Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Muž i žena mají stejnou lidskou důstojnost

17. 8. 2010

Tisk

Vydání: 2010/34 Matka Tereza, 17.8.2010, Autor: Pavel Motyčka

Ve škole jsem slyšela o novém, tzv. genderovém pohledu na rozdílnost muže a ženy, který obrací jejich tradiční role. Něco se mi na tom líbilo, něco ne. Může se ale podobná teorie slučovat s křesťanskými hodnotami?
M. J., pražská arcidiecéze


Bible hned v první kapitole knihy Genesis říká, že Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu je stvořil. Toto základní sdělení můžeme interpretovat tak, že žena i muž mají stejnou lidskou důstojnost. Tuto skutečnost zdůrazňují i příslušné články Katechismu katolické církve. Ve „druhé“ zprávě o stvoření lidí čteme, že si Bůh řekl: „Není dobré, aby člověk byl sám. Učiním mu pomoc jemu rovnou.“ Muž a žena jsou tedy stvořeni jeden pro druhého – mají si být vzájemnou pomocí. Až po spáchání prvotního hříchu dochází mezi mužem a ženou k napětí a Bůh ženě říká: „Budeš dychtit po svém muži, ale on nad tebou bude vládnout.“ Mnozí exegeté toto místo vysvětlují tak, že se nejedná o trest za hřích, ale spíše o symbolické vyjádření důsledku narušeného vztahu mezi člověkem a Bohem. Muž a žena tedy mají od počátku stejnou lidskou důstojnost, a pokud tomu tak není, je příčinou hřích. O dominanci muže nad ženou mluví ve svých listech sv. Pavel, ale jeho výroky je nutné chápat v dobovém kontextu. O tom, že Pavel uznává stejnou důstojnost muže a ženy, svědčí jeho slova k Efezským: „Proto i muži mají milovat své ženy jako své vlastní tělo. Kdo miluje svou ženu, miluje sebe.“ Moderní genderové teorie se zabývají názory na kulturní a společenské vztahy mezi pohlavími. Bohužel si myslím, že mnohé k vyjádření stejné důstojnosti užívají pochybná kritéria, jako možnost matky se hned po porodu vrátit do práce a budovat kariéru, dále vykonávání stejné činnosti, stejné oblékání či jednání. Genderové teorie říkají, že role muže a ženy je vytvořena společností. Přitom podceňují skutečnost, že muž a žena jsou tělesně a psychicky odlišní – aniž by jedno pohlaví mělo lepší schopnosti než to druhé. Nemohou být tedy stejní, musí se doplňovat. Důležité na genderových teoriích je zdůrazňování, že muže a ženu je nutné vnímat objektivně na základě skutečných vlastností a kvalit, ne na základě obecných předsudků, které se vytvořily během historického vývoje.
Nový pohled na muže a ženu tedy není v rozporu s křesťanskými hodnotami, pokud respektuje jejich stejnou lidskou důstojnost. Jistě nespějí k zatracení manželé, když „hlavou rodiny“ je žena, a ne muž – což dnes není nic neobvyklého ani ve věřících rodinách. Vztah mezi mužem a ženou by však neměl být založen na dominanci a převaze, ale na vzájemném dialogu, respektu, úctě, důvěře, opravdové lásce a vzájemném doplňování. Takové jednání pak může být jednou z cest, jak se stát Božím obrazem.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou