Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Poezie zní náměstím. Pusťe si ji

10. 3. 2015

Tisk

Chcete si poslechnout verše katolicky orientovaných básníků Bohuslava Reynka, Ivana Diviše či Ivana Martina Jirouse? Ale i jiných? Na pražském náměstí Míru je to od minulého pondělí možné. Kavárník a kulturní aktivista Ondřej Kobza tu totiž nainstaloval svůj poeziomat.

Vydání: 2015/11 Františkův 'zázrak', 10.3.2015, Autor: Aleš Palán

Příloha: Diecézní zpravodajství KT 11

Jde o plechovou rouru zabudovanou v zemi, ze které se po zmáčknutí příslušného tlačítka ozve přednes poezie. Něco jako jukebox, který je ovšem zadarmo, stojí na frekventovaném místě a neline se z něj hudba. Poté co ve veřejném prostoru instaloval Kobza piána a šachovnice, přišel právě s vlastním nápadem na poeziomat. Kromě Prahy by ho chtěl umístit v dalších městech a hlavně ukázat, že oživit ulice může každý.
„Nápad se zrodil na mých poutích do Petrkova, kde jsem přátelům recitoval verše Bohuslava Reynka,“ vzpomíná Kobza. Stál o to, aby vybrané básně v poeziomatu recitovali sami autoři. Archivní nahrávky vyhledal ve spolupráci s ČRo Vltava, verše mladých básníků nahrál u sebe v kavárně. Zahájení provozu poetického unikátu byl přítomen i ministr kultury Daniel Herman, který si jako prvního pustil Egona Bondyho. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou