Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Vědí, že učení je jejich šance

17. 3. 2009

Tisk

Vydání: 2009/12 Mateřská není vězení, 17.3.2009

Nancy je deset let a chodí do čtvrté třídy. V evropských podmínkách věta oznamovací, která sděluje informaci naprosto nepřekvapivou, všední a obvyklou. Docela jiný rozměr má táž věta, je-li vyřčena na africkém kontinentu, konkrétně v Zambii. V Česku už žije pěkná řádka lidí, kteří tento rozdíl znají: vzdělání není všude samozřejmostí. Díky Arcidiecézní charitě Praha mohou tito lidé i účinně pomáhat. „Tvář církve nastavená světu“ (jak charitě s oblibou říká pražský arcibiskup Miloslav Vlk) totiž není nastavená jen „světu“ České republiky, kde pomáhá potřebným v sociálních projektech. Je nastavená rovněž tzv. třetímu světu, kde charita pomáhá prostřednictvím rozvojových projektů. Jedním z nich je v České republice již poměrně známá Adopce na dálku® pražské arcidiecézní charity. Projekt spojuje konkrétní lidi ze dvou konců světa: ty, kteří se chtějí solidárně dělit a dávat, s těmi, kteří jejich pomoc potřebují a přijímají. Jak? Vraťme se k desetileté Nancy Kayinda ze zambijského města Solwezi. Díky pomoci z Česka může žít a studovat v tamní škole St. Charles Academy. O svém životě vypráví čtenářům Katolického týdeníku:

Kde v Solwezi žiješ?

V Zambia Compoundu, což je chudinská čtvrť. Náš domek je malinký, postavený z cihel s plechovou střechou. Má jen dvě místnosti, v nichž je nás docela plno: já, jeden ze strýců, dvě sestry a bráška. Moje maminka umřela minulý rok, a tak se o nás teď většinou stará babička.

Jak ti jde škola, co všechno se učíte a co tě nejvíc baví?

Vyučování mi začíná v jednu odpoledne a končí v pět. Do školy to mám zhruba dva kilometry a chodíme společně s kamarádkami ze sousedství. Učení mě moc baví. Až vyrostu, budu mít lepší práci a dost peněz, abych se mohla postarat o svou rodinu. Ve třídě nás je okolo třiceti a učí nás paní učitelka Chinyama. Kromě angličtiny, kterou mám moc ráda, se učíme i matematiku, přírodopis, občanskou nauku, také náboženství a pak ještě jazyky bemba a kikaonde. Míváme i přednášky o správné hygieně a nemocech, jako je AIDS nebo malárie.

Co děláš, když zrovna nejsi ve škole? Máš nějaký volný čas?

Vstáváme kolem šesté. To už bývá světlo a většinou poklidíme doma i okolo domku. Jdu pro vodu a pak pomáhám s nádobím po snídani. Než jdu do školy, pořádně se umyju a pak si teprve obleču uniformu. Když se pak vrátím domů, je večeře a po ní sedíme u ohně, hřejeme se a povídáme si, co kdo přes den zažil. A babička nám vypráví příběhy i o tom, jaké to bylo, když byla mladší. No, a pak jdeme všichni spát. Mám hodně kamarádek – hlavně ve škole. Nejlepší z nich je Petronella. S tou skáčeme přes napnutou dlouhou gumu a hrajeme si s hadrovými panenkami. O víkendu pomáhám babičce se vším kolem domácnosti – jako například s praním prádla. Školní uniformu si peru vždycky sama. Uklízíme, zametáme a zaléváme. No, a na bohoslužbu chodíme už v sobotu – patříme k adventistům. Je tam vždycky spousta lidí a všichni moc pěkně zpíváme.

Blíží se Velikonoce. Jak je slavíte?

No, především jdeme všichni do kostela, kde je moc slavnostní bohoslužba, zpívají se písně o Pánu Ježíši a o jeho životě. A taky se čte, jak za nás umřel.

Čím bys chtěla být, až vyrosteš?

Buď zdravotní sestrou, nebo učitelkou. Ale spíš učitelkou, abych mohla vyučovat malé děti.

Co bys vzkázala dárcům v České republice, kteří si všechno, co povídáš, přečtou v tamních novinách?

Díky! A hlavně bych chtěla poděkovat své tetě Martině, že mě podporuje. Pomáhá mi i s tím, abych se dobře učila. Mám ji ráda a často na ni i na tu obrovskou dálku myslím.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou