Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Přerušit bludný kruh ústavní výchovy

4. 3. 2008

Tisk

Vydání: 2008/10 Jak nás sourozenci ovlivňují?, 4.3.2008, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

Pod dětským domovem si dnes již nemusíme představovat jen dům plný dětí, které nemají nikoho blízkého a co chvíli se odtud snaží utéct. Stejně jako máme soukromé penziony pro seniory, vznikají i soukromé dětské domovy.
Jeden z nich najdeme na konci malé vsi čítající jen něco málo přes sto obyvatel. Pár kroků od chátrajícího kostelíka stojí budova fary – její fasáda září novotou. Manželé Tomáš a Hana Ochovi si faru před třinácti lety pronajali a později odkoupili. Když sem přišli, měli jedno dítě. Dnes jich mají dvanáct. „Už když jsme se brali, věděli jsme, že k sobě chceme přijmout děti, které se ocitly v ústavní péči,“ říká Hana Ochová. Nejprve si vzali dvě děti do pěstounské péče. Pak se rozhodli, že by rádi poskytli domov i dětem, které mají nařízenou ústavní výchovu a nemají možnost být adoptovány nebo se dostat do pěstounské péče.
„Založili jsme obecně prospěšnou společnost, díky které se náš dům mohl stát soukromým dětským domovem,“ vypráví v podkrovním obývacím pokoji jeho ředitel Tomáš Och. Po dřevěné podlaze se pod stolečkem plíží malá želva. „Tu si děti samy přály. Máme také ještěrku, užovku a andulku. Mně zvířata nevadí,“ komentuje výběr zvířat paní Ochová.
Dvě z dětí jsou již dospělé. A i když bývá u běžných dětských domovů pravidlem, že je při dovršení osmnácti let musí děti opustit, u Ochových mohou zůstat a vracet se. Jedna z dívek se k nim dostala, až když jí bylo patnáct let – a její puberta byla pro manžele Ochovy poměrně náročná. Dnes je jí dvacet šest, vdala se, má děti a žije běžným rodinným životem. Společně se navštěvují a mladá maminka k nim jezdí se svými dětmi jako k babičce a dědečkovi.
„S vděčností Bohu se díváme na to, jak naše nejstarší, byť s námi žila jen dva a půl roku, má domácnost uspořádanou přesně po našem vzoru,“ říká paní Hana. „Chceme přerušit bludný kruh, kdy děti z dětských domovů mají děti, které opět končí v dětských domovech. Chceme, aby poznaly normální fungující rodinu a mohly z toho ve svém životě vycházet při zakládání vlastních rodin,“ dodávají jednohlasně Ochovi. A dělají pro to vše, co je v jejich silách. Zkušenosti ve výchově nemají jen vyčtené z odborných publikací, i když sami zdůrazňují, že odbornost je důležitá. Ochovi vychází také z vlastních zkušeností: Tomáš nějakou dobu pracoval ve výchovném ústavu a Hana si ústavní výchovu vyzkoušela na vlastní kůži. Není pro ni problém se do dětí vžít. Výchova dětí zde není založena jen na profesionalitě obou zaměstnanců, ale na vzájemné důvěře a respektu všech členů této „rodiny“.

Co dětem dáme, to jim zůstane
Ve svém domě nazvaném Markéta kladnou Ochovi důraz na preventivní systém výchovy po vzoru Dona Bosca. „Důvěra, jakou k dětem máme, vychází z vlastní zkušenosti. Nikdy nad nikým nezoufáme, tak jak to radí apoštol Pavel v listu Korintským. Navíc se snažíme řídit radou Dona Bosca, že bez důvěry není výchovy. Co do dětí dáme, to v nich navždy zůstane. Ať už je jejich dětství či dospívání jakkoliv složité, v dospělosti si můžou vzpomenout na to, co jim bylo tady u nás dáno,“ říkají oba rodiče.
Tomáš i Hana prošli psychoterapeutickým výcvikem, i dnes jezdí na různé výcviky a kurzy. „Je potřeba, abychom také měli čas pro sebe a něco nového se učili,“ říká Hana Ochová. Práci a pomoc psychologů vidí jako velký přínos a když je třeba, neváhají do ní investovat.
V létě jezdí s dětmi na vodu, na skály a na výlety, v zimě tráví týden na horách. Lyžařské vybavení jim poskytuje jeden kamarád, který má několik půjčoven lyžařského vybavení. Jeden z jejich tří chlapců se dokonce již vypracoval na instruktora lyžování. „Ve sportu vidíme možnost, jak spolu příjemně trávit čas a v neposlední řadě posilovat dětem sebevědomí,“ dodává ředitel domova. Dětský domov Markéta žije z dotací, které získá od státu. Z nich hradí vše, včetně platů. „Na rekonstrukci domu, při níž jsme nově vybudovali celé podkroví s dětskými pokojíky a dalšími společnými prostory, jsme si vzali hypotéku,“ říká Tomáš Och.
Pootevřenými dveřmi je z obývacího pokoje vidět do vedlejší místnosti. Na stole je tu postaven kříž. „To je naše kaple. Tady míváme i vlastní bohoslužby. Je to místnost, ve které děti musí dodržovat určitá pravidla, není určena k hraní a nesmí se zde křičet,“ říká paní Hana, která v kapli s dětmi čas od času také provozuje muzikoterapii. Jednou měsíčně sem dojíždí kněz, děti se účastní akcí pořádaných jak salesiány z nedalekých Pardubic, tak z Prahy. Všechny děti přijaly víru jako samozřejmou součást života v domově Markéta. Každý večer se společně schází k modlitbě. Samy volí, jakou bude mít ten večer podobu.
Do obývacího pokoje přibíhá asi dvanáctiletá dívka a malý druhák. Právě se vrátili ze školy. „Dostala jsem jedničku z matematiky,“ říká pyšně dívka a paní Ochová ji chválí. Všechny děti navštěvují běžnou základní školu, i když většina z nich by pravděpodobně v klasické ústavní péči navštěvovala speciální školu. „Učitelé bohužel zpravidla neumějí s těmito dětmi pracovat a podchytit je. Proto s kantory dost často jednáme a řešíme problémy,“ říkají Ochovi. Na druhou stranu jsou manželé rádi, že jejich děti mohou být součástí běžného dětského kolektivu.
Během života na zdejší faře se Ochovům narodila ještě jedna dcera. V kuchyni visí na zdi fotografie všech dětí. Na otázku, které z nich jsou jejich vlastní, odpovídá paní Ochová bez zaváhání: Všechny.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou