bez tuku nebo jen jeho malým množstvím, nastavujeme je pudingem, jíškovým krémem, tvarohem, želé.
PAVLA MONČILOVÁ, odbornice na zdravou výživu

OVESNÉ PRACNY ZE SLUNEČNIC
Budeme potřebovat:

150 g ovesných vloček jemných, 250 g pšeničné mouky polohrubé, 80 g přírodního cukru, 150 g čerstvého nebo rostlinného másla, 120 g loupaných slunečnicových semen, 1 vejce, 20 g kakaa, ½ lžičky skořice, vodu, moučkový cukr na posypání

Příprava:
Ovesné vločky spolu se slunečnicovými semínky na pánvi lehce opražíme a prochladlé v mixéru podrtíme. Na válu smícháme s moukou, cukrem, kakaem a skořicí a zapracujeme rostlinné máslo s vejcem a popř. trochou vody. Těsto necháme v chladničce půl hodiny odpočinout, pak jej plníme do formiček na pracny nebo na jiné vánoční tvary. Pečeme při teplotě 160° C dozlatova. Pracny nebo tvary z formiček ještě za tepla opatrně vyklepneme a shora lehce posypeme moučkovým cukrem.
Energie: celkem 3 843 kcal, 1 kousek asi 55 kcal

SÓJOVÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Budeme potřebovat:

150 g pšeničné mouky celozrnné, 100 g sójové mouky hladké, 50 g přírodního cukru, 120 g čerstvého nebo rostlinného másla, vodu. Na obalení: 60 g cukru moučka, vanilkový cukr

Příprava:
Sójovou mouku na pánvi krátce opražíme. Necháme prochladnout a smícháme s celozrnnou moukou, cukrem a rostlinným máslem. Přidáme několik lžic vody a vypracujeme vláčné těsto, které dáme na půl hodiny do chladničky odpočinout. Z těsta tvoříme malé rohlíčky, které pečeme při 155° C dorůžova. Horké rohlíčky obalíme v cukru.
Energie: celkem 2 193 kcal, 1 kousek asi 44 kcal
(Z knihy Pavly Momčilové: Celozrnné vánoční a slavnostní pečivo, MEDICA PUBLISHING, Čestlice)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou