Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Pod hvězdnou Boží ochranou

13. 8. 2019

Tisk

Rodiče formují ve svých dětech obraz Pána Boha. Svým příkladem, modlitbou i nataženou dlaní, kdy berou dítě za ruku a povzbuzují ho k prvním krůčkům. Stejné dlaně pak spínají při modlitbě a učí pozvedat mysl i oči k obloze – denní i noční.

Vydání: 2019/33 Papež: Oživme sílu Evropy, 13.8.2019, Autor: Karolína Peroutková

Příloha: Doma 33


„My sami jsme svým potomkům první katechezí. Způsob, jakým se k nim chováme a jak je milujeme, se jako přirozený důsledek přenese i na způsob, jakým budou napříště vnímat Boží lásku,“ uvádějí Martin a Monika Gajdovi ve své knize Rodiče v akci. Vybízejí k přítomně prožitému času s dítětem, k oboustrannému respektu a vnímání rozdílů, individuality každého.
Většina rodičů si po přečtení takové dobré rady povzdechne a zalituje, že není v naší moci „natáhnout“ čas a zastavit se. Běžný den díky svým povinnostem připomíná kolotoč v lunaparku, jedna událost střídá druhou a rodiče malých dětí často nevědí, kde jim hlava stojí. Večer doslova „padne“ celá rodina do postele, ještě před usnutím při modlitbě možná tak stihne poprosit o Boží ochranu.
Modlitba za tmy a v tichu
Snad prázdniny a svátky jsou výjimkou, která dovolí cennou chvíli zastavení, rozhlédnutí se kolem. Poslední týdny prázdnin jsou tak cennou příležitostí k vybídnutí: Co tak jednou s dětmi prosit o Boží ochranu tam, kde budeme hmatatelně cítit její nutnost? Společné spaní pod širákem je jednoduchou možností, jak prožít intenzivní společné setkání rodiče s dítětem. A člověka s Bohem.
Tento výjimečný zážitek je zpravidla vyhrazen skautským či turistickým oddílům – málokterý rodič se dokáže lehce vzdát blaha postele. „Měl jsem štěstí, že jsem narazil na několik výjimečných skautů, kteří mě přivedli k tomu, abych uměl kontemplovat Boží všemohoucnost v kapce rosy, kontryhelu, mateřídoušce, borové šišce či v mravenčím a včelím společenství,“ vzpomíná na chvíle v oddíle politolog Stanislav Balík. Zároveň přiznává, že je „sova“, nikoli „skřivan“, a užívá si proto častěji krásy západů slunce a noční oblohy. „Jsem vděčný za chvíle, kdy mohu svému Stvořiteli vzdávat chválu v pozdním večeru uprostřed lesů, se zrakem upřeným ať už na oblohu či do plamenů ohně,“ dodává.
Černočerno a tátův spacák
spaní pod hvězdnou oblohou je přitom dobrodružství dostupné pro každého. Nemusíme vyjíždět na daleké cesty, kupovat speciální výbavu. Spát můžeme venku na zahradě, v lese za vesnicí i za městem, na nejbližším kopečku. Kromě úcty k přírodě vedeme děti i k hlubšímu duchovnímu prožitku, upevníme také vzájemné rodinné vazby. „Jednou jsme spali s tátou v lese, když jsem byla ještě malá. Nepamatuju si nic, jen černočernou tmu kolem a vůni jeho spacáku, když jsem se k němu přitiskla – opravdu jsem se bála. Ráno jsme se probudili do úplně jiného světa. Ten prudký předěl mezi děsem nočního lesa a ranním blahem ze slunce si pamatuju dodnes,“ vzpomíná na jednu rodinnou dovolenou studentka Petra Černíková z Brna.
Strach ze tmy musí ale překonat nejen dítě – i dospělý přirozeně cítí obavy z šera nočního lesa. Jak tedy začít? Dozvíte se v anketě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou