Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Bible jako základ knihovničky

9. 8. 2016

Tisk

Když budete pátrat po náboženské literatuře pro děti, možná budete udiveni, jak široká je nabídka a kolik nakladatelství se tomu věnuje. Desítky různých Biblí, misálků či životopisů svatých, nepřeberné množství příběhů od klasiky až po současné autory, omalovánky s náboženskou tematikou.

Vydání: 2016/33 Olympiáda pod Ježíšovou náručí, 9.8.2016, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma



Jenomže jak se v tom orientovat a jak vybírat? Co by nemělo chybět v knihovničkách rodin s dětmi? Lenka Jeřábková z Katechetického střediska Arcibiskupství pražského říká, že Bible je základ. „Dítě by mělo být v kontaktu s Písmem od útlého dětství. Je celkem jedno, jestli to bude Bible pro dospělé, ze které budou rodiče dětem vyprávět příběhy, jestli bude ilustrovaná, nebo zda půjde o samostatné biblické příběhy.“
Jenomže zkuste si zadat do vyhledávače na internetu nebo v křesťanských internetových knihkupectvích slovo Bible. Naskočí vám Bible pro nejmenší, Bible k prvnímu svatému přijímání, Moje první Bible, Moje malá kufříková Bible, Dětská Bible, Komiksová Bible, Bible pro malé detektivy, Biblické příběhy s hlavolamy, Bible – Příběhy na každý den, Bible na dobrou noc nebo třeba Bible pro kluky a holky – a ještě mnoho a mnoho dalších.
Marie Klašková z Českého katolického biblického díla (www.biblickedilo.cz) doporučuje vybírat podle stáří dítěte: „Pro děti ve školce a na prvním stupni je lepší dětská Bible s převyprávěnými příběhy (které se však drží smyslu biblického poselství), aby se pěkně četla a byla pro ně srozumitelná. Je fajn, když je u převyprávění odkaz na biblický text, případně krátký citát přímo z Bible.“ Pro děti na druhém stupni se podle ní osvědčuje komiksová Bible a následně přímo biblický text (např. ve voděodolném provedení nebo v balení se zipem nebo Bible jako aplikace pro chytré telefony – AND BIBLE). „Ze současné nabídky českých překladů je určitě nejlepší Český ekumenický překlad,“ říká.
Úměrně věku
Pro menší děti je podle ní vhodnější méně textu a víc obrázků, pro větší pak text doplněný obrázkem a otázkou či úkolem. Pokud chceme nosit Bibli do kostela, doporučuje Marie Klašková menší formát. „Obrázky bych vybírala podle svého vkusu, aby se mi líbily a aby byly pro děti vhodné k jejich věku. Klíčové však je, aby dětská Bible nedeformovala u dětí představu Boha Otce, aby v ní tedy nevystupoval jako stařec s plnovousem na obláčku,“ uzavírá.
Pokud by si rodiče přáli mít cosi jako katechismus pro děti, vyšel například Já jsem s vámi. Katechismus ČBK pro děti od šesti do osmi let (Paulínky). „Pokud si rodina objedná časopis Duha, rozhodně neprohloupí. Je tam spousta podnětů pro práci s dětmi, sešity zaměřené na svátosti, Písmo, liturgický rok i souhrnné informace, například jako Mini-Kid-Kat – malý souhrn katolické věrouky a další,“ říká Lenka Jeřábková. Ve spolupráci s Duhou vznikla i kniha Děti se ptají, odborníci odpovídají, která pomáhá rodičům i dětem hledat odpovědi na základní otázky ohledně víry.
Ze současné demografické křivky vyplývá, že nejsilnější ročníky dětí jsou nyní ve věku prvokomunikantů. I pro ně a pro předškolní děti je podle Jeřábkové nabídka literatury dostatečná, ovšem u těch starších je to už horší. „Knih pro starší školní věk je výrazně méně – i proto, že nám tyto děti mizí z organizovaného katechetického setkávání. Mění se styl učení, kroužků a řada z nich nemá na náboženství čas. Nehledě na to, že málokdo z kněží a katechetů umí s touto kategorií mezi 11 a 16 lety pracovat,“ říká Lenka Jeřábková s tím, že by se zde orientovala především na příběhy, životopisy a křesťansky zaměřenou beletrii.
V tomto věku už můžeme dítě posunout o stupeň dál, opustit obrázkovou a přejít k „neobrázkové“, textové Bibli. Do ruky jim můžeme dát YouCat (Katechismus pro mladé, Karmelitánské nakladatelství) nebo třeba knížku Tweetuj s Bohem (Paulínky). Lenka Jeřábková uzavírá, že je dobré zvykat děti na četbu a přiměřeně věku jim zvyšovat laťku, ptát se, co by se jim mohlo líbit, a systematicky s nimi pracovat. Pak si můžeme být jisti, že u knih – i těch s duchovní tematikou – zůstanou.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou