Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Slavonice: Perla renesance

11. 1. 2005

Tisk

Vydání: 2005/3 Falešné pocity viny, 11.1.2005, Autor: Dominika Vykypělová

Příloha: Doma

Slavonice - malé, ale krásné město bohaté na památky - vám přiblíží neopakovatelnou atmosféru zdejší architektury, ze které ucítíte dech minulých staletí. Město mělo tvar nepravidelného kosodélníku se dvěma náměstími, mezi kterými stojí chrám Nanebevzetí Panny Marie s bývalým panským domem. (V kostele se konají pravidelné bohoslužby v neděli v 9.30 hodin). Kolem náměstí se vinou boční ulice obestavěné malými domky. Slavonicím se právem říká Perla renesance. 

Ve městě můžete sestoupit i pod zem. Zdejší podzemí se pyšní již dvěma trasami - kratší je určena pro ty, kteří nemají rádi tolik adrenalinu a stísněné prostory, neboť i malému a hubenému člověku někdy dělá trochu problémy projít uzoučkými podzemními cestičkami. Druhá trasa je určena pro náročnější turisty a jedince, kteří netrpí klaustrofobií a nemají problémy se zády. Kdo chce, může naopak vystoupat na věž, ze které je krásný rozhled na město i jeho okolí. Pro ty, kteří mají rádi spíše výstavy a dílny, je zde textilní ateliér, kde si mohou zájemci potisknout tričko. 

Určitě stojí za to projít si Grázlovu stezku: jde o místa, kde loupil a skrýval se obávaný „grázl“ - Johann Georg Grasel. Dnes už se lupičů bát nemusíte. Projdete se čistou bohatě zalesněnou krajinou kolem klikatících se potůčků a po hrázích tajemných lesních rybníků. Na stezce narazíte na často sotva zřetelné stopy života našich předků: kamenem zatarasená koryta vodních náhonů k zaniklým mlýnům, pilám či hamrům. Stezka dnes měří 25 kilometrů a vede převážně po lesních pěšinách. U zajímavých míst se nacházejí orientační cedule. Půjdete také kolem kaskády lesních rybníků Starý, Ožralý a Dědák; mezi místními se traduje, že se zde utopil starý opilý děda. Zanedlouho přijdete k rybníku Velký Trubýn, též Rákosný, nebo Spálená hájenka. V tomto „nebeském rybníku“ - rybníku bez přítoků, který je napájen pouze dešťovými srážkami - je v létě velmi příjemné koupání. Cesta vás dál dovede k zajímavému seskupení balvanů, k  tzv. Schillerovým balvanům. Podle legendy právě zde čerpal slavný německý dramatik Fridrich Schiller námět pro své dílo Loupežník a na kamenech prý dokonce vyseděl důlek.

Pak se napojíte na tzv. Menhirovou cestu - jméno dostala podle několika malých věží z kamenů, které tu kdosi postavil. I vy si můžete postavit malou kamennou věžičku. Záhy budete míjet několik skal, které skrývají pozoruhodný unikát: na samém temeni jedné ze skal se nachází mohutná skalní vana o rozměrech 160 x 90 cm a o hloubce 35 cm. Cesta vás potom dovede k psímu hřbitovu. Dle vyprávění zde rakouský ženijní major Angelo rytíř von Pichioni pohřbíval od 2. poloviny 19. století své lovecké psy. V kameni vytesaný obličej a sloupky původního oplocení tvoří poslední zbytek hřbitova.

Komu by tato procházka nestačila, může navštívit muzeum samorostů, které se nachází v hájovně pana Tůmy. Dostat se do tohoto vskutku krásného muzea je snadné: vydáte se po asfaltové silnici směrem na Stálkov a asi po 1,5 kilometru dojdete na místo. A ještě jedno muzeum bych vám doporučila navštívit: muzeum československého opevnění, které se nachází 2 km západně od Slavonic v Pevnostním areálu při červené turistické značce vedoucí na hrad Landštejn. Lze zde zhlédnout vojenskou techniku, zbraně a tři bunkry, které tvořily páteř československé obrany při očekávaném útoku ze strany Německa na konci 30. let minulého století. Myslím, že tento výběr akcí a míst obohatí a zároveň vyplní váš volný čas.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou