Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Pravda nad lží občas zvítězí

18. 4. 2006

Tisk

 

Zejména tyto tři filmy patří k titulům, na něž je dobré si vzpomenout, kdykoli máme sklon žehrat na kvalitu americké produkce. Vynikají myšlenkovou závažností námětu, kvalitním scénářem a mimořádnými hereckými výkony. Právě herectví dominuje hned prvému z nich - Philip Seymour Hoffman se v něm dokonale převtělil do psychicky i fyzicky výlučné postavy známého spisovatele Trumana Capoteho. Scenárista Dan Futterman a režisér Bennett Miller si z Capoteho života vybrali onen úsek, kdy pracoval na své světoznámé knize Chladnokrevně, popisující okolnosti vyvraždění jedné farmářské rodiny v Kansasu v roce 1959. Módní autor tehdy vycítil příležitost napsat své životní dílo, film ovšem ukazuje, že díky pohledu na osudy jiných (včetně dvojice vrahů) měl možnost podívat se do tváře i sám sobě. Celý příběh zároveň odráží rozporuplnost americké společnosti, výrazné rozdíly mezi atmosférou velkoměst a venkova, ostré  sociální rozdíly i různost pohledu na demokracii.

Dvakrát George Clooney

Vydání: 2006/16 Místo studentů v církvi, 18.4.2006, Autor: Jaroslav Someš

témata v oscarových amerických filmech

Naší filmové distribuci slouží ke cti, že se naučila pohotovosti. Filmové novinky z celého světa už k nám dávno nepřicházejí s několikaletým zpožděním, ale souběžně s

celoevropskými premiérami. Takže i mnoho snímků, které se minulý měsíc ucházely o legendárního Oscara, Cenu americké Akademie filmového umění a věd, už u nás běží. Jsou to např. Letopisy Narnie - Lev, čarodějnice a skříň, Nepohodlný, Zkrocená hora, Pýcha a předsudek, Mnichov a také trojice, jež si zaslouží zvýšenou pozornost: Capote, SyrianaDobrou noc a hodně štěstí.

Získal-li Hoffman letošního Oscara za nejlepší herecký výkon, pak cenu za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli obdržel George Clooney za film Syriana, jehož je zároveň spoluproducentem. Spíše než o vedlejší roli by se ale v tomto případě mělo mluvit o jedné z rovnocenné řady hlavních postav. Snímek režiséra Stephena Gaghana je totiž mozaikou několika dějových proudů, které se spojí až v závěru. Líčí krutou a nelítostnou epizodu mezinárodního mocenského zápasu o ropná naleziště kdesi na Blízkém východě. Konkrétní události, jejich dějiště a postavy jsou smyšlené, složitost a krutost politických her řízených zájmy naftových magnátů z druhé strany Atlantiku však nikoli. Clooney tu představuje agenta CIA, pěšáka na oné nebezpečné šachovnici. Jeho spoluhráčem - či spíše protihráčem - je reprezentant mladé hollywoodské generace Matt Damon v roli energetického odborníka Woodmana.

Clooney jako jeden z nejpřitažlivějších herců dnešní Ameriky by jistě mohl bez problémů využívat svých fyzických předností a natáčet jen komerčně úspěšné filmy. Cítí však potřebu vyjadřovat se jako umělec i jako občan k problémům současného světa. Dokladem jeho nekompromisních postojů byl na letošních oscarových žních také snímek Dobrou noc a hodně štěstí – k němu sám napsal scénář, režíroval jej a zahrál si v něm jednu z předních rolí. (Na kvalitách filmu nic nemění skutečnost, že i přes šest nominací nakonec žádného Oscara nezískal.) Děj se tu vrací do počátku padesátých let, do atmosféry nedůvěry a strachu, vyvolané „hony na čarodějnice“. Ty vedl Výbor pro neamerickou činnost, v jehož čele stál senátor McCarthy. Prakticky celý film se odehrává pouze v jediném prostředí, v budově televizního zpravodajství CBS, je černobílý (takže může využívat autentický dobový materiál) a jeho příběh je jednoduchý a přímočarý. Ale jeho poselství je hluboké a má aktuální dosah – i když jistě jiný pro dnešní Ameriku, a jiný pro nás: Pravda nad lží a nenávistí vítězí jen občas, ale to neznamená, že by měla tento zápas vzdát.

Hodnocení: Capote ****  Syriana ****  Dobrou noc a hodně štěstí *****

Snímek z filmu Capote

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou