Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Namísto děsu nabídněme naději

24. 10. 2017

Tisk

Rozsvícené dýně a nevkusné atrapy symbolizující smrt. Děti v černých maskách se v předvečer svátku Všech svatých sice bojí, ale také se smějí a hlavně slaví. Co a proč? Oslavy Halloweenu vedle křesťanských svátků nutí k otázce nad smyslem a vkusem kostlivcových veselic.

Vydání: 2017/43 Sezóna „troubených“ mší, 24.10.2017, Autor: Karolína Peroutková

Příloha: Doma


Halloweenu se dobře daří v anglicky mluvících zemích. Název vznikl zkrácením anglického „All Hallows’ Eve“, tedy „předvečer Všech svatých“. Jedná se o anglosaský pohanský svátek, kdy děti v převleku strašidel a kostlivců obcházejí domy s koledou.
U nás se ujal hlavně maškarní rej ve školách a školkách. Děti dlabou dýně a tvoří převleky, takže když je na sebe navlečou a ponoří se do her, vypadá Halloween jako docela nevinná zábava. Jako křesťanští rodiče ovšem nesmíme dovolit, aby rej kostlivců přehlušil to nejdůležitější: zprávu o naději. Doma by rodiče měli děti „vysvobodit“ z případného strachu křesťanským poselstvím a zdůrazněním podstaty Halloweenu.
„Všechny děti láká zabývat se strachem – už i ti malí vědí, že se v životě nesetkávají jenom s dobrem,“ upozorňují shodně manželé Alena a Pavel Poláčkovi z českobudějovického Diecézního centra pro rodinu. Jak se tedy zachovat v situaci, kdy dítě po tomto převleku kostlivce zatouží? Podle Pavla Poláčka je vhodné namísto tvrdých zákazů vést dítě k tomu, aby se naučilo postupně samo rozlišovat dobro a zlo. K tomu mu pomohou rodiče příkladem vlastní víry a zájmem o to, co dítě prožívá. „Pokud jsme Halloween doma ještě neprobrali, těžko dítěti zakazovat školní reje, je-li pro ně nadšené. Navíc zakázané nejvíc chutná. Je zbytečné klást velký důraz na tuto bezvýznamnou epizodu v životě rodiny, jinak se pak tím více zafixuje v hlavě dítěte jako podstatná. Mnohem důležitější je si o všem popovídat. Vysvětlit, o co se jedná, a jaké máme tradice a rituály se zemřelými u nás. A proč je důležité se jich držet,“ zdůrazňuje Pavel Poláček.
Vhodnou alternativou k Halloweenu je také vzpomínání na zemřelé členy naší rodiny, případně vedení rodinné kroniky. Získávání vzpomínek od babiček a dědečků může leckdy připomínat detektivku a děti pak bude bavit i doslovné „objevování kostlivců ve vlastní skříni“. Možné je také předběhnout školní oslavy vlastní slavností doma nebo vyrazit s dětmi ven.
„Osobně bych kostým pro dítě na tento svátek nepřipravila ani nepůjčovala. Po dohodě s manželem bychom si pravděpodobně vzali dovolenou a uskutečnili rodinný výlet,“ říká Ivana Horáková z brněnského Národního centra pro rodinu. „S dětmi mluvíme o slavnosti Všech svatých, kde se jim snažíme do života nabídnout křesťanskou naději, ne děs a strach z umrlců. S dětmi jsem také několikrát mluvila o tom, jak jsem prožívala poslední chvíle svého tatínka. Předala jsem jim prostotu odchodu z tohoto světa a radost z budoucího shledání v nebi,“ dodává osobní vzpomínku Ivana Horáková.
Stejně jako si máme povídat v rodině o rodině, povídejme si také o Dušičkách o duších – ale nezapomínejme, že o mrtvých jen dobře – a u toho můžeme třeba dlabat dýni. S veselým úsměvem a alespoň se sedmi zuby.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou