Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Papež na prázdninách: knihy, klavír a procházky

15. 8. 2005

Tisk

Odpočinek, studium, výlety, ale také příprava dokumentů a dokonce prý práce na nové knize – tak tráví prázdninový čas papež Benedikt XVI. Jak vypadá letní dovolená Svatého otce?

Vydání: 2005/31 Farní rady, 15.8.2005

Papež vstává brzy, mši svatou slaví o půl osmé, nasnídá se a pak se i navzdory své dovolené dává do práce. Do Valle d´Aosta v italských Alpách si s sebou přivezl pověstný kufr knih a materiálů k prostudování. Čte buď v zahradě nebo ve své pracovně v prvním patře chaty postavené salesiány před devíti lety pro Jana Pavla II. I po obědě zasedá znovu ke stolu a pracuje zhruba do páté odpolední. Četba a studium však nejsou jedinou náplní papežových prázdninových dnů. Vatikánský mluvčí například potvrdil, že ve volných chvílích papež usedá za klavír, který mu do Les Combes dali převézt salesiáni a zástupci tamního regionu. Klavír v horské chatě měl být pro papeže překvapením, proto ani nikdo z Vatikánu nepřivezl noty. Partitury pak musely být zakoupeny až na místě. „Kdyby se vám podařilo dostatečně se přiblížit k jeho chatě, je docela dobře možné, že ho uslyšíte hrát. Papež Benedikt XVI. hraje na klavír velmi dobře,“ informoval přímo z místa zpravodaj Vatikánského rozhlasu Salvatore Mazza.

V podvečer se pak papež vydává na Pileo, horské louky a pastviny, kam lze snadno vyjet mimo veřejné cesty, a tedy z dosahu zvědavců, fotografů a novinářů. Na procházkách se modlí růženec nebo rozmlouvá se svým sekretářem. Proslýchá se, že po příjezdu prohodil pár slov papež také s místním farář donem Paolem, který jej přivítal slovy: „Od teď jste mým farníkem!“, a Benedikt XVI. mu se smíchem odpověděl: „Nebojte se, budu poslušný farník.“

Jednoho dne Benedikt XVI. také nečekaně navštívil městečko Les Combes. Pozdravil se s jeho obyvateli, mimo jiné rozmlouval s místním asi devítiletým chlapcem, který prý Svatému otci popsal okolní horské štíty. Společně je pak sledovali dalekohledem.

Život v celém údolí se točí kolem vzácného hosta. Hlavním cílem všech spolupracovníků papeže i místních lidí je zajistit mu pohodu a odpočinek. Tituly lokálních novin hlásají „Papež znovu mezi námi“ – a mezi vzpomínkami na papeže Jana Pavla II., zvlášť spjatého s tímto regionem, se pyšní tím, že Benedikt XVI. na svého předchůdce navázal i co se týká způsobu trávení prázdnin.

Vatikánský mluvčí Joaquín Navarro Valls při této příležitosti nepotvrdil ani nevyvrátil dohady o přípravě encykliky. Uvedl však, že by spíš „sázel na knihu, a to možná ne jednu“.

Tiskový mluvčí dále zmínil, že papeže klidná dovolená zaskočila. Během jednoho z výletů poznamenal, že by si dřív neuměl představit, že se jako papež bude moci procházet po horských stezkách sám, v takovém poklidu a bez nutnosti se skrývat.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou