Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Nenarodily se nám, ale jsou naše

9. 6. 2015

Tisk

Jste už nějakou dobu svoji, a vytoužené miminko stále nepřichází. A tak se rozhodnete dítě adoptovat – jako zhruba pět stovek jiných párů ročně.

Vydání: 2015/24 Papež jako posel míru v Sarajevu, 9.6.2015, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Doma

Rozhodnutí poskytnout domov opuštěnému dítku je však jen úplným začátkem celého dlouhého procesu. Před budoucími adoptivními rodiči je spolu s přihlášením na sociálním odboru jejich obce vyplňování řady dokumentů, psychologické testy, potom povinná příprava a měsíce, někdy i roky čekání. „Vyplňovat všechny ty papíry, psát životopis, všechno mě to vlastně bavilo, protože jsem měla pocit, že mohu konečně něco ovlivnit a udělat pro to, abych měla miminko,“ vzpomíná maminka Martina a dodává: „I předadopční kurz mi přišel skvělý – důležitý, nabitý informacemi, seznámili jsme se s páry, které řešily stejné potíže jako my, tedy neplodnost. To bylo osvobozující. Také jsem se bála psychologického vyšetření, ale nebylo proč – test byl spíše osobnostní, nešlo o zpovídání se ze současné situace. Pak vyplňujete své představy o dítěti – stáří, nemoci, etnikum. Etnikum jsme neřešili, a tak máme romské děti, sourozence, oba od kojeneckého věku. A moje láska k nim je tak velká, jako bych je sama porodila,“ pochvaluje si paní Martina.
Bolesti v batůžku
Stačí však samotná rodičovská láska, aby adoptované dítko prospívalo, prožívalo svět jako dobré místo a dokázalo na lásku druhých patřičně odpovídat? Marek Roháček, spoluautor publikace Zvykáme si jeden na druhého alebo Nová náhradná rodina v procese adaptácie (Návrat 2012), upozorňuje: „Dítě, které k vám přijde, si donese ‚v batůžku‘ ledacos – zážitky, zkušenosti, pocity, názory, vlohy. A obyčejně jsou to věci, které ho tíží a potřebuje se s nimi vyrovnat. Pro nové rodiče by bylo nejlepší, kdyby dítě bylo ‚nepopsanou tabulí‘ a oni je mohli formovat podle svých představ. Tak to ale bohužel není.“ Čím je potomek starší, tím více věcí, leckdy nepříjemných, má za sebou. Z jeho deprivace mohou vyplynout poruchy spánku či noční děsy, pomočování, neurotické projevy jako kývání ze strany na stranu, sobectví a přehnaná touha něco vlastnit – například přejídání nebo „křečkování“ věcí, a také předčasné sexuální projevy, slabá vůle, neschopnost soustředění, agresivita či vzdorovitost.
„Důvěra, pocit bezpečí a pouto mezi rodiči a dítětem však mohou vzniknout jen tehdy, kdy rodiče přijmou dítko takové, jaké je, bez výhrad, i s jeho ‚batůžkem‘,“ podtrhuje Marek Roháček. „Především rodiče se musejí vyrovnat s tím, co si dítě nese, a až potom postupně mohou pomoci také potomkovi vyrovnat se s jeho minulostí.“
Nesvádět vše na adopci
Rodiče, kteří mají s osvojením potomka zkušenost, tento postřeh potvrzují, zároveň však upozorňují na jeho úskalí. „Tyto děti jdou do života s velkou zátěží – vědomím, že je vlastní rodiče odmítli, a to je něco, co žádný člověk nedovede zahojit. Možná to dokáže Bůh, ale kdo to nezažil, neumí si to představit,“ podotýká paní Jitka. „Druhá věc jsou geny – nikdo úplně přesně neví, jak velkou roli hrají. A třetí problém může nastat tam, kde adoptivní rodiče od dítěte mnoho nečekají – studium, talent, úspěch. Jak má ale z potomka ‚něco být‘, když mu ani rodiče nevěří?“ Ne každou výchovnou obtíž lze tak svádět na skutečnost, že je dítko adoptované. „Bude-li člověk k adoptovanému dítěti přistupovat jako k potenciálnímu problému, půjde mu potomek jednou za školu, a rodič z toho hned udělá obří potíž. Neuvědomí si, že za školu zkusil jít kde kdo a že by za ni klidně šlo i jejich biologické dítě,“ rozhořčuje se paní Magdalena. A dokonce i takové, které odmala chodí s rodinou do kostela, jak ukazují některé případy.
Paní Miroslava, která vychovává adoptované děti hned čtyři, se přidává: „Rozhodně mi nepřipadá, že by se naše děti projevovaly jinak než jejich vrstevníci vyrůstající ve vlastních rodinách. A už vůbec není pravda, že by se problémové chování vyskytovalo u adoptovaných dětí, ale potomci z vlastních rodin se nikdy neopili nebo nezkusili drogy.“
Oslovené rodiny se svěřenými ratolestmi oceňují asistenci neziskových organizací a poraden, které jim poskytují orientaci v právních, finančních i výchovných otázkách či různé služby. Mezi nimi často figurují křesťanské společnosti, ať už jde o Místní klub náhradních rodin při Charitě Frenštát pod Radhoštěm, poradnu a organizaci příprav a rodinných aktivit při Oblastní charitě Jičín, nebo poradenství a doškolování pro náhradní rodiče či volnočasové a doučovací aktivity pro děti v charitním centru Maják v Trutnově atd.
„Zpětně jsme například docenili důraznou radu doprovázející organizace využít až do konce doporučený měsíc na seznámení s dítětem. Dnes už vidíme, jak je důležité, aby nový přírůstek ‚voněl‘ všem členům rodiny,“ poznamenává Kateřina, maminka adoptované holčičky. Sdílení, zkušenosti a opora dalších náhradních rodin pak vhodně doplňují možnosti, jak se lépe popasovat s přijatým závazkem a také předat radost, kterou rodičovství přináší – i to náhradní.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou