Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

HOMILIE: Často je to až důrazné varování, které námi pohne

19. 3. 2019

Tisk

P. JAN HOUKAL

Vydání: 2019/12 Biskupové se modlili na poušti, 19.3.2019

Jestliže na první a druhou neděli postní slyšíme rok co rok podobné evangelijní svědectví (o pokušení Páně na poušti a o proměnění Páně na hoře), tak od třetí neděle se evangelijní čtení začínají lišit. V ročním cyklu „A“, z něhož se ale může číst každoročně, konají-li se skrutinia, slyšíme krásné úryvky z Janova evangelia o velkých znameních Pána Ježíše, která ukazují, co se s nitrem člověka děje ve křtu. Čtení ročního cyklu „B“ mají zase zvlášť prohloubit náš vnitřní vztah s Bohem, zatímco čtení cyklu „C“, ze kterého čteme letos, nám mají pomoci především k obrácení, ke kýžené vnitřní proměně. A taková jsou i čtení dnešní, zvlášť druhé a evangelijní.
V tom druhém apoštol Pavel hovoří o Izraelitech, kteří pro svůj hřích museli zemřít na poušti; ti se mají stát přímo výstrahou, zejména těm, kteří si myslí, že jsou pevní. Pán Ježíš v první části dnešního evangelia také varuje, a to příkladem Galilejců, jejichž krev smísil Pilát s krví obětních zvířat, a těch, na které padla věž v Siloe. Pavel zdůrazňuje, že vážně zhřešit mohou i ti, kteří před tím byli svědky mocných Božích činů, Kristovo slovo zase vyzdvihuje náročnost mravního apelu evangelia: i řadoví hříšníci dopadli špatně. Jsou to nepříjemná varování, ale i ta jsou součástí Božího slova. I jimi k nám Bůh promlouvá, a proto by byla škoda je neslyšet, anebo se je snažit hned nějak otupit a zjemnit.
Samozřejmě že obrátit se máme především z lásky, na základě setkání s Boží dobrotou a milosrdenstvím v Pánu Ježíši. Jenže vůči ní jsme bohužel často hluší, nevnímáme ji, nepohne námi. Často je to až důrazné varování, které námi pohne. Známe to přeci z běžného života: je to leckdy až hrozba vážné nemoci, která usměrní naši životosprávu (a ne ideál zdraví), anebo nebezpečí zničení vztahu, které změní naše jednání (často tedy bohužel pozdě). Možná proto i sám Pán Ježíš v evangeliu takto varuje své učedníky před tím, co může nastat, když se neobrátí. Z lásky k nim, znaje jejich slabost, z lásky k nám, protože zná i tu naši.
A tak je dobré si připustit tato a jim podobná novozákonní varování. Chtějí nám pomoci k obrácení, k odvrácení se od hříchu a přivrácení se k Bohu, k naplnění času láskou k Bohu a lidem. Jejich pozorné slyšení se může stát navíc i jakýmsi prototypem, jak vnímat vše nebezpečné, co se kolem nás i v našem životě děje: i jako varovnou výzvu k obrácení, kterou nám adresuje Bůh, neboť on dává bytí všemu, co je, i tomu bolestivému a těžkému.
Je to nicméně sám Pán Ježíš, který nám stále – podobaje se vinaři přimlouvajícímu se u majitele vinice – dopřává čas k obrácení. Jelikož ale čas pozemského života není nekonečný („ještě tento rok“), je třeba se rychle nechat „okopat“ a „pohnojit“, a to i slovem varování…

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou