Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Homilie: Jemu se budeme zodpovídat, před ním jsme si rovní

31. 10. 2017

Tisk

Člověk je stvořen Bohem a, obdarován láskou, má jí sloužit. V tom je smysl našeho života a zároveň záruka naší svobody, i svobody od zvrácené sebestřednosti, jež je následkem prvotního hříchu. Adam, vypadlý z prostoru důvěrného přebývání s Bohem, vidí jen svou nahotu, nekrytou, nechráněnou. Člověk se stává centrem svého života, což je postavení, které nelze unést bez křeče, strachu, potírání druhých. Ježíš upozorňuje své posluchače na to, že i Boží království můžeme zneužít k zviditelnění sebe samých, a tím se zcela míjíme s pokojem, který nám má podíl na jeho šíření přinést.

Vydání: 2017/44 Žehnání nové redakce KT, 31.10.2017


Vedoucí představitelé náboženství, o nichž Ježíš s varováním mluví, nechápou svou autoritu jako odvozenou od jediné autority, a sice Boží. Způsoby vykonávání náboženského úřadu nevnímají jako službu, ale jako osobní výsadu. Učení, které mají šířit, tím velice zatemňují. Jednoduše: stíní Bohu svým sobectvím. Veškerá autorita náboženských vůdců má být jen pokornou službou jedinému Otci, tomu na nebi, veškeré vyučování má vyústit ve zprostředkování vztahu s nejvyšším učitelem Ježíšem Kristem. Jemu se budeme všichni zodpovídat, před Ním jsme všichni bratry a sestrami, mezi nimiž vládne úplná rovnost. Rozdílnost služeb a zastávaných úřadů neustanovuje jakoukoli nerovnost mezi lidmi.
Boží služebník nemůže jen hlásat pravé učení a vyžadovat od členů náboženské obce slepou poslušnost, musí se spolu s nimi podílet na všech obtížích života. Jeho identita musí být prověřena solidaritou. Ježíšova autorita se plně prokazuje v nejhlubší solidaritě s trpícími lidmi na kříži. On, ač neposkvrněn hříchem, nejenže se dotýká našich břemen, ale i je přijímá za svá.
Tak jako všechna přikázání Zákona jsou vyvoditelná jen z přikázání lásky k Bohu a člověku, je i všechna náboženská autorita odvozena jen a jen od Boha. Jeho učení musí každý člověk přijmout svobodně v osobě vtěleného Božího Syna, který nás vyučuje v Duchu Svatém. Církev má toto svobodné setkání umožňovat a ve svátostech uskutečňovat.
Nejde tu v první řadě o způsob oslovování nositelů církevních úřadů – to se v dějinách proměňovalo a doba „Eminencí“ a „Excelencí“ by měla být úlevně za námi. Oslovení kněze jako otce má smysl jen v duchu zprostředkování synovského vztahu každého člověka k Otci na nebesích. Občas slýcháme, že mnohá přehnaně zdobná roucha a rituály (ony „široké řemínky“) ukazují na velikost a slávu Boží. Na místě je ale důstojná střídmost, která s úctou a cudně odkazuje na toho, který na kříži neměl podoby ani krásy a zaslouží si naše nekonečné díky. Pokušitel rád číhá na jakoukoli stopu naší marnivosti. Umět se zasmát své trapné hře na důstojnost je pak velmi osvobozující.
Abychom zabránili oné náboženské marnivosti a sebestřednosti, není třeba úzkostlivě se sledovat. Spíš je třeba více a více adorovat Boží lásku, přenést centrum svého života na Krista. Nechodit s nosem nahoru, ale s očima upřenýma na potřebné. „Pane, nejsem pyšné mysli, nepohlížím do vysoka!“ (Ž 130) Povýšení je dílem Božím. A vrcholí na kříži a v Zmrtvýchvstání.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou