Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Homilie: Výlučnost a oslavení

23. 5. 2017

Tisk

V evangeliu slyšíme Ježíšovu velekněžskou modlitbu, kterou pronesl v předvečer své smrti. Hovoří v ní o svém oslavení a o daru věčného života pro ty, kteří poznají pravého Boha a jeho Syna Ježíše Krista. Při této myšlence nás může napadnout, zda není v dnešní svobodné době příliš úzkoprsé tvrdit, že křesťané mají monopol na cestu do nebe. Toto tvrzení se zdá být o to odvážnější, že křesťané jsou na světě menšinou a přibližně čtyři z pěti lidí věří v jiné bohy, než je Bůh křesťanů.

Vydání: 2017/21 Jak prožít Noc kostelů?, 23.5.2017, Autor: Pavel Konzbul


Křesťanství ale není jediným náboženstvím, které si nárokuje výlučnost. Ku příkladu muslimové jsou daleko radikálnější, a to nejen teologicky, ale i jazykovědně. Říkají, že Korán lze pochopit pouze v arabštině. Lidé, kteří nejsou ateisté a mají přirozenou touhu po víře, zase říkají, že všechna světová náboženství učí v podstatě totéž a jsou rovnocennou alternativou. Takováto představa lidstvo přirovnává ke společenství slepců, kteří se vypraví do zoo na prohlídku. Přijdou ke slonovi a začnou ho zkoumat svým hmatem. Ten, kdo drží nohu, tvrdí, že jde o strom, kdo drží ucho, se domnívá, že je to vějíř, a kdo drží chobot, hovoří o hasičské hadici. Ovšem pouze člověk, který vidí, je svědkem pravdy a ví, že je to slon. Ti ostatní sice nelžou, ale jejich představa neodpovídá celé skutečnosti.
Druhý vatikánský koncil říká, že kousky pravdy nalezneme téměř v každém z náboženství, a proto si jich máme vážit, ale neříká, že všechna jsou jen alternativními cestami k Bohu. Když v evangeliu Ježíš pozvedá oči k nebi, naznačuje tím, že právě on je tím vidoucím, který se s námi chce o svoje poznání Boha podělit. Také za nás svého Otce prosí a tím se dostáváme k dalšímu důležitému poselství křesťanství. Nejde jen o pravdivou informaci, ale o to, že pravda musí být podpořena láskou, jinak se stane vlastník pravdy dříve či později nikoliv kvasem, ale solí v očích.
Vstupní modlitba dnešní neděle nám připomíná, že věříme, že Ježíš je v Otcově slávě. V hebrejštině se používá pro slávu výraz, který vychází ze slova tíha či váha. Sláva je tedy něco, čeho si máme vážit. V řeckém překladu Bible se sláva překládá jako „doxa“. Nejde zde o renomovanou značku švýcarských hodinek, ale znamená to názor či pověst. Sláva je tedy vnímatelným projevem Boží přítomnosti. Apoštol Jan i prorok Ezechiel viděli uprostřed Hospodinovy slávy čtyři bytosti. Lev je symbolem královského majestátu a síly, býk v biblické symbolice představuje tvrdou práci a službu. Člověk odkazuje na to, že Bůh se stal v Ježíši Kristu člověkem, aby nám ukázal ty nejkrásnější lidské vlastnosti. Nakonec je tu orel, symbol toho, kdo věci vidí globálně a v souvislostech. Boží sláva nám tak ukazuje, že skrze člověka – Božího Syna – jsme přivedeni k pravdě, ve lvu se Bůh s námi dělí o svůj majestát, skrze symbol býka – tedy práci a službu – můžeme nakonec jako orel spatřit věci globálně, a pokud se o to vše budeme s láskou dělit s ostatními, i oni mohou nejen pochopit, ale i přijmout pravdu o Boží slávě a našem oslavení.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou