Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Mohu brát sen jako znamení Boží vůle?

31. 7. 2007

Tisk

Vydání: 2007/31 Svobodní zednáři včera a dnes, 31.7.2007

V katechismu katolické církve se mi nepodařilo najít, jak se mám zachovat ke snům. Kdy mám sen brát jako oznámení Boží vůle? Můj zpovědník říká, že mám úzkostlivé svědomí a poradil mi navštívit věřícího psychologa. Zatím se mi to nepodařilo. Poradíte mi?

Asi nemusím říkat, že problematika snů je docela složitá a zájem o sny trvá nejspíš odjakživa, prokazatelně již od starověku. Dodnes jsou populární nejrůznější snáře, které obvykle mechanicky přiřazují obsahu snu, jak o něm snící referuje, nějaký význam. K výkladu snů panují diametrálně odlišná stanoviska: někteří skeptici tvrdí, že vykládat sny nemá vůbec význam, jiní tvrdí, že má, a ti moudřejší z nich to připouštějí jen za jasně stanovených předpokladů. Vědecký zájem o sny a jejich výklad tedy může existovat. Docela zajímavé výklady snů byly už ve starověkém Egyptě, komplexněji se zabýval sny např. biskup Symesius z Kyreny (370 po Kristu), ve starověku patřil k nejproslulejším Artemidoros z Daldis, jehož snář vyšel také u nás (1978). Ten používal sen jako nástroj hlubšího poznání snícího. V nové době jsou velmi významnými pokusy o vědecký výklad snů koncepce S. Freuda, který tvrdil, že sny jsou královskou cestou do nevědomí a zdůrazňoval snové symboly, jakousi řeč, kterou je nutno dešifrovat, abychom snu správně porozuměli. Jeho výklad ale působí do určité míry mechanicky. Dynamičtější pojetí zastával C. G. Jung, v jehož analytické psychologii a teorii osobnosti má sen velký význam. Zajímavá je i koncepce F. Perlse.

SNY MÁ ÚPLNĚ KAŽDÝ
Obecně se zdůrazňuje nutnost znalosti osobnosti snícího člověka. Jinak řečeno, obsahově stejný sen u různých lidí má zcela jiný výklad. Do snů se promítá celá řada vlivů, např. co jsme prožili, co nás zatěžuje a zajímá, čím žijeme, naše fyziologie a potřeby a mnoho dalšího. Někdo si sny pamatuje, jiný méně. Ve známém románu W. Scotta Ivanhoe tvrdí jakýsi Švýcar, že nikdy nemá sny. Ale sny má každý, ba dokonce i subhumánní živočichové. Bohužel nám o nich nemohou referovat, takže netušíme, o čem sní třeba pes. Víme, že sny tvoří zhruba 20 % doby spánku, obvykle si pamatujeme ten poslední. Také víme, že většina snů je ve fázi spánku REM (= rapid eye movement, rychlé pohyby očí).
Během spánku je vyřazeno běžné kritické myšlení, takže se nám může zdát v podstatě cokoliv, známé jsou třeba aviační sny (v nichž létáme) nebo se nemůžeme pohnout z místa, můžeme mít barevné sny atd.
Snů si ovšem všímají také různé náboženské směry a hnutí. Hovoří o nich i Bible. Sen o žebříku do nebes je klasikou, podobně výklad faraonových snů. V Novém zákoně už se o snech tak moc nemluví. Výjimkou jsou první dvě kapitoly Matoušova evangelia.

I SE SVĚDOMÍM BÝVÁ PROBLÉM
Osobně bych se docela bál interpretovat nějaký sen jako Boží pokyn. Myslím si, že v životě máme celou řadu zcela zřetelných směrnic pro naše chování, určitě Desatero, církevní přikázání a mnoho pokynů v Písmu.
Také vámi citovaný katechismus nám podává mnoho důležitých aktuálních informací o učení katolické církve. Řekl bych, že katechismus se problematice snů vyhnul moudře, protože ta patří do psychologie a je dost složitá. Rád konstatuji, že máte moudrého zpovědníka, který zná své kompetence a umí poradit, na koho se obrátit. Úzkostlivé svědomí představuje určitý extrém, podobně jako opačné laxní svědomí, tedy dělat si s hříchem nadměrné starosti nebo naopak téměř vůbec žádné. Obojí komplikuje život.
Jan PolIvka, vedoucí
Katedry psychologie a sociologie TF JU


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou