Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Povzbuzení mládeže z Olomouce

22. 8. 2017

Tisk

Snad nikdy se ještě olomoucká Korunní pevnůstka neocitla v takovém obležení: o víkendu toto hlavní dějiště Celostátního setkání mládeže obsadilo více než osm tisíc lidí.

Vydání: 2017/34 Povzbuzení mládeže z Olomouce, 22.8.2017, Autor: Jiří Gračka



Do barokního opevnění v centru města proudí od rána davy lidí a ti, kdo už jsou uvnitř, vítají nově příchozí. Projevy radosti ze setkání ale rychle utichají, když na hlavním pódiu začne modlitba růžence. Postupně předříkávají zástupci různých životních povolání – rodiče, kněz, řeholní sestra, děti nebo snoubenci – a s několika tisíci přítomných se tak připravují na dopolední mši svatou.
Sobotní dění na Celostátním setkání mládeže se podobá tomu, co zde účastníci zažívají už od zahajovacího úterního večera. S jedinou výjimkou: tento den s nimi přišly prožít také křesťanské rodiny. Tuto část šestidenního programu považoval za zvláště vydařenou jak arcibiskup-hostitel Jan Graubner, tak samotné rodiny. „Máme tady nejstaršího syna a chtěli jsme s ním a s mladými lidmi zažít atmosféru setkání s Pánem,“ vysvětlují manželé Donovalovi z Jindřichova na Šumpersku. Lenka Kolářová z Hanušovic má na setkání zase dceru, ale kromě toho přijela zavzpomínat i na svá vlastní dřívější setkání mládeže. „Tehdy mi to pomohlo poznat Krista. Dnes jsem přijela, abych viděla mladou generaci a to, že církev stále žije,“ dodává.
Dokladů o tom, že církev žije, lze na setkání najít dost. Výmluvný je podle ředitele Sekce pro mládež ČBK P. Jana Balíka už počet 6 500 účastníků a další dva tisíce těch, kdo přijeli na sobotní program. „Každého Celostátního setkání mládeže se účastní více lidí než toho předchozího, a to přesto, že mladých lidí jinak ve společnosti ubývá,“ upozorňuje. Do Žďáru nad Sázavou v srpnu roku 2012 přijelo šest tisíc mladých lidí. „Zdá se, že se povedlo oslovit i mnoho lidí mimo církev,“ doplňuje olomoucký arcibiskup Jan Graubner a dodává: „Spousta mladých lidí se navíc zapojila do příprav, což pro ně bude výborná příležitost, jak růst.“
Nepřekvapí, že se svými 1 800 přihlášenými je nejvíce zastoupena hostitelská arcidiecéze. Ale ani téměř 70 mladých lidí z plzeňské diecéze se neztratilo, a když při úvodní mši přinášeli soudek plzeňského piva, vzbudili velký ohlas – podobně jako další obětní dary, mezi nimiž najdeme kapra z českobudějovické diecéze, brambory, okurky a hrozny z diecéze brněnské a královéhradeckou katedrálu z pardubického perníku.
Rozmanitost a množství přítomných oceňují i sami účastníci. „Moc mě povzbuzuje, když vidím tolik mladých lidí pohromadě a to, že všichni jdeme společně za Pánem Ježíšem,“ svěřila se KT Anežka Halásková z Rajhradu. Anetu Pompovou z Měrovic nad Hanou a její přátele zase příjemně překvapila atmosféra. „Jako Romové jsme měli docela strach, že na nás ostatní budou hledět skrz prsty, ale je to tu skvělé. Lidé se na nás usmívají a dávají se s námi do řeči,“ pochvaluje si.
Překonávat strach nejen z odlišnosti ostatně mládež pobízela i témata jednotlivých dní odvozená od motta setkání „Nebojte se…“ – nebojte se být sami sebou, věřit, života, lásky, budoucnosti – a také přednášky, s nimiž vystoupilo celkem 122 hostů. Pro účastníky byla kromě toho připravena řada bohoslužeb, široká nabídka kulturních a sportovních aktivit nebo možnost nahlédnout do olomouckých klášterů. Hlavní host setkání byl mladý Ital Enrico Petrillo, s nímž přineseme rozhovor v příštím vydání KT.
„Setkání se velmi vydařilo. Pozoroval jsem spokojenost nejen mezi účastníky, ale také u vedení města, policie a na dalších místech,“ uzavírá arcibiskup Jan Graubner.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou