Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Homilie: Vzkřísit mrtvého může opravdu jen Bůh

28. 3. 2017

Tisk

Na pátou neděli postní slyšíme poslední ze tří velkých a krásných úryvků z Janova sepsání evangelia. Církev je na celém světě čte s pohledem na ty, kteří budou o velikonoční noci pokřtěni, ale i s ohledem na nás, už dávno pokřtěné, kteří máme tutéž noc obnovit své křestní vyznání.

Vydání: 2017/13 Svou duši poroučím Bohu, 28.3.2017, Autor: Jan Houkal

Všechny tři janovské texty – krom toho, že jsou svědectvími Ježíšových mocných činů – mají v sobě i obrovský potenciál pro hlubší duchovní výklad, a to právě ve smyslu jakýchsi prototypů toho, co se s člověkem děje před křtem, ve křtu a následně po něm. Proto se také čtou. Před dvěma týdny to byl Kristův rozhovor se samařskou ženou, prototyp cesty uvěření a obrácení, minulou neděli uzdravení slepého od narození, obraz křtu či „pracného křtu“ (svaté zpovědi), a dnes je to vzkříšení Lazara.
Je to jeden z největších Kristových zázraků, který – spolu se vzkříšením dcery Jairovy a syna naimské vdovy – ukazuje zvláštním způsobem na Ježíšovu Boží moc: vzkřísit mrtvého může opravdu jen Bůh. Vzkříšení Lazara je i předznamenáním Ježíšova zmrtvýchvstání a budoucího vzkříšení člověka, ale to jen do určité míry: zatímco Kristus vstal a jím vzkříšený člověk bude vzat do světa Božího (do „nebe“), Lazar byl vrácen zpět do tohoto života se svým neproměněným, ale jen znovu oživeným pozemským tělem. A právě v tom je dnešní evangelium zvlášť obrazem a prototypem toho, co se s člověkem děje při křtu: poté, co je křtem ponořen do smrti Kristovy, je Boží milostí vzkříšen zpět do tohoto světa, do svého pozemského života. Nemění se jeho tělo, ale v duši cosi podstatného ano: má nyní větší sílu věřit, doufat a milovat, což je – vedle odpuštění hříchů – hlavní účinek křtu. A nejen křtu, nýbrž i svaté zpovědi: i skrze ni nám Bůh odpouští hříchy, jichž jsme se dopustili od křtu, respektive od poslední zpovědi, ale také očišťuje a uzdravuje naše nitro a dává nám novou sílu k následování Krista. Obojí je vzkříšením z duchovně mrtvých, ono „narození znova z vody a z Ducha“, o kterém sám Pán Ježíš říká Nikodémovi.
Jestliže jsme před dvěma týdny rozjímali o samařské ženě jakožto o ztělesnění naší cesty víry a obrácení a minulou neděli o uzdravení smyslů naší duše pro lepší vnímání Boha a jeho přikázání, tak dnes nám vzkříšení Lazara ukazuje cíl této naší cesty a proměny: stát se s Boží pomocí „novým člověkem“ už v tomto světě.
Jistě, tato proměna je celoživotním úkolem a cestou. Přesto čas od času dochází k zásadním zlomovým okamžikům, k oněm požehnaným chvílím spásy, které nás nějak zásadně posunou kupředu za Pánem Ježíšem. Je to jako když člověk vyskočí na nový, vyšší schod (vedoucí do nebe). Kéž by k něčemu takovému došlo i o letošních velikonocích, které se už tak nezadržitelně blíží: u katechumenů svatým křtem, u nás ostatních svatou zpovědí a obnovou křestního vyznání. Pak i my máme naději stát se lidem kolem nás znamením Kristovy Boží moci, podobně jako se jím stal vzkříšený Lazar. A to je určitě překrásný úkol…

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou