Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Letní dům pro mládež z 'děcáků'

2. 5. 2007

Tisk

Vydání: 2007/18 Křesťan a regionální politika, 2.5.2007, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

Být si vědom vlastní hodnoty, mít se rád takový, jaký jsem, být vyrovnaný a navazovat a udržovat vztahy s druhými – čas od času se to mnohým z nás nedaří. Koho ale podobné problémy budou trápit s velkou pravděpodobností častěji, jsou děti, jež jejich vlastní rodiče a blízcí nechtěli, špatně se o ně starali, nebo je dokonce týrali. Jsou to děti, které se často kvůli selhání svých rodičů ocitli v ústavní péči. Kolik z nich má ale možnost si o svých problémech popovídat, zorientovat se v nich a najít z nich cestu ven? Často se tyto děti a mladí lidé potýkají s potížemi, které ke svému řešení vyžadují spolupráci terapeuta.
To si uvědomilo deset studentů sociálně orientovaných oborů, psychologie a pedagogiky, kteří se sešli před deseti lety na stáži v jednom dětském domově. Tehdy se díky nim začal rýsovat projekt, který společně zastřešili založením občanského sdružení nazvaného Letní dům. „Nedařilo se nám mít v prostředí dětského domova s dětmi takový kontakt, jaký jsme si představovali. Děti hodně vyhledávaly pobyt před televizí nebo bloumaly před dětským domovem a příliš nereagovaly na naše nabídky k jiným činnostem,“ říká jedna ze zakladatelek projektu a jeho stávající ředitelka Lucie Kokrdová. Studenti se tehdy rozhodli, že si odvezou menší skupinku dětí mimo dětský domov, vytvoří pro ně rodinnější prostředí a začnou s nimi terapeuticky pracovat. Záměrem je pracovat s dětmi dlouhodobě, pravidelně a mít s nimi stabilní kontakt. Děti dostanou od Letního domu nabídku pobytových programů a samy se pak mají možnost rozhodnout, zda se jich budou chtít zúčastnit. Délka socio-terapeutických pobytů, konaných nejčastěji mimo dětský domov v pronajatých objektech, se pohybuje mezi třemi až dvanácti dny. „Usilujeme o to, aby děti začaly na programy jezdit v co nejmenším věku, protože čím dříve se začne dítě s terapií setkávat, tím pozitivnější dopad to na něj má,“ říká Lucie Kokrdová. Pracovníci Letního domu se při pobytech snaží vytvořit rodinnou atmosféru, při které by děti a mladí lidé měli možnost zakusit vzájemné přijetí, bezpečí, přítomnost pravidel a důvěry.

Vyplnit mezeru
Pracovníci Letního domu se tak snaží vyplnit mezeru ve státním systému ústavní péče, který ve svých domovech zpravidla nemívá psychologa, jenž by s dětmi a mládeží pracoval. I v tak závažných případech, jakým je například sexuální zneužívání dítěte, se v dětských domovech s dětmi často terapeuticky nepracuje. Přitom se na pobytech Letního domu stává, že se dětí s podobnými zkušenostmi sejde i více.
Zajišťovat děti v dětských domovech pouze materiálně nestačí. Bohužel pak děti po opuštění domova často končí tak, že se ocitnou na ulici, neumí se o sebe postarat a potýkají se s kriminalitou. „Děti jsou z domovů zvyklé, že mají skutečně všeho dostatek. Díky sponzorům mají i luxusní věci, které si člověk nepořizuje úplně běžně. Děti tak vůbec nemají představu o tom, jaká je reálná hodnota věcí. Například si myslí, že si za padesát tisíc pořídí dům,“ dodává ředitelka Letního domu a vypráví o možnosti některých dětí pobývat „na zkušenou“ v Domě na půli cesty. Tam ale musí částečně hradit náklady, a to nezvládají. V poslední době to byly čtyři děti, které měly možnost postavit se na vlastní nohy. Žádnému z nich se bohužel nepodařilo vydržet tak dlouho, aby se v novém prostředí stabilizoval. Jedinou výjimkou je mladý chlapec, který má již dva roky trvající vztah, je zaměstnaný a čeká se svou přítelkyní dokonce dítě.
Terapeuti a dobrovolníci Letního domu s dětmi pracují pomocí různých expresivních terapeutických technik – arteterapií, muzikoterapií či tvořivou dramatikou. Děti mohou s Letním domem strávit například „Snové jarní prázdniny“, kdy během celého pobytu probíhá terapeutická práce s jejich sny, jež si každý ze zúčastněných každé ráno po probuzení zapisuje do snového deníku.
Každým rokem pořádá Letní dům také dvě již pravidelná komunitní setkání, která se konají přímo v dětských domovech: „V čase adventním umožňujeme dětem, aby na společnou akci v Krompachu nazvanou Andělská slavnost pozvali i své kamarády a společně si zazpívali, zatančili, hodovali, navštívili tvořivé dílničky nebo se společně podívali na hranou pohádku,“ říká Lucie Kokrdová. Druhé takové setkání se nazývá Kolem kašny a koná se v Dětském domově a Speciálních školách v Radeníně u Tábora – letos od 8. do 10. června. Více informací lze nalézt na www.letnidum.cz.
Nejoblíbenějším místem, kde se děti při pobytových programech Letního domu setkávají, je takzvaná chýška: prostor vyzdobený v červených barvách batikovanou látkou a vybavený matracemi, na něž všichni účastníci pobytů každý večer před spaním usedají, aby si v klidu popovídali o věcech, které je ten den potkaly. Chýška představuje bezpečný prostor sdílený s lidmi, kteří mají o vnitřní život dětí zájem a stávají se jeho součástí. A to je pro děti žijící v dětských domovech snad to nejdůležitější.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou