Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

„Osmašedesátý“ v Katolických novinách

14. 8. 2018

Tisk

Pražské jaro umožnilo církvi – byť jen nakrátko – rozvinout své aktivity. Nové možnosti se otevřely i tehdejším Katolickým novinám. Atmosféru z doby před padesáti lety přibližuje někdejší člen redakční rady P. Pavel Kuneš.

Vydání: 2018/33 Nanebevzetí s procesím i kroji, 14.8.2018, Autor: Pavel Kuneš



 
V polovině šedesátých let se začala uvolňovat nedotknutelnost komunistické strany. Působil jsem tehdy v kostele sv. Ignáce v Praze a už z kaplanského místa v Plzni jsem si odnesl zvyk mít každou neděli vedle kázání pro dospělé také krátkou promluvu pro děti. Bylo to neobvyklé a Jiří Němec, překladatel teologa Teilharda de Chardin a manžel Dany Němcové, mi tehdy řekl, že se zvědavostí očekává, jak silnou reakci komunistů to vyvolá. Jeho obavy mě trochu zneklidnily, ale v roce 1966 už to bylo jiné než v padesátých letech. Nebyl mi odňat státní souhlas k výkonu duchovenské činnosti, pouze mi bylo ředitelem církevního odboru pro Prahu Jelínkem důrazně připomenuto, že moje činnost je na hranici přípustnosti. Všechno tedy mohlo pokračovat beze změny. V dalších měsících jsme s radostí sledovali postupující občanskou odvahu zejména spisovatelů, až začátkem března 1968 jsem byl pozván do bytu Jiřího a Marie Kaplanových v Praze-Bubenči. Tam se sešla známá jména: Josef Zvěřina, Oto Mádr, Václav Frei, Jiří Němec, otec i syn Vaškovi a další, aby navrhli tehdejšímu apoštolskému administrátoru, biskupu Tomáškovi, text, který by mohl uveřejnit. A tak jsme v kostelích v neděli 20. března 1968 četli pastýřský list, ve kterém pan biskup připomněl pronásledování církve v předchozím období komunismu, s nadějí, že toto období končí, a opět bude církvi dána možnost svobodného působení. A pak už to šlo po skocích.
Nová redakce mohla psát konečně i pro děti
P. Vladimíru Rudolfovi z pražské Lhotky se podařilo sesadit profesora Beneše z vedení Mírového hnutí katolického duchovenstva a převzít vedení Katolických novin (KN). Nově postavené noviny měly přinášet všechno, co hýbalo katolickým světem i naší vlastí. V několika dnech se museli najít noví tvůrci KN. Mezi dvacet let zakázaná témata patřilo psaní pro děti a mládež. Pro mládež byl nasnadě Antonín Mandl a pro děti v dosahu jen já. Sešli jsme se poprvé v týdnu před velikonočními svátky. Kněží Vláďa Rudolf, Áťa Mandl, Zdeněk Wagner a já, laiky zastupoval Václav Frei, Zdeněk Cikler a Marco Weirich. Později se přidala Květa Neradová z Filozofické fakulty, která nechtěla být uváděna v tiráži, ale byla velmi důležitou členkou naší rady. V květnu pak převzal vedení redakční rady jezuita František Mikulášek.
Rekordní náklad vystřídal následný pád
Naše první setkání bylo mimo adresu redakce, v Kněžském domově v Ječné ulici. Šlo o velikonoční číslo a články musely být připraveny do následujícího dne. Noviny měly čtyři stránky, na čtvrté mělo být psaní pro děti a mládež. Přes noc se mi podařilo zaplnit polovičku čtvrté stránky, a tak vznikla rubrika zvaná Dětem. Bylo na ní úvodní slovo, potom výklad velikonočního evangelia pro děti, noty latinské písničky Ó, chlapci milí, dcerušky a text v překladu P. Jiřího Reinsberga, obrázek paškálu a vyhlášení soutěže o nejlepší kresbu paškálu. Soutěže bývaly potom každoročně čtyři. První cena byla pokaždé dvoudenní zájezd pro celou rodinu do Prahy. Se zaopatřením a prohlídkou pamětihodností. Hned další den jsem začal shánět spolupracovníky. Výklady evangelia pro děti převzali kněží Vladimír Benda, Jiří Reinsberg, Jan Rybář a Zdeněk Vodička. Střídali jsme se v pravidelném rytmu. Kresby obstarávala ponejvíce Ája Pávková, Kateřina Vítečková a Jiří Blažek. Byli mi nápomocni všichni přátelé. V redakční práci mi pomáhala zprvu moje sestra Zdena Kunešová a později Zdena Lomová.
Redakční rada se scházela jednou týdně v bytě šéfredaktora Mikuláška. Každý přinesl příspěvky do příštího čísla. Všechny rukopisy odnesl do redakce ve Sněmovní ulici technický redaktor Kvapil, který jako novinářský odborník přešel z původní redakce. Tam je dvě paní úřednice přepsaly z rukopisu na stroji pro tiskárnu. Problematické nebo nezvyklé věci se na schůzkách důkladně probíraly. Neměli jsme těžkosti jen ze strany státu: Katolické noviny byly pro celé Čechy i Moravu a ukázalo se, jaký je rozdíl v religiozitě obou zemí. Každý hierarcha prosazoval svůj zájem. Mikulášek jednou řekl, že bez problémů byl jedině náš náklad, který stoupal samovolně. Převzali jsme náklad 35 tisíc výtisků týdně, a když jsme byli na celosvětovém setkání katolických novinářů v Západním Berlíně v červenci 1968, všichni žasli. Za čtyři měsíce stoupl náklad našich novin na 150 tisíc.
Na jaře 1970 jsme byli všichni pozváni na Český úřad pro tisk a informace, kde nám v posledním čísle červeně označili 95 protinormalizačních prohřešků. A doporučili nám, abychom odstoupili z vedení KN. Nezbylo nic jiného.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou