Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Homilie: Věřím v Boha, jenž stvořil i věci neviditelné

27. 2. 2018

Tisk

Je neúplné rozjímání o Ježíši a směnárnících v chrámu, pokud soustředíme pozornost na nezbytí odklidit z našich kostelů tretky či křiklavou komerci.

Vydání: 2018/9 Jak prožívají půst naši sousedé?, 27.2.2018

Nejde tu o opojení „zakoušet vlastní trampoty“, ale o Boží vznešenost. Uvažujme o nezbytnosti společenství s Bohem, ne o důsledné znalosti toho, co konali farizeové. Byť v Písmu bylo jakoby vše centrální, neboť jde přece o tentýž život Ducha, povšimněme si nyní souvislosti toho, co je viditelné a neviditelné. Toto dvojí vyznáváme při každém Krédu: Bůh Otec stvořil vše viditelné i neviditelné. Jak je možné z pohledu na nějaký viditelný chrám uvažovat o neviditelném chrámu Krista?
Je nedobré, budeme-li se plnit materialismem, v chrámech provozovat byznys atd., a přitom se budeme prý naplno zaobírat novým chrámem Kristova těla. Církev coby Kristovo tělo je ovšem i „pestrá směs ve strakatém“, leckdy omšelý oděv, slátaný z cárů všech chybných postojů přítomnosti a minulosti, polepený stále novými fleky směšných denních postojů. Ježíš nemá „vehementní hnus“ z nás, ale objímá nás takové, jací jsme.
Svátosti církve směřující ke stavbě Božího chrámu nepůsobí v čistých liniích, jako sklizeň z nebeské nekonečnosti. Jako svátosti jsou pro lidi, podobně i Kristovo tělo je pro člověka. A tělo je spletená životní tkáň. Jako chrámy nejsou uzamčené zámkem, tak i osobní stráž nad prožíváním Kristova těla předpokládá otevřenost a zasvěcování toho, čím vším žijeme, s čím vším do chrámu přicházíme. Úcta k rituálu „čistého chrámu“ nesmí zastínit spolehnutí se na Boha, jenž náš život naplno žije. Tuto (prý) „trapnou proceduru“ viditelného těla nelze ani kvůli Bohu obejít.
A ještě další rozlišení je důležité: Ježíš v dnešním evangeliu nepodniká tažení proti obchodu, ale jde mu o pohled na to, čím primárně žijeme. Z čeho nám více svítí oči: že jsme něco prodali, nebo že nás zasáhl Pán, takže jsme jen jemu mohli právě patřit?
„Chrám“ vůbec není nějaký hmatatelný či popsatelný systém, nýbrž spíše nějaká mohutná krajina, k níž nemáme dopředu vyrobenou kartografickou mapu. Chrám je místo, kde má přednostně domov to, co je v nás nejpěknější, co roste kvůli Pánu.
Tu se neholedbáme, kolika špínami jsme museli projít, ale tiše a vděčně zasedneme do lavic, abychom s Pánem naplno byli. Člověk se uraženě brání poznání, neboť jde o jedinečný úkon dítěte – vztáhnout ruku, nechat se obmýt a nesvalovat vinu na druhého.
Zákon růstu Kristova těla, očišťování církve, není donucování, tyranie pro zfalšování svědomí, není to mrtvá litera ani konvence. Ani determinující přikázání, pořádek, ustanovení, předpis. Slovo Pánovo o chrámu jeho těla je naopak plné útěšných a důležitých dalších slov – vyslovených s vroucností, něhou. Vyslovené Ano vůči nám z hlubokého žhnoucího středu.
Do plného kumbálu harampádí modlitba farizeje odsuzujícího Ježíše s obtížemi vchází. Avšak ani síla nenávisti farizeů nebyla tak mocná, že by zastavila Krista v jeho vítězství. On nás totiž do svého těla již přijal.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou