Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Homilie: Hlavně klídek?

25. 7. 2017

Tisk

V evangeliu dnešní neděle nacházíme dvě minipodobenství. Nejsou delší než jeden biblický verš, ale jejich hodnota je nevyčíslitelná. První z nich se odvolává na život zemědělce, druhé opakuje stejnou myšlenku a vypomáhá si přitom obrazem ze života obchodníka. Podobenství vypadají jako dva nevinné žánrové obrázky, ale jsou to hlasy polnice, které by nás neměly nechat v klidu. Co chtěl Ježíš těmito drobnými, ale závažnými příběhy říci?

Vydání: 2017/30 I kněží vyráží Alpská oslava sv. Jakuba na dovolenou, 25.7.2017, Autor: Stanislav Přibyl


Boží království je tady, nadešla rozhodující hodina dějin lidstva. Naplnilo se to, nač čekali spravedliví Starého zákona. Ježíš to nazývá jasnými slovy: Přiblížilo se Boží království, obraťte se a věřte evangeliu. Spása přichází zadarmo a skrytě, jako když nacházíme poklad. Objevit ho je spíše dílem náhody než snažení. Je ale na objeviteli, aby se k němu dostal správnou cestou a aby jej nakonec získal. Postavy jednající v dnešních minipodobenstvích konají právě takto.
Spása je zdarma. Často vidíme na obchodech výzvy k výprodejům: například sleva 50 %, platí do konce měsíce nebo do vyprodání zásob… a lidé se hrnou, aby o slevu nepřišli. A zde je něco mnohem vzácnějšího. Dnešní evangelium nás nabádá: pospěšte si, abyste nalezli poklad a nepřišli o něj.
Získání pokladu a perly je provázeno riskantním jednáním. My lidé se bojíme riskovat a na všechno (nebo proti všemu) se pojišťujeme. Málokdo dokáže prodat všechno, co má, aby koupil něco, co považuje za opravdu hodnotné. Zvykli jsme si žít v jistotě, i když tomuto životu chybí vyšší cíle. Hlavně klídek. Boží království ale vyžaduje jiný přístup. Nutí člověka riskovat, a to až na hranu svého bytí. Každé rozhodnutí víry se totiž podobá skoku do neznáma a z hlediska mentality „normálního člověka“ je šílenstvím.
Je ale jistota klidného života tím nejdůležitějším? Dokážeme se pojistit proti nemoci nebo proti smrti? Ano, i taková pojištění existují, ale jejich plnění je neadekvátní – ani zdraví ani život nevrátí. Neochota riskovat pro Boží království není hodná křesťana. Ano, i v dobách pronásledování můžeme umřít stářím ve vlastní posteli, ale za cenu mnoha kompromisů. Cesta za pokladem Božího království je naproti tomu přímočará, nicméně dobrodružná a riskantní. Je to však volba mezi hodnotami. Vzpomínám si na epilog jedné divadelní hry o sv. Tomáši Morovi, kde se suše konstatuje, že jeho nástupce v úřadě kancléře umřel poklidně ve své posteli. Divákovi je však nad slunce jasné, že to nebyla v oněch dobách žádná výhra.
Riskovali jsme, abychom získali poklad. Jaká je ale jeho cena? Je-li zdarma, jde snad o nějaký výprodej nebo aušus? Ani náhodou! Je to hodnota života. Ježíš říká: „Kdo věří ve mě, i kdyby zemřel, bude žít.“ Hodnota života je dar, který jsme sice dostali zdarma, ale který má nevyčíslitelnou hodnotu. Vírou poznáváme, že nejde jen o těch pár desítek let tady na zemi, ale o život navěky. Protože člověk není stvořen ke smrti, ale k životu.
Boží království je tedy opravdu perlou a pokladem. Jsme ochotni o tento poklad usilovat i za cenu ztráty pohodlí?

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou