Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Minulost kapliček většinou neznáme

27. 6. 2006

Tisk

Vydání: 2006/26 Cyrilometodějské dvojčíslo, 27.6.2006, Autor: Radek Čapek

Příloha: Doma

„Kaplička na návsi, křížek v polích“ byl název konference v České Lípě, která se zabývala péčí o drobné sakrální památky. Akci zorganizovalo občanské sdružení Drobné památky severních Čech a nadace Via. Kromě pracovníků muzeí a národních parků se programu zúčastnil i zástupce přílohy Katolického týdeníku Doma.
Redaktor Doma Aleš Palán informoval přítomné zejména o soutěži s názvem Kapličky pro Zdeňka Čížkovského, která je určena farníkům, sdružením křesťanské mládeže, či skupinkám ministrantů. Ti se snaží nalézt a popsat drobné sakrální stavby v okolí svého bydliště. Na Moravě probíhá již třetí ročník akce, v Čechách první, a Doma o ní informuje od samého začátku. „Organizátoři Kapliček vědí, že neobjevili Ameriku, a živě vítají, pokud se jim přihlásí jednotlivec či organizace s tím, že podobná akce již v jejich okolí proběhla nebo probíhá,“ vybídl A. Palán k širší spolupráci.
Jak připomněl etnograf českolipského muzea Jaroslav Slabý, historie drobných církevních staveb byla předávána téměř výhradně ústně a dnes ji z 90% neznáme. Zejména v krajích, odkud bylo odsunuto německy mluvící obyvatelstvo, neměli novoosídlenci o kapličky téměř žádný zájem a národní výbory tyto stavby někdy dokonce cíleně likvidovaly. Výzvy k soupisu podobných památek se přitom objevily už v první polovině 19. století, ale dodnes není kompletní.
P. Josef Hurt z Mostu uvedl, že v okolí jeho působiště byly bezmála všechny drobné sakrální objekty zničeny těžbou uhlí. Přesto má podle něj smysl se zbývajícím objektům věnovat profesionálně (ze strany muzejníků) i amatérsky (například různými soutěžemi). „Pokusme se do takových aktivit přitáhnout děti a školáky. Když za nimi přijde návštěva, jistě se rádi pochlubí tím, jak je u nich hezky,“ vybídl P. Hurt. Oproti zdevastovanému Mostecku nabízí severní Morava veliké množství kapliček a Božích muk. Pracovník Muzea Beskyd Petr Juřák napočítal jen v obci Brušperk 18 božích muk a 6 kapliček. O umístění jedné kapličky mezi zahradami prý dokonce nevěděl ani místní farář.

Kýbl betonu
Některé organizace se nespokojí s popisem stavu kapliček, ale vyčlení finance i na jejich opravu. Pět milionů korun na tento účel našla ve svém rozpočtu Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava. Její zástupce Josef Jiřička konstatoval na konferenci smutnou skutečnost, že na Šumavě byly zničeny nejen kaple, ale i mnohé obce. Na celém rozlehlém území se nezachovalo ani 10 kompletních křížů! CHKO se před šesti lety rozhodla provést důkladnou evidenci stavu a přiložit ruku k dílu. Dnes je na Šumavě přes 300 opravených křížů, které byly mnohdy postaveny v podstatě úplně znovu, vysvěceny a nyní oživují krajinu a připomínají duchovní svět zdejších původních obyvatel.
Na nešťastné pokusy o obnovu křížků upozornila Natálie Belisová, pracovnice Národního parku České Švýcarsko. V okolí Jiřetína je podle ní zasazeno několik obnovených křížů z železné pásoviny, jejichž betonové ukotvení v zemi věrně kopíruje tvar kýble, z něhož byl beton na místo vylit. Správa Národního parku se snaží drobné sakrální stavby obnovovat. Obraz svatého Eustacha umístili hodně vysoko na strom, aby odolal vandalům. „Jiný obraz u silnice ale už přes rok nikdo neukradl. Snad se situace trochu zlepšuje,“ doufá N. Belisová.
Na obnovu křížků, kapliček a božích muk je podle jejích slov možné získat peníze i z evropských fondů. Ty ale nejsou určeny na sakrální stavby, nýbrž na informační tabule. „Obrazy svatých a další stavby jsou ale přece taky takovými informačními tabulemi. I ony vypovídají a informují,“ vysvětluje N. Belisová fakt, že v Českém Švýcarsku počet informačních turistických tabulí – alespoň pro úředníky – v poslední době nebývale vzrostl.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou