Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Teplo domova pro strádající děti

26. 9. 2006

Tisk

Vydání: 2006/39 Postavení kněze ve společnosti, 26.9.2006

V poslední době slýchám chválu na dětská zařízení s názvem Klokánek. Ráda bych o nich věděla víc. Jak se odlišují od kojeneckých ústavů a normálních dětských domovů? Kde jsou, kolik v nich je dětí, a hlavně: co pro ně můžeme my věřící udělat?

Klokánek je název zařízení Fondu ohrožených dětí, jež poskytuje dočasný domov dětem, které nemohou být ve svých vlastních rodinách. Jedná se především o děti, které vlastní rodiče týrají, zanedbávají nebo je nechtějí. Klokánky mají rodinný charakter a jsou myšleny jako alternativa ústavů. Máme dva typy Klokánků. Prvním jsou domy, kde v bytech děti žijí se svou tetou /resp. strýcem/, druhým tzv. „klokánčí“ rodina, která se o uvedené děti stará u sebe doma.
Rozdíl mezi Klokánky a ústavy je zřejmý. V „klokánčích“ domech se teta /strýc/ stará nejvýše o tři až čtyři děti a je s nimi ve dne v noci. Sourozenci zde žijí společně. Naproti tomu v ústavech připadá na jednu pečovatelku mnohdy až dvanáct dětí, v noci je zde obvykle pouze jedna vychovatelka na jedno patro nebo dokonce na celý ústav a sourozenci bývají rozděleni. V případě, že jeden z nich má méně než tři roky a druhý je starší tří let, bývají totiž umístěni do různých ústavů. To je pro děti velmi stresující, poněvadž sourozenci z narušených rodin bývají neobyčejně semknutí.
Děti mají v Klokáncích zakusit teplo domova, které jim jejich vlastní rodiče krutě odepřeli. V poslední době Klokánek poskytuje poměrně často azyl nechtěným novorozencům. Jen kroměřížský Klokánek jich za posledního půl roku přijal sedm rovnou z porodnice. Děti pobývají v Klokáncích do doby, než se jejich situace trvale vyřeší, tzn. přejdou do náhradní rodiny. Je to většinou rodina pěstounská, která se později promění v osvojitelskou.

CITOVÁ VÝBAVA POSILUJE TAKÉ INTELEKT
Do svých nových rodin by měly děti přijít rychle, aby se co nejdříve připoutaly ke konstantním osobám - nové matce a otci. Ty jsou pro dítě existenční nutností, které se jim v ústavu nikdy nemůže dostat. Bez vazby na konstantní osobu dítě nikdy v dospělosti nenaváže trvalý hluboký vztah a je pak jako třtina klátící se ve větru. Platí také, že pokud se dítěti v rodině dostane dobré emoční výbavy, posílí se i jeho intelekt. Například děti, které byly v ústavu označeny za nevzdělavatelné, po příchodu do láskyplného rodinného prostředí najednou vzdělavatelné jsou.
Občanské sdružení, kterým Fond ohrožených dětí je, v současné době provozuje po celé naší republice 14 Klokánků. Sedm z nich jsou domy s byty a sedm „klokánčí“ rodiny. Nyní se dobudovává patnáctý Klokánek v Brně, který má být uveden do provozu od prosince letošního roku. Bude zde 11 bytů. Od svého zrodu v roce 2000 přijaly Klokánky více než 1 500 dětí.
Náš stát by měl péči rodinného charakteru vítat. Měl by podporovat všechny projekty nestátních subjektů tohoto zaměření a sám přebudovávat svoje ústavy na rodinná zařízení, jak je tomu v jiných civilizovaných zemích. Vždyť v zákoně o rodině /§ 46/ ustanovil, že péče rodinného typu má přednost před ústavní. Velké ústavy mnohde patří k neblahému odkazu kolektivismu. Každý, kdo někdy pobýval v nemocnici nebo v kasárnách ví, že „erární“ prostředí člověku nesvědčí.
Většina lidí naštěstí s opuštěnými dětmi soucítí a chápe, co je pro ně nejlepší. Proto pomáhají finančně a nabízejí se jako pěstouni nebo pečovatelé. Křesťanům mohou tyto skutky milosrdenství přinášet zvlášť velkou radovat. Protože „zbožnost ryzí a bezvadná před Bohem je toto: ujímat se sirotků a vdov,“ /Jk 1,27/.
ZDENĚK PAPOUŠEK,
vedoucí pobočky Fondu ohrožených dětí v Brně


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou