Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Pouť do Filipova: Je třeba přinést oběť

19. 1. 2016

Tisk

Tradice poutního místa Filipov je 150 let stará. Na poutní mši slavenou ve čtyři hodiny ráno zavítaly ve středu 13. ledna do tamní baziliky stovky poutníků. Někteří z nich pěšky.

Vydání: 2016/4 Češi dávají nemocným Indům naději, 19.1.2016, Autor: Jana Michálková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Litoměřická diecéze


Je půl hodiny před půlnocí z 12. na 13. ledna. Na faře ve Šluknově je rušno. Z jihomoravských Žarošic sem zvečera přijelo téměř šedesát poutníků, jsou tu i tři ze Slovenska. Posilňují se gulášem, který navařil jejich hostitel P. Pavel Procházka. Mají před sebou cestu do Filipova, vzdáleného dvanáct kilometrů, kde ve čtyři hodiny ráno začíná výroční pouť k Panně Marii Filipovské a kde oslaví 150. výročí vzniku tohoto místa tradiční mší svatou. Krátce po půlnoci se zhruba polovina z nich vydává na pěší pouť. Než vstoupí do filipovské baziliky, kde budou děkovat a prosit, je třeba přinést oběť. „Poprvé jsme sem přijeli před devíti lety. Za ty roky jsme se přesvědčili, že je to pouť velkých milostí, které si tu lidé vyprosili, asi i kvůli té velké oběti, s níž je to každý rok spojeno. Přijíždíme se také modlit za tento kraj a doufáme, že na něm spočine kus naší víry,“ říká žarošický kněz P. Josef Pohanka. Jak dodává, zájem o pouť do Filipova je mezi jeho farníky obrovský. Nejmladší poutnici je devět let, nejstarší 82. „Vytváří se tu společenství – lidé jsou tak nadšení, že přijíždějí opakovaně a s nimi další,“ pochvaluje si P. Pavel Procházka a připojuje, že tu vzniká krásná jednota: společného setkání, modlitby, sdílení. Vzpomíná se tu i na loni zesnulého Štefana Chrenka, který sem poutníky ze Slovenska vodil třicet let.
Na pěší pouť se lednovou nocí mezi jinými vydává Helena Vargová. Přijíždí ze slovenské obce Zbehy u Nitry a navzdory nejrůznějším komplikacím a rozmarům počasí putuje pěšky ze Šluknova do Filipova pravidelně už 34 let! Jak říká, „poděkovat Panně Marii, že jsme mohli přijít a nabrat síly. A pokud se toho dožijeme, přijedeme za rok znovu.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou