Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Násilník musí odejít

22. 1. 2007

Tisk

Vydání: 2007/4 Jak skoncovat s nikotinem, 22.1.2007, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

Ještě minulý rok byla žena, která už nechtěla být svým partnerem doma opakovaně bita, mnohdy nucena opouštět i s dětmi vlastní domov. Sama pak musela vyhledat provizorní bydlení. Od ledna tohoto roku ale vstoupila v platnost novela zákona o Policii ČR 135/2006 Sb., která přinesla obětem domácího násilí pomoc. Ohrožované osoby již nemusí prchat před násilníky ze svých domovů, ale ti jsou sami policií z bydliště vykázáni. O této nové možnosti jsme si povídali se Zdenou Prokopovou z občanského sdružení ROSA – informačního a poradenského centra pro ženy, oběti domácího násilí.

Co nového novela zákona do problematiky domácího násilí přináší?

Hlavně umožňuje vykázat násilnickou osobu z bydliště. Víme, že v 95–97 % jsou oběťmi domácího násilí ženy, takže se jedná zejména o vykazování mužů. Mění se pravomoci policisty, který má nyní právo – pokud zjistí, že se jedná o opakované dlouhodobé násilí a pokud je reálná hrozba stupňování násilného jednání – vykázat násilníka na dobu deseti dnů.

V čem by mělo oněch deset dní oběti pomoci? Přeci jen se po nich násilník opět do bydliště vrátí.
Přináší to oběti čas, během něhož může například porozumět své situaci a promyslet ji. Má šanci získat různé informace a kontakty, které jí mohou pomoci, aby pochopila, že nikdo nemá právo ji terorizovat a že to není v pořádku.

Jsou policisté na takové zásahy nějak speciálně připravováni?
Policisté byli vyškoleni, dostali detailní metodický pokyn, jak postupovat. Například, že je důležité, aby násilník i oběť – která by mohla mít strach před násilníkem pravdivě vypovídat – byli vyslýcháni odděleně. Pro zhodnocení rizika budoucího nebezpečného útoku je policista povinen použít soubor otázek nazývaných zkratkou SARA DN speciálně vytvořených ve spolupráci s Bílým kruhem bezpečí.

Aby byl zákon uplatnitelný, musí se tedy jednat o násilí opakované a dlouhodobé?
Ano, to je podstatné. Nemělo by jít o první násilný akt. Snad jedinou výjimkou by mohl být případ, že by oběť byla vážně zraněná a hrozilo by až její zabití. Většinou se v takových případech stejně zjistí, že docházelo k domácímu násilí – které mělo formu psychického, ekonomického či sexuálního násilí. A docházelo k němu delší dobu.

Není možné vykázat násilníka na více než deset dní? To je maximální možná doba?
Pokud má oběť obavu, že by násilí mohlo pokračovat i po uplynutí stanovených deseti dnů, má možnost požádat soud o předběžné opatření. Soud musí rychle rozhodnout, jestli má být vykázání prodlouženo, a to na dobu jednoho měsíce, a nebo maximálně jednoho roku.

Kdy nabývá rozhodnutí o vykázání účinnost a jak policie s násilníkem dále postupuje?
Rozhodnutí má okamžitou účinnost od okamžiku, kdy o tom policisté rozhodnou. Vykázaná osoba si s sebou smí odnést jen nejdůležitější věci – léky, věci k vlastní potřebě a práci. Musí vydat klíče od bydliště a deset dní se tam nesmí vrátit. Policisté musí vykázaného informovat o možnostech dočasného ubytování.

A jaký je postup s obětí násilí? Nabídne jí policie nějakou pomoc?
Policie musí do 24 hodin informovat o vykázání a spáchání násilného činu takzvané intervenční centrum, které zahájilo svoji činnost nově s touto novelou. Centrum má povinnost do 48 hodin kontaktovat ohrožovanou osobou a nabídnout jí pomoc.

V čem spočívá?
Pomoc je proaktivní, což znamená, že lidé z těchto center by měli aktivně po ohlášení policií do 48 hodin vyhledat oběti násilí a nabídnout jim pomoc psychologickou, zdravotní, sociální a právní. Což je rozdíl například od naší neziskové organizace, jejíž pomoc si musí ohrožená osoba vyhledat sama.

Je policie povinna kontrolovat, zda je 10denní vykázání z bytu dodrženo? Je možné, aby oběť vzala násilníka „na milost“, a ten se mohl vrátit do svého bydliště dříve?
Pokud policisté rozhodnou o vykázání, násilník musí byt opustit, ať to oběť chce, či nikoli. Jde zejména o prevenci, aby ohrožované oběti nemohlo být ještě více ublíženo. Policie má povinnost během dní vykázání stav kontrolovat, a to po třech dnech. V případě porušení podmínek vykázání ze strany vykázané osoby by měla oběť ihned informovat Policii ČR prostřednictvím tísňové linky 158.

O násilníka i oběť je nějakým způsobem postaráno. Myslí se v novele také na děti, které jsou mnohdy svědky domácího násilí?
Policisté jsou povinni do 24 hodin předat tuto informaci na oddělení sociálně právní ochrany dětí a rovněž intervenční centrum by mělo děti kontaktovat.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou