Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Duchovní péče k léčbě patří

3. 5. 2006

Tisk

Vydání: 2006/18 Bohoslovci pod lupou, 3.5.2006, Autor: Václav Štaud

Příloha: Doma

V únoru tohoto roku jste byl moderátorem již třetí konference o křesťanech-zdravotnících. Jaký je ohlas těchto akcí?
Tato konference se stává velmi vyhledávanou. Zdravotnictví je pomáhající profese s každodenní prací s lidmi. Zdravotník-křesťan ji většinou cítí jako své poslání. V této souvislosti vzniká samozřejmě mnoho otázek, o kterých se běžně v nemocnici nemluví, jsou však důležité pro duševní rovnováhu či osobní posilu. Na konferenci o tom přednášejí nejen známé osobnosti z oblasti teologie, filozofie a medicíny, ale i lidé z praxe.

Určitě je v centru pozornosti zejména etický přístup k nemocným, který by se měl neustále zlepšovat bez ohledu na náboženské založení jednotlivců. Ačkoliv je lékařská etika součástí dnešní výuky, často se v praxi setkáme se zcela odlišnou realitou a stále je co zlepšovat. Dříve se kladl důraz pouze na léčbu těla a nikdo si příliš nepřipouštěl, že člověk má také duši, přestože se heslo milosrdných bratrů Per corpus ad animam (lat. tělem k duši) v praxi osvědčuje již více než 400 let. Ale i na tomto poli se situace postupně lepší. Příkladem může být hospicová péče, kde je etika na vysoké úrovni.

Proč se duchovní služba v našich nemocnicích dosud nestala standardem, jak je tomu v celém civilizovaném světě?
Velmi záleží na vedení zdravotnických zařízení. Často převládá názor, že duchovní péče je jakási nadbytečnost, kterou budeme trpět, jen když to lidé chtějí. Pokud se nejedná o církevní zařízení, většinou záleží na aktivitě farnosti, ve které se daný zdravotní ústav nachází, zda a jak svoji misijní činnost rozvine. Situace je od jedné nemocnice k druhé zcela odlišná. Navíc je dnes ve zdravotnictví díky ekonomickým problémům velmi nestabilní prostředí, ředitelé se často střídají a tak mnohdy chybí nejen vůle, ale i čas zabývat se těmito otázkami.

Nepomohlo by duchovní péči například, kdyby osoby pověřené pastorací měli průkaz pro neomezený přístup k nemocným?
V nemocnicích dnes všichni zaměstnanci nosí vizitky se jménem a funkcí, někde i s fotografií. Pokud by duchovní nemocnici navštěvoval stabilně, nevidím žádný problém v tom, aby tuto vizitku nosil také. Nejdůležitější je ale dialog s vedením nemocnice,které je nutné přesvědčit, že jde o pomoc pacientům. Nemusí to být lehká ani krátkodobá záležitost. Pro pacienty je významná zejména informovanost, jak a na koho se mohou v duchovních potřebách obrátit. To by měly umět odpovědět sestry na všech stanicích. Ještě lepší je umístit na nemocniční pokoje malý rámeček s tímto textem. Stejně jako pravidelné bohoslužby je v nemocnici důležitá i skutečnost, že o nich každý pacient ví.

Jedním z témat poslední konference byla také péče o duševní zdraví samotných zdravotníků.
Ani to není jednoduchá otázka. U všech pomáhajících profesí, nejen zdravotníků, ale třeba i kněží nebo učitelů, je duševní zdraví velmi důležité. Zejména v těžkých oborech tváří v tvář utrpení a smrti je možné utrpět tzv. syndrom vyhoření. Také o tom jsme na poslední konferenci dlouze diskutovali. Jak si počínat, aby se to žádnému z nás nestalo. Zdravotník-křesťan se často nasazuje více než ostatní - má ale také velikou posilu v podobě modlitby. Spolu s ní je třeba aktivně využívat také radost. Vždyť i tu nám nebeský Otec hojně připravuje, je jen třeba ji i v místech bolesti neustále hledat a nacházet.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou