Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Homilie: Štěstí pohovky je tichou paralýzou

8. 5. 2018

Tisk

Trochu nám ta slova, že Ježíš posílá své učedníky (i nás!) do světa, mohou připomenout pohádku „Jak šel Honza do světa“. Musel slézt z pece a opustit své pohodlí, aby prokázal, že prostota, pokládaná za hloupost, spojená s odvahou dosáhne cíle – získat princeznu a království.

Vydání: 2018/19 Vatikán známkou slaví českého světce, 8.5.2018


Papež František v Krakově připomenul mladým lidem, že nemají být mládeží na pohovce, ale mají být obuti a připraveni na cestu. „Štěstí pohovky je pravděpodobně onou tichou paralýzou, která nás může zničit nejvíc, protože pozvolna, aniž si to uvědomíme, usínáme, jsme rozespalí a omámení, zatímco druzí, kteří jsou možná živější, ale nikoli lepší, rozhodují o naší budoucnosti.“ Samozřejmě to neplatí jen pro mládež, ale pro každého křesťana. Papež František pokračuje: „Ježíš není Pán komfortu, bezpečí a pohodlí. K následování Krista je zapotřebí dávky odvahy, je třeba se rozhodnout vyměnit pohovku za pár bot, které ti pomohou kráčet po cestách, o kterých se ti nikdy nesnilo, ani jsi na ně nepomyslel, po cestách, které mohou otevřít nové obzory, schopné vzbuzovat radost, onu radost, která se rodí z Boží lásky, radost, kterou ti v srdci zanechává každé gesto a každý projev milosrdenství. Jít cestami našeho Boha, který nás zve, abychom byli politickými aktéry, myslícími lidmi a sociálními hybateli. Podněcuje nás, abychom vymýšleli solidárnější ekonomiku. Ve všech prostředích, kde se nacházíte, nás Boží láska zve, abychom šířili dobrou zvěst a činili ze svého života dar určený Bohu i ostatním lidem. A to znamená být odvážní, to znamená být svobodní.“
V Listu Diognétovi, který byl pravděpodobně sepsán ve 3. století po Kristu, autor píše o našem poslání ve světě: „Křesťané dávají neuvěřitelný příklad vzorného života. Jsou pro svět tím, čím je pro tělo duše. Duše se nachází ve všech částech těla, křesťané ve všech obcích světa. A jako duše přebývá v těle, ač není z těla, tak přebývají křesťané ve světě, ale ze světa nejsou.“ (srv. LD, V. a VI.) Máme odvahu jako Lot v Sodomě dát všanc svůj život pro spravedlnost? Najde svět deset spravedlivých? Tehdy jich tam tolik nebylo a města byla zničena. Honzovi z pohádky odvaha nechyběla. Byl pokládán za hloupého, ale získal princeznu i království. Poslání křesťanů není pohádkou, ale skutečností, která vyžaduje odvahu. Budeme mít odvahu nést radost a naději, smutek i úzkost naší doby spolu s lidmi, kteří potřebují poznat Boží království? Dokážeme jim vzorným životem ukázat, že dobro, spravedlnost a láska jsou cestou plného života?
Kéž o nás platí: „Ať církev světu pomáhá, nebo od světa pomoc přijímá, jde vždycky jen za jedním: aby přišlo Boží království a uskutečnila se spása celého lidstva.“ (GS, 45)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou