Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Dětství je jako úrodné pole

2. 2. 2010

Tisk

Vydání: 2010/6 Kmotrovství, 2.2.2010, Autor: Zuzana Burdová

Příloha: Doma

Když jsou dítěti zhruba dva roky, je schopné začít vnímat i jiné osoby než jen svou nejužší rodinu. Právě v navazování prvních kontaktů a vzájemné komunikaci mezi generacemi vidí největší přínos svého kroužku Hrajeme si u maminky Jiřina Rákosníková. Kroužek pro předškoláky je osobitě vedenou hudební a taneční přípravkou. Pro maminky a babičky neznamená čas na kávu – všeho dění se účastní přímo se svými dětmi. I dospělí, tak jako děti, se musí naučit zacházet se svým ostychem a ostatním třeba zazpívat nebo převyprávět pohádku. Setkání jsou zaměřená na lidovou poezii a předávání tradic. V jednotlivých dětských hrách se odráží plynutí roku, slaví se významné církevní svátky a děti se baví podobně, jako se bavili jejich předci. Staví kamenné mosty, otvírají zlaté brány, zpívají za doprovodu jednoduchých hudebních nástrojů… Učí se vnímat rytmus a zdokonalují se v mluveném projevu. Zdánlivě to vypadá jako jednoduché hry. Pro malé dítě však bývá problém i pouhé vytleskání jeho jména. „Pe-tří-ček, Pe-tří-ček, Pé-ťa.“ Spojit mluvené slovo a pohyb ruky ve správném rytmu není pro tři roky staré holky a kluky jednoduché. V kroužku Jiřiny Rákosníkové se dítě také poprvé osamostatňuje – samozřejmě pod matčiným dohledem. Po určité době je dítě schopné tancovat chvíli s jinou maminkou nebo kamarádem, vznikají první přátelství. Maminky své děti v kroužku společně připravují na moment, až se budou muset spolehnout samy na sebe třeba při nástupu do školy.

Mezidobí plné sněhu

Je po Vánocích, církevní rok prožívá své mezidobí a v hodinách teď znějí místo koled písničky a říkadla o zimě a sněhu. Aktivity se tu neustále střídají, a tak se děti, dvouleté i šestileté, nestihnou nudit. Lidová tvorba, která zaznívá v kroužku v centru Prahy, učí děti mimo jiné vztahu k přírodě. Kroužek letos změnil adresu. Hrajeme si u maminky se po dvou letech vrátilo do pražského paláce YMCA, tentokrát pod hlavičku mateřského centra. Nové prostory jsou větší, a tak se oproti loňsku rozrostl i počet tanečníků a mezi maminkami přibyly nové tváře. Jednou z deseti maminek, které sem pravidelně docházejí, je i učitelka, bývalá sociální pracovnice Charity Jana Němcová. „Své děti sem vodím už tři roky. Baví mě, že se kroužku můžu zúčastnit spolu s nimi. Zároveň tu dodržujeme tradice spojené s průběhem kalendářního i církevního roku – a to považuji za důležité pro výchovu a vzdělání dětí. A i já se tu obvykle dozvím něco zajímavého z lidových obyčejů,“ svěřuje se maminka tří dětí, která neváhá na kroužek dojíždět z okrajové části Prahy. „Docházka vyžaduje od rodičů určitou obětavost, vždyť některé děti sem jezdí ještě v kočárku a na cestu mají plenku,“ uznává Jiřina Rákosníková. „Pracovala jsem jako pedagožka se všemi věkovými kategoriemi a největší váhu dávám období dětství. To je úrodné pole, a co dětem v tomto věku předáme, to v nich zůstane,“ říká žena, která dlouhá léta učila děti v lidové škole umění, na Arcibiskupském gymnáziu v Praze a pracovala i s posluchači DAMU. Nyní již sedmnáct let vede kroužek Hrajeme si u maminky, kam se k ní bývalí studenti vracejí – dnes již v roli rodičů. Těm, kteří mají zájem s dětmi pracovat podobným způsobem a bydlí daleko od Prahy, může být inspirací kniha Hrajeme si u maminky doplněná o CD. Vánočním zvykům se věnuje publikace Ten vánoční čas a loni doplnila trojlístek knih Jiřiny Rákosníkové publikace o jaru Studánko, rubínko s CD s hudbou skupiny Hradišťan.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou