Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

HOMILIE: On sám je tím ohněm

9. 8. 2022

Tisk

P. DAVID VOPŘADA, kanovník-penitenciář Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě

Vydání: 2022/33 Nanebevzetí a jeho oslavy, 9.8.2022

Oheň vždy představoval cosi velmi základního, co spojovalo rodinu, co představovalo pro člověka cosi božského, čemu se člověk klaněl a čemu obětoval. Ve staré Indii a Egyptě bylo ohniště oltářem, kolem něhož se shromažďovala rodina. Člověk tušil, že oheň představuje cosi božského, co člověk nezbytně potřebuje k životu. Vyhaslo-li rodinné ohniště, byl to průšvih: ohniště nebylo možné zcela jednoduše znovu zapálit, oheň bylo možné pouze střežit. V Římě jste možná zahlédli Vestin chrám, ve kterém se uchovával oheň představující ochranná božstva – a ten oheň nesměl vyhasnout, panna, která jej měla střežit a zanedbala jej, byla pohřbena zaživa. I v nejstarších dějinách evropské filosofie má oheň zcela nezastupitelnou úlohu. Hérakleitos z Milétu hovoří o ohni, praohni, jímž myslí jakousi sílu, energii. V létě nezapalujeme oheň, abychom si na něm cosi upekli – mnohé tábory se při slavnostních příležitostech shromažďují u slavnostního ohně, který představuje společenství těch kolem i přítomnost toho, který člověku dává sílu žít a milovat. Pohled do plamenů je pro nás ale z nějakého důvodu fascinující, jako kdyby se dotýkal čehosi podstatného v nás.
Ježíš v nedělním evangeliu praví: „Oheň jsem přišel vrhnout na zem, a jak si přeji, aby už vzplanul.“ (Lk 12, 49). Co tím ohněm myslí? Snad jej pomůže ozřejmit jeden Ježíšův výrok, který se nedochoval z evangelií, ale od Órigena a Didyma Slepého: „Kdo je blízko mě, je blízko ohni, kdo je mi vzdálen, je vzdálen i od království.“ Celá pasáž evangelia tedy hovoří o Bohu, který je duch a oheň, o Kristu, o přicházejícím království Božím, vůči němuž máme být pozorní. Ježíš přichází a je nedočkavý, aby byl ponořen ve svůj křest, ve své utrpení, smrt a vzkříšení. Tím přinese oheň: potáhne všechny lidi k sobě. On je sám tím ohněm: s ním přichází království. On je oním zdrojem světla, naděje v cosi lepšího.
„Kdo je blízko mě, je blízko ohni.“ Ježíš vytváří mezi svými učedníky božsko-lidské společenství. Kdo jde k němu, jde ke světlu, kdo se od něj vzdaluje, nemůže mít podíl na království. Nezáleží na nás, zda se v našem srdci rozhoří plamen potřebný k životu, záleží jen na Kristu. My si jej nevyrobíme, nevykřešeme. On je naší jedinou nadějí. Byl nadějí pro Jeremiáše, byl nadějí pro svědky víry, před jejichž zraky běžíme svůj běh. Není-li tohoto ohně, jímž je Bůh, budeme navěky bezradně bloudit vesmírem, ale oheň, o němž mluví Ježíš, představuje taky lásku vzešlou z jeho utrpení, lásku, na níž lze hledat, a tak se jím nechat rozžehnout. Jiskra jeho lásky může přeskočit i na nás, a když se pak s druhými setkáváme, když jim sloužíme, můžeme jim zjevit samého Boha – ne vlastní silou, ale kvůli Duchu Kristovu. O to lze při nedělní eucharistii prosit.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou