Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Do školky se slovníkem?

17. 2. 2011

Tisk

Vydání: 2011/8 Ježíš ve filmu, 17.2.2011, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Doma

Cvičení, šátkování, tvoření – a od loňského září i angličtina: to je výčet kroužků pro nejmenší v Křesťanském mateřském centru Duha v Plzni. „Nejdřív angličtinu nechtěli, ale maminky si ji vyžádaly,“ říká předsedkyně centra Linda Čechová. V uplynulém pololetí si sem tak chodilo „hrát s angličtinou“ hned deset dětí.

Jazykové kroužky se dnes stávají běžnou součástí nabídky mateřských center a školek, ve větších městech přibývá také školek i jesliček se střídavým programem v češtině a jiném jazyce, z nichž některé přijímají děti třeba už od dvanácti měsíců. Většinou se zde setkáváme s angličtinou, což odpovídá praxi na základních školách, kde angličtina až šestinásobně převažuje nad druhou němčinou, a dokonce třicetinásobně nad ruštinou a dalšími jazyky. Povinně se přitom s cizím jazykem začíná až ve třetí třídě ZŠ a ani angličtina není povinná – výběr řeči je na rozhodnutí jednotlivých škol.

Využít příležitost

Školky cizí jazyk zařadit mohou a nemusejí: rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání cizí jazyky nezahrnuje a jejich zařazení se neplánuje ani do budoucna. Odborníci se přitom shodují, že právě rané dětství je k osvojování jazyků ideální dobou. „Pokud jde o mateřštinu, tu dítě poslouchá už v matčině lůně, a tak po narození reaguje na zvuky lidské řeči daleko vnímavěji než na zvuky jiné. A tato mimořádná vnímavost trvá i v batolecím a předškolním věku,“ vysvětluje dětský psycholog Jaroslav Šturma.

Jazyk hrou

Zároveň je však podle něj potřeba rozvážit, jak k výuce nejmenších dětí přistupovat. „Tradiční způsoby výuky tu totiž bývají méně účinné a někdy dětem vztah k novému jazyku spíše pokazí,“ upozorňuje Šturma. „Jistým přínosem zde může být výuka promyšlenou a tvořivou formou hry, zapojující smysly, pohyb, hudbu, zpěv a rytmus. Kritériem zdaru je ovšem spíše to, zda dítě do takových kroužků chodí rádo a zda se na ně těší, než bezprostřední počet naučených slov,“ dodává psycholog. „Na místě je tu vždy některá z komunikačních metod,“ potvrzuje Jitka Trojáková, učitelka angličtiny v jazykové agentuře. Při svých hodinách děti nechává hledat schované obrázky podle jejich anglického pojmenování a vybarvovat podle anglických názvů barev, a také s nimi střídá činnosti, aby děti snáze udržely pozornost. „Ty nejmenší musím pokaždé tak trochu ošidit,“ usmívá se Jitka, která je z praxe přesvědčená, že lepší výsledky přinesou u dětí kratší, zato častější lekce. „A ideální je pamatovat na to, že u těch nejmenších jde spíš o pasivní porozumění než o to, aby dokázali sami mluvit,“ podotýká. „Brzké seznámení s jazykem jim ovšem jednoznačně dává výhodu při jeho pozdějším studiu.“ Výhodou je i to, že malé děti ještě nemají dovyvinutá mluvidla, a snadno se tak – na rozdíl od dospělých studentů, kterým často i při dobrém zvládnutí cizí řeči zůstane akcent – naučí přesně vyslovit jakýkoli zvuk. Učitelka jazyků Jana Tvrzníková (čtenáři KT ji znají jako autorku lekcí angličtiny v této příloze) upřesňuje: „Jde také o to, že předškolní děti ještě neumějí číst ani psát, a tak se mohou spolehnout jen na to, co slyší. Když nasají špatnou výslovnost, obtížně se jí pak zbavují – když ale dostanou možnost, nejlépe s rodilým mluvčím, získat výslovnost správnou, udrží si ji po celý život.“ A dodává, že základem úspěchu je dítě k jazyku netlačit a nepřetěžovat je. „Když necháte věcem volný průběh, dítě se samo zajímá, vyptává se a jazyk ho začne doopravdy bavit,“ shrnuje Jana Tvrzníková.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou