Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Audience po anglicku v Národním

5. 5. 2015

Tisk

S živým zájmem mezi diváky a vesměs kladnými posudky divadelní kritiky se setkala premiéra hry britského dramatika Petera Morgana nazvaná Audience u královny (v originále The Queen), kterou nedávno uvedlo Národní divadlo v Praze.

Vydání: 2015/19 Uprchlíci: Lampedusa se bouří, 5.5.2015, Autor: Zora Freiová

Příloha: Perspektivy 19

Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o poměrně riskantní počin: už skoro sto let jsme republikou, do politických záležitostí Velké Británie moc nevidíme, a jestli si náš běžný občan vzpomene, kdo že je momentálně britským premiérem, může si gratulovat – natož aby si vybavil jména těch předchozích. Lze tedy předpokládat, že se diváci budou zajímat o konverzační hru, která pojednává takřka výlučně o setkáních ministerských předsedů s královnou Alžbětou II.?
Nejenže se diváci zajímají, ale na několik měsíců je hra vyprodaná. Zdá se, že tu funguje jakési zvláštní kouzlo. Hned první věty, jež si královna vymění s Johnem Majorem („Vždycky jsem si přál nevybočovat z řady, být obyčejný.“ – „Z čeho usuzujete, že se vám to nezdařilo?“), na diváka dýchnou britským humorem a přenesou ho do světa naší každodenní realitě sice na hony vzdáleného, na druhé straně však skutečného (není to pohádka) a současného (nejde o 19. století).
Královna přijímá premiéry každé úterý. Za třiašedesát let jejího panování se jich vystřídalo dvanáct – prvním byl Winston Churchill, který mladé a nezkušené panovnici poskytoval cenné rady. Obsah setkání zůstává přísně tajný: nikdo se nikdy nedozví, co si královna s premiérem během oněch dvaceti minut řekli. Od královny se očekává, že bude v politice zcela nestranná a taky že svému premiérovi vždy vyjádří podporu – dokonce i tehdy, když s ním nesouhlasí. Na druhé straně není zcela bezmocná: může svým premiérům radit, varovat je, ovlivňovat jejich názory a de facto je formovat.
Hra působivě zachycuje dvě roviny královniny osobnosti – oficiální a přirozenou. Ta první je daná jejím jedinečným postavením, představuje symbol, jistotu, konstantu. Druhá je naproti tomu zcela osobní: i královna je jen člověk, prožívá své radosti i těžkosti. S tím souvisí velmi zajímavý a působivý dramatický prvek – přítomnost dvou Alžbět: dospělé ženy měnícího se věku a zhruba jedenáctileté princezny. Prostřednictvím jejich vzájemného dialogu se divákům odhalují královnina dilemata a citlivá místa. Silný moment nastává, například když se princezna Alžběta se svou skotskou služebnou Bobo modlí, aby její rodiče měli ještě syna – poté co pochopila, že jinak tíha královského úřadu jednou nevyhnutelně spočine na ní. A v jiné scéně dospělá Alžběta svému dívčímu já vysvětluje: „Každý čeká, že uděláš přesně to, co se po tobě chce. A že nikdy nedáš najevo, jak je to pro tebe těžké.“
Děj se neodvíjí chronologicky: královně je nejprve devětašedesát let, potom pětadvacet atd. Představitelka hlavní role Iva Janžurová (podle některých kritik jde o její životní roli) zvládá proměny v čase s obdivuhodnou bravurou. Její královna je vznešená i lidská, je to bytost z masa a krve. Herečka se v jednom rozhovoru vyznala, že je jí nyní britská panovnice bližší než dřív a že k ní chová obdiv. Zhlédla mnohá videa s královnou, zároveň se ji však na radu režisérky Alice Nellis nesnažila kopírovat. Také další herci (Jan Hartl – komorník, Taťjana Medvecká – Margaret Thatcherová, Václav Postránecký – Winston Churchill, Igor Bareš – Harold Wilson aj.) svými výkony přispívají k celkovému úspěchu hry.
Audience u královny je dílo, které s humorem a lehkostí pojednává i o hlubokých tématech. Divákům přináší jak osvěžení, tak náměty k zamyšlení. A ohlas u publika svědčí o tom, že její uvedení – mimochodem první mimo Velkou Británii – bylo šťastnou volbou.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou