Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Přichází k nám velikonoční radost.Prožíváme ji?

25. 3. 2016

Tisk

Pokud žijeme v souladu s pravidly víry, máme dostatek důvodů k pravé, vnitřní radosti, jak to ostatně uvádí mešní preface slovy: celý vesmír zpívá o Boží slávě. Odvěký nepřítel člověka, smrt, ztratil definitivně svou moc skrze toho, který byl mrtev a zase žije.

Vydání: 2016/13 Papež zahájil Svatý týden, 25.3.2016, Autor: P. MILOSLAV FIALA OPraem

Podle očitých svědků došlo o velikonočním ránu na zahradě Josefa z Arimatie, kde byl ukřižovaný Ježíš pohřben, k podivuhodným událostem: těžký kámen byl od hrobu odvalen, strážci hrobu ustanovení veleknězem zmizeli, roušky, v nichž byl mrtvý zabalen, ležely složeny vedle, a zmizela i mrtvola Ukřižovaného. Proto pochopíme úlek žen a útěk učedníků. Ale to všechno je znamením něčeho jiného: Toho velikonočního rána byly odstraněny hraniční kameny mezi životem a smrtí: Proč hledáte živého mezi mrtvými? Není zde, vstal z mrtvých! Kde tedy je jejich mrtvý Mistr, kterého hledali v hrobě? Přichází k ustrašeným učedníkům a zdraví je pozdravením pokoje. Potkává zmatené uprchlíky do Emauz a mluví s nimi, takže jejich srdce se rozhořelo novou jistotou a radostí. V zahradě povzbuzuje plačící Marii z Magdaly. Prochází zavřenými dveřmi a své učedníky, kteří zcela ztratili naději, posílá jako hlasatele radostné zvěsti do celého světa: Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi. Jděte tedy, získejte za učedníky všechny národy, křtěte je ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého a učte je zachovávat všechno, co jsem vám přikázal. A slíbil, že je neopustí, ale bude je stále provázet.
Svět, ve kterém je nám dáno žít, se povětšinou zmítá ve zmatku, vzájemné nesvornosti a nepřátelství jedněch k druhým. Na první pohled se zdá, jako by smrt znovu vítězila nad životem a Kristovo vítězství bylo promarněno. Ale Bůh je přece Bohem živých, nikoli mrtvých a svou věrnost a pravdivost prokazuje i našim zesnulým. Právě na to poukazuje velikonoční čin Ježíše z Nazareta, když sestoupil do říše mrtvých, zcela ve smyslu slov o věčném životě. Utvrzujme se tedy ve víře v Boha, který má univerzální moc nad celým světem i nad vesmírem; ve víře v Otce našeho Pána Ježíše Krista, který jeho těžce zraněné a ukřižované tělo proměnil v zářivou podobu velikonočního Ježíše, takže se Syn člověka stal světlem celého světa. Upevněme svou víru, že tento mocný Bůh, dobrý Otec všech, opět napraví vše, co způsobilo zlo lidských hříchů, a že jeho věčná láska opět prozáří všechno stvoření. My sami jsme učedníky vzkříšeného Krista a jako takoví máme za úkol vnášet do temnot světa světlo velikonoční naděje. Ježíš, vítěz nad Golgotami všeho druhu, nás stále znovu ujišťuje: Já jsem živ a také vy budete živi (Jan 14,19). Filozof Karel Říha SJ v jednom kázání řekl: Sjednocení s Ježíšem Kristem nám přináší nový život: ne ten, který jsme přijali tělesným zrozením a který pomine, ale život nepomíjející, zrozený z Boha. Tento věčný život můžeme přijmout jen jako účast na životě Kristově; on jej má v plnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou