Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

U nás první odpouští ten, kdo dřív vychladl

30. 12. 2014

Tisk

Hana a Petr Školoudovi vedou Centrum pro rodinu Ráj v Pavlovicích u Přerova, jsou manželé 25 let, mají šest dětí a dvě vnoučata. Přiznávají, že odpouštění se museli dlouho učit.

Vydání: 2015/1 Jsou tady: tisíce příznivců Taizé, 30.12.2014, Autor: Jan Mazanec

Příloha: Doma

„V začátcích manželství jsme o konfliktech a ublíženích mluvit vůbec neuměli, neodpouštěli jsme si a nechávali ublížení v sobě zahnívat. Časem jsme se začali učit vyjadřovat si navzájem emoce, ale nebylo to kultivovaně a se vzájemnou úctou,“ shodují se dnes.
Rady a zkušenosti podle svých slov čerpali na přednáškách a kurzech, na Manželských setkáních a také z vlastních chyb nebo od svých dospívajících dětí.
Hana: Snažíme se odpouštět si vzájemně co nejdřív. Člověk obvykle hned „při činu“ vnímá, že to přehnal, ale někomu trochu trvá, než opadne prvotní hněv nebo sebelítost, aby byl schopný poprosit o odpuštění či odpuštění přijmout. Ve skutečnosti nezáleží na tom, kdo se v tu chvíli více „provinil“, většinou má na konfliktech a nedorozuměních vinu i ten, kdo se cítí ublíženější. Proto máme zásadu, že s odpouštěním začne ten, u koho dříve vychladly rozbouřené emoce, kdo má větší sílu udělat první krok. Nečekáme, až to přebolí samo, ale jdeme do toho začerstva.
Petr: Myslím si, že odpouštět se nám daří, jinak bychom spolu nemohli žít a mít radost ze vzájemného vztahu. Odpuštění je důležité pro každého, je to nezbytná součást života.
Hana: Může to tak být. Muži se obtížněji orientují ve vlastních emocích a ještě hůře v komplikovaném světě ženských citů. Proto někdy své problémy překryjí sledováním krizí ve světě – utíkají se ke zprávám v médiích. Pro ženu je bytostně velmi potřebné žít v pěkných vztazích a vylepšovat je, proto často může první signál k usmíření vzejít od ní. Ale jsou i výjimky. I u nás Petr mnohdy přijde první.
Petr: Já jsem v manželství ten, kdo má rychlé a silné emoce a chtěl by hned vše vyřešit, ale dříve jsem viděl chyby jen na ostatních – manželce, dětech. Naopak Hana je spíše introvertka a dříve byla úplně uzavřená. Její slabé signály, že jí bylo ublíženo a je z toho smutná a nešťastná, jsem vůbec nezachytil. Ale postupně jsme se oba snažili, dával jsem Haně více prostoru a ona se nebála otevřeně mluvit, jak se cítí a co prožívá. Museli jsme si nacházet více času a prostoru na povídání o sobě. A to si musíme hlídat pořád.
Hana: Vnímáme, že je třeba být k sobě upřímní. Když se chystáme odpustit, obvykle v sobě máme ještě plno emocí, které vřou, dokud je nevyslovíme. Vyslovit je bez upozornění by ale mohlo být další rozbuškou v konfliktu. Je dobré požádat partnera, aby mi naslouchal a nepřerušoval mě, dokud neřeknu všechno. Výrazem lásky a úcty je, když partner v té chvíli neuteče a jen poslouchá, co chci říct. Začínám vysvětlením svého pohledu na situaci a vyjádřením pocitů. Pokračuji tím, co bych si přála a co pro to sama udělám. Potom může partner říci totéž za sebe. Přitom se neobviňujeme a nekritizujeme, jen si povídáme, co v nás jednání druhého způsobilo. Máme tak příležitost podívat se na věc z obou stran a lépe pochopit svět toho druhého.
Petr: Já začínám třeba takto: „Haničko, potřebuju ti říct, co mi dnes hodně ublížilo.“ Nebo „Haničko, jsem naštvaný a smutný zároveň a potřebuju o tom s tebou mluvit.“ Nebo Hanu pozvu na procházku.
Hana: Ne. Bůh nám přece odpouští i hodně drsné prohřešky.
Petr: Představit si to dokážu: těžké životní situace, které by hodně zkomplikovaly náš život. Ale stejně vím, že jiná cesta než odpuštění neexistuje, pokud bych chtěl svobodně a radostně žít dál.
Hana: V životě se nám to stalo mnohokrát, ale v poslední době snad už málokdy.
Petr: Stává se to, když zůstaneme na povrchu věci a vidíme jen partnerův rozdílný názor, avšak nedaří se nám vnímat jeho pocity.
Hana: Někdy musíme přijmout, že partner je odlišný a má na něco trvale jiný názor než já. To může pak být zdrojem konfliktů a neustálé rozebírání situace ze všech stran může věc ještě zhoršovat a odpuštění spíše komplikovat. Je lepší uvědomit si kromě záporů naší rozdílnosti klady – tedy že je v mnohém fajn, když jsme rozdílní, svou různost přijmout a velkoryse odpustit, co nám na druhém „leze na nervy“. Ta snaha může pár let trvat…
Petr: …ale stojí to za to!
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou