Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Pontifik v europarlamentu mluvil o naději

2. 12. 2014

Tisk

„Byl to skvělý den,“ shrnul své dojmy z vystoupení papeže Františka před poslanci Evropského parlamentu předseda lidoveckého klubu Manfred Weber. Hlavu katolické církve europarlament hostil po dlouhých šestadvaceti letech.

Vydání: 2014/49 Papež v Turecku vybídl ke sjednocení, 2.12.2014, Autor: Alena Scheinostová

Je úterý 25. listopadu a ve štrasburském sídle Evropského parlamentu (EP) na papežův příjezd čeká bezmála plný počet poslanců a tisíc novinářů – přibližně třikrát víc, než je obvyklé. Vládne nervozita, dílem z přísných bezpečnostních opatření (celé okolí europarlamentu a Rady Evropy je od rána striktně uzavřeno), dílem kvůli zkušenostem z předchozích papežských návštěv. Vystoupení Jana Pavla II. před europoslanci v roce 1988 narušil Ian Paisley, reprezentant Severního Irska, který vyskočil ze svého místa s rudým transparentem „Jan Pavel II. Antikrist“ a začal papeži přímo v sále spílat. Plánovaná návštěva jeho nástupce Benedikta XVI. v roce 2008 se nakonec ani neuskutečnila, a ač byl jako oficiální důvod uváděn papežův vysoký věk, spekulovalo se o obavách z podobně nepřátelského přijetí.
František přijíždí, kapela hraje Ódu na radost. Unavený výraz na pontifikově tváři střídá úsměv, ostražitost jej však neopouští ani ve chvíli, kdy už stojí v hlavním zasedacím sále a začíná svou řeč. „Z titulu svého pastýřského poslání se obracím na všechny evropské občany s poselstvím naděje a povzbuzení.“ Připomíná, že Evropská unie vznikla z přání vybudovat jednotnou Evropu, kde žijí různé národy v míru a člověk má svou nezpochybnitelnou důstojnost. „Kde je však důstojnost bez svobody přesvědčení, bez jasných pravidel? Kde je důstojnost, nemá-li člověk co jíst, chybí mu životní minimum, chybí mu práce?“
Františkova řeč je náhle přerušena potleskem – spontánním a silným – necelých deset minut poté, co začal mluvit. Pokračuje už pevněji, přidává gesta. Auditorium mu pozorně naslouchá. Papež varuje před přílišným individualismem, jenž odděluje člověka od jeho okolí, mluví o samotě jako jedné z „chorob dnešní Evropy“. „Zdá se, že velké ideály, které inspirovaly Evropu, ztratily přitažlivost před byrokratismem jejích institucí,“ míní František.
Takřka třičtvrtěhodinový projev je bouřlivým aplausem přerušen celkem jedenáctkrát – třeba po varování před snížením lidské bytosti na součástku v soukolí, jež se naprogramuje, opotřebuje a vyhodí, po odmítnutí nábožensky motivovaného násilí, po výzvě zodpovědně spravovat přírodní zdroje a po výrocích na obranu rodiny, solidarity či důstojnosti práce proti bezohledným ekonomickým zájmům. Vědomí křesťanských kořenů Evropy a křesťanských hodnot zaznívá v papežově podání jako nezbytný úhel, odkud je na místě připomenuté problémy nahlížet. „Vám zákonodárcům náleží úkol chránit a podporovat růst evropské identity. Proto vás povzbuzuji v úsilí, aby Evropa znovuobjevila svoji dobrou duši,“ prohlašuje František.
Na závěr je odměněn dlouhým potleskem vestoje. Odchází, ale je zadržen a žádán o požehnání. Rád vyhoví. „Svatý otče, jste osobností, která ukazuje směr ve velmi dezorientované době. Váš potlesk, milí poslanci, ukazuje, že papež František promluvil přímo k vašim srdcím,“ děkuje viditelně pohnutý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.
Po Františkově odchodu – přesunul se do sídla Rady Evropy, aby i zde hovořil k přítomným – zazní též poděkování poslancům z řad levice a Zelených, kteří patřili k nejhalasnějším kritikům papežovy návštěvy, a přesto během ní zachovali dekorum. „Tady se o křesťanství pomalu nesmí mluvit,“ přibližuje posléze český lidovecký poslanec Pavel Svoboda jen s nepatrnou nadsázkou. „Minimum konkrétních poukazů ke křesťanství usnadnilo přijetí papežových slov. I tak to byl ale úžasný státnický projev – jeden z nejlepších, co tu kdy zazněly,“ hodnotí politik. Pro tento okamžik František Evropě novou naději bezesporu dal. Teď je na ní, jak s ní napříště naloží.
Plné znění obou Františkových projevů v češtině najdete zde a zde
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou