Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Znakem sektářství je poslušnost, která jde za hranici smrti

11. 10. 2005

Tisk

SEKTÁŘSKÁ AUTORITA ZNEUŽÍVÁ MOC

Vydání: 2005/42 Věřím v Boha, ne v církev, 11.10.2005, Autor: Prokop Remeš

Svědkové Jehovovi by nemuseli být sektou, kdyby...

Jsou svědkové Jehovovi sektou?
J. R., litoměřická diecéze

Začněme otázkou: Co to je sekta? Pod tímto pojmem rozumíme takovou náboženskou skupinu nebo skupinu para-náboženskou (uctívající třeba létající talíře UFO), která funguje specifickým mocenským způsobem. Tento způsob fungování by šlo nazvat totalitou: vůdce sekty nebo její kolektivní vedení v sobě zahrnuje dvojí typ autority. Jednak autoritu znaleckou - cokoliv, ale opravdu cokoliv prohlásí vůdce za pravdu, všichni jeho žáci uznají za neochvějnou pravdu; a autoritu šéfovskou - cokoliv, ale opravdu cokoliv prohlásí vůdce za správné, všichni jeho žáci přijímají neochvějně za zavazující pro jejich svědomí.

Právě v souvislosti s autoritou v sektách hrozí zneužití moci. V první vlně tzv. sektářských válek, která zahrnovala období 90. let minulého století, se extrémní zneužívání moci v sektách projevovalo zejména masovými sebevraždami. Neuplynul rok, aby se nehovořilo o nějakém takovém případu (počínaje Koreshovými davidovskými adventisty, přes opakované sebevraždy členů okultního Řádu chrámu slunce, až třeba po případ UFO-sekty Nebeská brána). Výjimkou byl útok buddhistické sekty Óm-šinrikjó v roce 1975, kdy v tokijském metru zahynulo po útoku bojovým plynem sarinem dvanáct nevinných lidí, kteří s touto sektou neměli nic společného. Co ale bylo původně výjimkou, se po roce 2000, v době druhé vlny tzv. sektářských válek, stalo pravidlem: teroristické útoky muslimských sekt typu Al-Káidy, Hamásu nebo Islámského džihádu jsou sice také sebevraždami, ale současně jsou vedeny účelem zavraždit co nejvíce lidí, kteří s touto skupinou ani s islámem nemají vůbec nic společného.

U svědků Jehovových samozřejmě nehrozí žádné teroristické útoky proti lidem vně. Hrozí však zneužití moci nad samotnými svědky. Představitelé českých svědků Jehovových Ondřej Kadlec a Eduard Sobička při žádosti o registraci této společnosti v roce 1993 podepsali prohlášení, že svědkové Jehovovi neučí odmítání krevní transfuze. Titíž lidé ale ve skutečnosti hlásají, že pod hrozbou sankce exkomunikace musejí svědkové Jehovovi krevní transfuzi i nadále odmítat, neboť je to - prý - striktní příkaz Boží. A skutečně mnozí svědkové Jehovovi raději zemřou, než by neposlechli tohoto příkazu a umožnili sobě či svým dětem aplikaci transfuze, zachraňující život. Jednají tak i přesto, že většinou vědí, že totéž vedení své pravdy v minulosti občas velmi radikálně měnilo, totéž vedení je zapsáno v Cibulkových seznamech a titíž lidé jsou v současné době podezřelí z napojení na velmi pochybné finanční zdroje (po sérii pořadů televize Nova Na vlastní oči bylo toto vedení před několika měsíci téměř kompletně vyměněno).

Zákonem o církvích tedy stát negarantuje, že náboženská skupina, která je podle jeho kritérií registrována, není sektou. Stát tuto skupinu registruje a při splnění určitých podmínek jí poskytuje určitá privilegia. Registrace podle tohoto zákona však vypovídá o dané náboženské skupině jen málo (podobně jako třeba zápis v obchodním rejstříku o nějaké finanční skupině). Z hlediska její solidnosti neříká pak téměř nic.

O tom, zda jsou, nebo nejsou svědkové Jehovovi sektou, nerozhodují tedy státní úředníci, ale svědkové Jehovovi sami. S jistou nadsázkou se dá říci, že ukazatelem toho, zda svědkové Jehovovi jsou, či nejsou sektou, je právě jejich učení o transfuzi. Poslušnost učení, která jde až za hranice smrti, je znakem sektářství. Současně je zde ale optimistický prvek: až jednou v ústředním časopisu svědků jehovových Strážná věž vyjde článek s „novou pravdou“, že Bible vlastně transfuzi nezakazuje, bude moci veřejnost reálně uvažovat o tom, že svědkové Jehovovi sektou přestávají být - že se stávají sice okrajovou, ale vcelku etablovanou náboženskou skupinkou na okraji křesťanství.

MUDr. PROKOP REMEŠ,
Společnost pro studium sekt a nových náboženských směrů

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou