Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

S učitelem do muzea i do kostela

8. 10. 2019

Tisk

Školní rok je v plném proudu, ovšem leckterý učitel ještě váhá nad plánem třídních výletů, návštěv muzeí a výstav. A co takhle přivést děti do kostela? Leckde mají dveře otevřené.

Vydání: 2019/41 Církev má třináct nových kardinálů, 8.10.2019, Autor: Karolína Peroutková

Příloha: Doma 41

„Začalo to jednoduše. V hodině náboženství se mi přihlásil jeden malý kluk s tím, že u nich ve třídě děti nevědí, co je to kadidlo. A proto je pozval k nám do kostela. Paní učitelce sdělil, že sem rozhodně může přijít i s celou třídou,“ vzpomíná pastorační asistentka Tereza Novotná na začátky školních prohlídek jezuitského chrámu sv. Ignáce v Praze. „Pak se podrbal na hlavě a dodal: ‚Doufám, že mi to otec Josef dovolí, on totiž se mnou kamarádí.‘“ Pastorační asistentka „u Ignáce“ proto ze dne na den připravila program na první prohlídku a zavolala do školy. A dnes už tady vítají školy z celé republiky pátým rokem.
Ticho, které slyšíme jen v kostele
Pojmy jako důstojnost, jedinečnost každého člověka, rodina, život ve společenství jsou obvykle stručně obsaženy ve školní etické výchově. Pedagogické centrum Arcibiskupství pražského na jejich základě vytvořilo širší a ucelenější nabídku. Klasické školní prohlídky sakrálních prostor střídají tvořivá odpoledne, výlety, společné hry. Učitelé tak mají možnost výběru z mnoha tematicky navzájem provázaných programů, které jsou dostupné na internetových stránkách www.vychova-hodnoty.cz. Pozornost je věnována také přípravě metodiky.
„Kostel je úžasné místo. Můžeme tu vzpomínat na naše předky, přemýšlet o jejich životě a hodnotách. Čemu oni věřili, z čeho se zde radovali, jak řešili své obavy a bolestné životní situace,“ podotýká Marie Zimmermannová, vedoucí Pedagogického centra Arcibiskupství pražského, kde má na starosti právě metodiku školních prohlídek. Říká, že chrámové prostory vybízí k obdivu, jak umělci dokázali pomocí symbolů, barev, tvarů a různých materiálů vyjádřit krásu a hluboké myšlenky. K tomu zve i ticho, které je dnes tak vzácné. Celá biblická výzdoba a uspořádání chrámu tak přispívají k rozvíjení přirozené spirituality každého člověka. Učitelé, kteří chtějí svým žákům pomoci v důležité životní etapě dětství a dospívání a hledají cesty jak, mají právě tuto možnost. A podle zkušeností katechetky Marie Zimmermannové chodí děti do kostela rády.
Děti jsou zvány, ne nuceny
Velký zájem potvrzuje i pastorační asistentka Tereza Novotná z kostela sv. Ignáce, a to navzdory tomu, že věnují minimální úsilí reklamě svých prohlídek. „Spíše vkládáme energii do organizace velkých akcí pro veřejnost typu Noc kostelů, kde nás navštíví tisíce lidí. Mezi nimi je i hodně pedagogů, kteří si pak mezi sebou řeknou, kde se jim líbilo. A zpravidla se nám pak ozvou sami.“
Následuje podrobná domluva – prohlídky „u Ignáce“ jsou totiž tvořeny podle individuálního přání pedagoga. A podobně jako při Noci kostelů, i tady se pracuje s předpokladem, že přijdou ti, kdo do kostela jen tak nezavítají. Právě tento fakt přijímají pastorační asistenti s plným respektem. „Samozřejmě vydáváme křesťanské svědectví, pokud se nás děti ptají, ale neděláme to prvoplánově.“ Děti s pedagogem si přece přišli hlavně prohlédnout interiér barokní památky. K další náboženské osvětě jsou děti zvány, nikoli však nuceny. „Nemůžu je přesvědčovat o křesťanském způsobu života, aniž bych se předem domluvila s jejich rodiči. Takové chování by bylo krátkozraké, kromě jiného by k nám za chvíli nikdo nepřišel,“ podotýká Tereza Novotná a dodává: „Když třeba přijdou gymnazisté a povídání o historii přirozeně sklouzne k otázkám víry, jsme samozřejmě rádi. Ale nezačínáme s tím – čekáme, až se oni sami začnou ptát.“
A nepřichází se ptát jen děti, nýbrž také pastorační asistenti z jiných farností, kteří by rádi zavedli prohlídky i ve svém kostele. Jak na to? „Nebojte se toho. Začněte tam, kde jste silní v kramflecích, kde vás děti nenachytají,“ radí z vlastní zkušenosti pastorační asistentka Novotná. Kdo rád zpívá, měl by začít u zpěvu, kdo si rád hraje s dětmi, může se vrhnout do interaktivních zážitků – třeba prozkoumání prostoru pomocí balonku s dlouhým provázkem nebo nechat děti „osahat si“ pro ně zajímavé věci typu kadidelnice. Milovníci historie dovedou zase ostatní strhnout přednáškou, a kdo má blízko k divadlu, jistě zvládne přesvědčivý přednes z Bible. Tak s chutí do toho! Brány poznání křesťanských chrámů jsou otevřené dokořán.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou